Reklama

„Tento pokrm je jednoduchý na přípravu a přitom má velice překvapivou, ale příjemnou chuť. Hodí se jako večeře do teplých dnů babího léta, stejně jako zajímavý předkrm či mezichod pro jakékoliv podzimní menu,“ říká François Thuille, francouzský šéfkuchař restaurace Nebespán v Kašperských Horách, který pro vás tento recept připravil.

mrkvová polévka

Potřebujeme:

  • 2 kg jemně nastrouhané mrkve
  • 4 šťavnaté pomeranče (nejlépe bio)
  • 1 grapefruit
  • 3 citrony
  • 2,5 litru vody
  • špetka soli
  • římský kmín
  • na ozdobu lístky čerstvé máty

Postup:

kuchař1. Mrkev krátce uvaříme ve vodě spolu s nastrouhanou kůrou z omytých pomerančů, přidáme špetku soli a trochu římského kmínu podle chuti a necháme celé trochu vychladnout.

2. Vymačkáme šťávu ze všech citrusů a přidáme ke zchladlé mrkvi (již nevaříme).

3. Po částech vše rozmixujeme dohladka v mixéru. Případně můžeme ještě přidat do mixéru pár kostek ledu. Polévka by měla být studená. Ozdobíme lístky čerstvé máty a podáváme.

Tajný tip Françoise Thuille: V Nebespánu polévku zdobíme ještě vyšlehanou smetanou se zeleným čajem Matcha (500 ml smetany na šlehání smícháme s ½ lžičkou jemně mletého matcha tea a vyšleháme).

Text a foto www.nebespan.cz

Gurmánská kavárna: Nebespán café & apartments v Kašperských Horách, to je kavárna s francouzským šmrncem, kde ochutnáte francouzské i šumavské speciality, poctivé domácí zákusky a skvělou kávu. Hned naproti je skvěle vybavená herna, v tělocvičně probíhají kurzy terapie tancem, pilates i jógy a všem je k dispozici zahrada s atrakcemi pro děti a lehátky pro odpočinek. Můžete se zde i ubytovat v levnějších útulných bed and breakfast pokojích v podkroví nebo v komfortních apartmánech. Po celý rok tady navíc pořádají zajímavé gurmánské i kulturní akce a myslí i na rodiny s dětmi. Více informací na www.nebespan.cz.

Vytkoušejte i jiné polévky na zahřátí:

okurková polévka

květáková