Reklama

Není v našich silách udržet prostředí, ve kterém se denně pohybujeme, dokonale čisté a dezinfikované. Znát riziková místa na vašem pracovišti však ale od věci není. Některé z následujících informací se dají očekávat, jiné jsou hodně překvapivé...

Zdá se vám vaše pracovní prostředí čisté a bezpečné? Na první pohled jistě je, o to se staráte v kancelářích asi nejen vy sami. Ale dokážete odhadnout, která místa jsou potenciálním rizikem výskytu bakterií a mikroorganismů? Tipněte si!

Tam, kde trávíme nejvíce času... naše pracovní místo

Sedíte u stolu? Rozhlédněte se kolem sebe. Máte dojem, že je váš stůl čistý a nemůže být optimálním prostředím pro množení mikrobů? Jste na omylu!

  • Pracovní stůl - náš osobní prostor

Ať už máte stůl na první pohled poměrně čistý, našli bychom na jeho povrchu v průměru asi 400x více bakterií než... a teď se držte, na toaletě! A že jistě nejsou výjimkou situace, kdy jsme nuceni u pracovního stolu jíst, a to někdy od rána do večera. A právě ústa jsou tím nejsnazším místem pro vstup mikrobů.

  • Klávesnice, nebo sběrač?

Jen těžko se klávesnice udržuje úplně čistá, a pokud ji čas od času pořádně neomyjeme, fungují prostory mezi klávesami jako spolehlivé sběrače a jejich obsah se následně stává pro mikroby tou nejlepší živnou půdou. Při každém kontaktu rukou s klávesnicí dochází k přenosu mikrobů tam i zpět. Ani záchodové prkénko není dle britských studií pro klávesnici rovnocenným soupeřem. Na povrchu klávesnice se nachází přibližně 100x více bakterií.

  • Ten nejbližší - telefon

Možná vám po přečtení předchozího textu běhá mráz po zádech, třeba už jste se dokonce pustili do úklidu, a to jsme se ještě nedostali k tomu nejpřekvapivějšímu nositeli mnohdy i poměrně nebezpečných mikrobů. Ano, tušíte správně, jde o váš mobilní telefon. Výsledky výzkumů jsou překvapující. Vědci použili vzorky z rukou a telefonů 390 lidí ve 12 různých městech. Kromě E. coli, která byla přítomna na každém šestém telefonu, se na telefonech vyskytovaly i jiné potenciálně nebezpečné bakterie. Například takzvaný zlatý stafylokok, který se běžně nachází v nose a ústech a je odpovědný za hnisavá onemocnění, může snadno zmutovat v daleko nebezpečnější multirezistentní kmen, který je rezistentní k některým antibiotkům. Základ prevence je přitom jen správná a důkladná hygiena rukou.

Musíme tam všichni... toaleta

  • Záchod

Jak bylo mnohými výzkumy prokázáno, nemusí být toaleta tím na mikroby nejbohatším místem. Má ale svá specifika. Výskyt mikrobů je pro toto místo přirozený, a tak je jen na nás minimalizovat s tím spojená rizika.
Věděli jste, že při spláchnutí toalety dokážou mikroby urazit vzdálenost až 1,8 metrů a našli bychom je tu ještě za dvě hodiny po spláchnutí? Kde všude se v prostoru toalety či koupelny usadí, můžeme jen odhadovat. I váš kartáček na zuby tak může být pro mikroby jedním z útočišť.
V případě, že není záchod od koupelny oddělený, pochází dokonce až 51 % mikrobů právě z toalety. Doporučuje se toaletu před spláchnutím zavřít a věnovat její dezinfekci dostatečnou a hlavně pravidelnou péči.

  • Co na srdci, to na jazyku, co na ruce, to na klice.

Tomu, abychom na kliky nesahali, se nevyhneme. Představa, že si u každých dveří navléknete rukavičku nebo ruku schováte do rukávu, je poněkud úsměvná. Na klikách bychom však dokázali najít velice široké spektrum nejrůznějších mikrobů. A přiznejme si, kdo z nás kdy čistil kliky u sebe doma, natožpak někde jinde...
Právě klika společné toalety v zaměstnání může být místem, díky kterému můžete obohatit spektrum mikrobů, které si na rukou nosíte. Pokud pak nevěnujete dostatečnou pozornost mytí a sušení rukou, nebo je čas od času vynecháte úplně, máte „úlovek“ téměř jasný. Jaký, to se bohužel nikdy nedozvíte.

  • Sušák, nebo ubrousky?

Nejenom pravidelné mytí rukou je prevencí mnoha infekcí. Stejně důležité je ruce po umytí důkladně osušit. Nejlepší způsob je dle provedených studií použití papírových ubrousků, které ruce dokonale zbaví vlhkosti. Naopak sušáky, které budí zdánlivý dojem důvěry díky bezdotykovému provozu, nemusí fungovat v náš prospěch. Správné sušení rukou trvá až 45 vteřin, což obvykle nevydržíme a odcházíme s mokrýma rukama.
Výzkum prováděný londýnskou University of Westminster prokázal, že používání elektrických sušičů výrazně zvyšuje množství bakterií na rukou uživatele. V případě sušiče rukou na bázi teplého vzduchu je to v průměru o 254 % více.

Kde se potkáváme... společná kuchyňka

DomestosV ranních hodinách, popřípadě když se blíží čas oběda, koncentrace lidí se na tomto místě zvětšuje, stejně tak jako množství bakterií, kterým kdokoli z nás nevědomky vytváří příhodné podmínky pro množení.

  • Houbička - pro mikroby nerušený azyl

Není ideálnějšího předmětu, kde by se bakteriím mohlo líbit více. Vlhko, teplo a mnohdy ani žádné ohrožení v podobě dezinfekčních přípravků, které jsou schopny s bakteriemi zatočit, jsou pro bakterie dokonalými podmínkami pro další rozmnožování. Pokud každý druhý z nás použije takovouto houbičku nebo hadřík k otření pracovní kuchyňské desky, je rozložení bakterií v kuchyňce o něco vyrovnanější - pak je najdeme všude.

  • Společná lednice - společné trápení

Asi vás to nepřekvapí, ale lednice se stává v leckterém zaměstnání častým diskuzním tématem, a to především ve chvíli, kdy několik z nás zapomene na načaté dobroty, které jsme si zde odložili na později, a poskytne tak bateriím a plísním ideální živnou půdu. Obvykle se naštěstí ještě před zásahem uklízečky najde jeden dobrovolník, který situaci neunese a zbytky nemilosrdně vyhází.

  • Odpadkový koš

Koš, ve kterém se během týdne hromadí nejrůznější „dobroty“, by měl být vynášen pravidelně, ideálně denně, aby se předešlo rozmnožování bakterií a šíření nepříjemného zápachu. Množství nejrůznějších plísní a bakterií se na tomto místě kuchyně zvyšuje s každou hodinou. Pravidelný úklid si zaslouží i prostory okolo koše nebo skříňky, kde je koš umístěn.
Podle WHO - světové zdravotnické organizace má až 40 % případů infekcí spojených s jídlem původ v domácnosti.

Tip

Zkuste Domestos 24 H PLUS s novým složením a déletrvajícím účinkem. Díky jeho síle se zbavíte zašlé špíny, bakterií i plísní. Je možné ho použít neředěný na toaletu a odpady v kuchyni i koupelně, ředěný na úklid pracovních ploch a podlah i pro dezinfekci pracovních pomůcek, jako jsou houbičky, hadry, mopy apod. Nové vylepšené složení obsahujíce tzv. HYGIENE MOLECULES, jež účinně a dlouhou dobu po čištění chrání před množením bakterií. Doporučená spotřebitelská cena 54,90 Kč.