Reklama

 

Víte, co si kupujete v obchodě? Co jíte? Je levné skutečně kvalitní? Potraviny skutečné a jejich náhražky...

Koukáte při nakupování potravin zejména na cenu? Potom riskujete, že nekoupíte skutečně to, co chcete. Levné potraviny s neurčitým názvem mohou být vyrobeny ze zcela jiných surovin, než byste předpokládali. Takové potraviny záměrně matou nakupující a mnohdy mohou být i zdraví poškozující (například některé cukrovinky jako čokoláda, které používají místo kakaového mléka nekvalitní rostlinné tuky).

Proč k tomu dochází? Odpověď je prostá: zisk. Napodobit chuť například sýru výrobky rostlinného původu, je dnes pro výrobce hračka. Přitom ovšem nedochází k porušení obchodního zákona, protože výrobci uvádějí na obalu složení. To je také návod, jak se nákupu potravin vyrobených z jiných produktů, než byste čekali, vyhnout – čtěte složení.

Na jaké potraviny si dávat největší pozor?

Mléčné výrobkyna výrobu bývají používány rostlinné ruky.

Ovocné nápojezde je často značný podíl vody a cukru, různé druhy ovoce bývají nahrazovány jablky a dochucovadly.

Rybí výrobkyčastou náhražkou je celer, někdy jsou nahrazovány dražší ryby levnějšími.

Sladkostizejména čokoládové výrobky. Bývá používán karob a někdy též nekvalitní rostlinné tuky, které mohou být i škodlivé zdraví.

Nakupujete potraviny podle ceny nebo podle složení? Překvapilo vás někdy, z čeho je vyrobena vámi zakoupená potravina?