Vaření

Provensálské hovězí maso

provensálské hovězí maso

Masa doplněná o kořenovou zeleninu v sobě mají něco neodolatelně chutného. Dlouho a pozvolna dušená zelenina získá chuť masa, a naopak maso si v sobě zanechá vůni a příchuť kořenové zeleniny. Když část zeleniny nakrájíte nadrobno, tak se vám při dlouhé tepelné úpravě úplně rozpadne, zahustí omáčku a není vůbec potřeba používat žádnou moukou ani hloupé instantní jíšky.

Suroviny

1 kg hovězího masa - velice dobře se hodí roštěná
750 ml červeného vína
1 pomeranč
2 cibule
3 mrkve
3 stonky řapíkatého celeru
150 g anglické slaniny
3 stroužky česneku

2 větvičky tymiánu
2 stonky zelené petrželové nati
1 větvička rozmarýnu

olivový olej

sůl a čerstvě mletý černý pepř

Postup

Tymián, rozmarýn a petrželovou nať svážeme kuchyňským provázkem do svazku. Česnek nasekáme najemno. Jednu cibuli pokrájíme na drobné kostičky, druhou na půlkolečka. Celer očistíme a oloupeme a nakrájíme na kousky, mrkev na kolečka. Všechny tyto suroviny dáme do většího hrnce, promícháme, přilijeme víno a vymačkáme šťávu z pomeranče. Kdo chce, a má pomeranč bio, tak ho důkladně omyje a nakrájí ho na čtvrtkolečka a přidá do marinády.

Do takto připravené marinády dáme hovězí maso, nakrájené na větší kostky nebo na plátky. Necháme marinovat minimálně 24 hodin.

Na druhý den maso vyndáme z marinády. Ve velké pánvi si rozehřejeme olej a na něm osmahneme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu. Až je osmahnutá, vyndáme ji děrovanou naběračkou, dáme do marinády a na rozpálený oleje vložíme maso. Restujeme pěkně dohněda, z každé strany asi tři minuty. Mezitím, co se nám maso restuje, tak dáme na plotnu ohřát marinádu.

Marináda je teplá, maso orestované. Marinádu dochutíme solí a pepřem, maso vložíme do pekáče a zalijeme marinádou. Přiklopíme a pečeme v troubě vyhřáté na 150 °C. Pečeme asi dvě hodinky.

Podáváme s bagetkou nebo čímkoliv, co máme rádi - rýže nebo těstoviny se také skvěle hodí. Provensálské hovězí je výborné připravit den před podáváním, protože den rozleželé chutná ještě lépe.

Dobrou chuť přeje elly.

   
17.04.2013 - Maso a ryby - autor: elly

Komentáře:

  1. [3] balsda [*]

    Nevypadá to špatně, jen mi tam nějak nesedí ta mrkev Sml80

    superkarma: 0 21.07.2013, 21:46:33
  2. avatar
    [2] Jindriska8 [*]

    Maso se zeleninou je dobrotaSml59Manžel dělá s vepřovým masem.

    superkarma: 0 17.04.2013, 20:06:55
  3. [1] Trefa [*]

    Trefa:dobry recept.hned bych si dala dobry obed.vyskousim.

    superkarma: 0 17.04.2013, 13:37:13

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme