Zdraví

Průjmy z kuřat


Každému se to někdy stalo. Skoro každý se někdy vydával ven s obavami, aby našel včas přístupnou toaletu. Každý někdy přizpůsobil kvůli střevním potížím svou cestu a někoho možná prozrazoval zoufalý pohled očí a stažené půlky. Šťastnější byli doma a drželi se blízko mísy. Řeč bude o průjmu. Ten totiž může být vyvolán nejen chybami ve stravování, ale také v přípravě pokrmů. Záludnou Kampylobakterii si nejčastěji pořídíme z nedostatečně tepelně upraveného kuřecího masa a výrobků z něj. Nutně si toho nemusíme všimnout, protože střevní potíže mají různě těžký průběh. Můžeme přitom však nakazit své okolí.

Kampylobakterie má na svědomí akutní střevní onemocnění rozličné závažnosti a je charakterizováno průjmem, bolestmi břicha, horečkou a zvracením. Břišní bolesti jsou doprovázeny kolikami. Stolice jsou průjmovité, odporně páchnoucí.  Ve stolici se může objevit i čerstvá krev. Nemoc trvá 4-7 dní. Inkubační doba je většinou 3-5 dní, ale je známo rozpětí 1-10 dní.  Má-li onemocnění vážný průběh, může být pacient dokonce hospitalizován na infekčním oddělení.

V České republice v posledních letech zaujímá kampylobakterióza druhé místo za salmonelózou. Není to žádná vzácná bakterie, znají ji ve všech částech světa, onemocnění byla hlášena jak z rozvojových zemí (Jižní Afrika, Rwanda, Zaire), tak z průmyslově vyspělých států (Belgie, Austrálie, Kanada, Švédsko, Velká Británie).

Zdrojem tohoto akutního onemocnění jsou teplokrevná zvířata, včetně domácích zvířat a ptáků.

Nakazit se můžete kontaktem s kontaminovanou drůbeží už při zpracování masa v drůbežářských provozech, obchodech či domácnostech. Zajímavé je, že většina syrových kuřat je kontaminována Kampylobakteriemi. Ty mohou přežívat na chlazené i mražené drůbeži několik dní až 3 měsíce. 

Kampylobakterie je také nalézána na poražených prasatech, ale rozsah kontaminace je nižší. Kampylobakterie se může šířit i hovězím masem, i když je z něj izolována poměrně zřídka. Epidemiologicky jsou však případy nákaz častější z hovězího než vepřového masa.

Jsou známy případy onemocnění po kontaktu se živými ptáky, ovcemi nebo se štěňaty a koťaty, u kterých bakterie vyvolává onemocnění. Přenos se může uskutečnit i kontaminovaným kravským mlékem a vodou.

Nakazit se můžete také od nemocného člověka, při nedodržování přísných hygienických opatření. Nakažený člověk tuto bakterii vylučuje ve stolici.

Pokud vám lékař zjistí onemocnění touto bakterií, oznámí to orgánům ochrany veřejného zdraví. Pro potvrzení této bakterie se provádí výtěr z konečníku. Orgány (nejčastěji hygienická stanice) vás bude kontaktovat, aby zjistila, kde jste k onemocnění přišla, zda můžete v domácnosti nakazit staré osoby nebo děti, a vyzve vás, abyste se dostavila ke kontrolnímu vyšetření. Nemoc odezní sama, většinou se nijak neléčí. Je však potřeba dodržovat dietní opatření. 

Ale pozor, po ukončení nemoci může být bakterie ze střev stále vylučována ještě po dobu i 2 týdnů. Je proto nutné dbát zvýšené hygieny a provést kontrolní výtěr, který musí být negativní. Jinak jedinec ohrožuje své blízké.

MUDr. Anežka Sixtová, ředitelka odboru ochrany veřejného zdraví, při onemocnění člena domácnosti kampylobakteriózou doporučuje pečlivé dodržování osobních hygienických zásad, zejména mytí rukou po použití WC, individualizaci hygienických potřeb a hygienu v kuchyni při přípravě jídla.

 

   
11.01.2006 - Zdraví - autor: Markéta Breníková

Komentáře:

  1. avatar
    [6] Dallea [*]

    Taky jsem to měla z restaurace (a to dokonce nebyla ani čínská). Doma si dáváme na takové věci pozor, v mase je toho víc než jen Kampylobakter..

    superkarma: 0 16.01.2006, 14:20:25
  2. avatar
    [5] Meander [*]

    Od chvíle, kdy moje kámoška skončila na infekčním s kampylobacilem, je ze mě paranoik a kuře peču, dokud se nerozpadá na atomy

    superkarma: 0 12.01.2006, 11:00:34
  3. avatar
    [3] Kelly [*]

    Lindusha: ... protože ji doma pečlivě připravujete. V ohrožení jsme tehdy, když si dáváme dlabanec v restauraci a neznáme tak stav připravovaných potravin ani hygienu kuchaře, či kuchyně samotné ...

    superkarma: 0 11.01.2006, 10:40:23

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme