Magie

Prosinec je bohatý na pranostiky

Podle našich dnes již dávných předků, kdy přírodní cykly do velké míry určovaly pranostiky, je měsíc prosinec na tyto lidové předpovědi velice bohatý. 

  • Není-li prosinec studený, bude příští rok hubený.
  • Prosinec proměnlivý a vlahý - nadělá nám zima těžké hlavy.
  • Svaté Barboře měj sáně na dvoře (kéž by :-))
  • Když na Svatého Mikuláše prší, zima lidi hodně zkruší.
  • Na Svatou Lucii jasný den - urodí se konopí i len.
  • Svatá Viktorie obrázky do okna ryje. 
  • Jasné vánoce - hojnost vína i ovoce.
  • Pak-li na Štěpána větrové uhodí, příští rok víno špatně se urodí.

A mnoho dalších… Těžko říci, jak vlastně tyto pranostiky vznikly a kdo je vymýšlel, ale podle učenců pranostiky vznikly na základě pozorování přírodních jevů. Já sama mám staré pranostiky ráda, ale nejčastěji ze všech hlídám tu o Medardově čtyřiceti dnech. 

prosinec

Přečtěte si také:

Když jsem se zamýšlela nad prosincovými zvyklostmi, napadlo mě, jak vlastně vznikl samotný název tohoto období. Prý to ale není otázka proseb a přání, kterými je tento měsíc prodchnut, ale podle Dr. Františka Ladislava Riegera a jeho slovníku naučného z roku 1887 je psáno, že jmého prosinec je odvozeno od srbského výrazu pro-sinjeti nebo sinuti, což se vykládá jako světlý nebo prosvitný měsíc. Je to měsíc přechodu od nejkratšího dne ke dni přibývajícímu a k světlosti. Jako zajímavost se zde uvádí, že v 16. století se prosinec jmenoval vlčenec, což mně osobně tento měsíc dělá ještě milejším. :-)

Když už tak jsme u měsíce prosince, v předvánočním období bývalo také dobrým zvykem dodržovat půst, a s tímto souvisí i mnoho receptů na postní polévky. Hana Doležalová ve své knize Nápady pro maminky předkládá svým čtenářům jeden takový recept dokonce v původním znění:

Kneipova postní polévka

  • 1litr vody
  • sůl
  • utlučený suchý chleba
  • kmín
  • ořech másla
  • mléko
  • vejce

Zajisté každá šetrná hospodyňka každý okoralý kousek chleba v troubě usuší, pak se nastřádaný chléb utluče v hmoždíři, uschová v sáčku na suchém místě a pak se z něho může připravit dobrý nákyp nebo dobrá výživná polévka. Dá se do většího hrnku litr vody, připojí se do ní půl malé lžíce soli, a když voda přijde do varu, zavaří se 4 hodně vrchovaté lžíce černého utlučeného chleba a na špičku nože kmínu. Nechá se to vařit asi 12 minut, připojí se tam asi jako lískový ořech kousek másla, a když se to dá na stůl, tak se rozkvedlá v několika lžících mléka 1 vejce, vlije se to do polévky, okusí se, jestli je dost slaná, a dá se na stůl. Tato polévka se doporučuje dětem, protože je velice výživná.

Při čtení tohoto receptu na postní polévku mi na mysli vytanula jedna evidentně hluboká vzpomínka. Když mi bylo něco kolem dvaceti let, tak jsem měla potíže se zažíváním, vleklé a toporné. Jako jedna z léčebných možností mi byl doporučen sedmidenní úplný půst. Takový, kdy smíte pít jen ovocné a zeleninové ředěné šťávy a zelený čaj nebo vodu. Půst jsem tehdy podstoupila, ale dodnes nezapomenu na tmavý chleba, který jsem tehdy dávala mojí malé dceři ke snídani - připadal mi těch pár dní jako božská mana, kterou si ale musím odepřít. :-)  

Zdroj fotografií: www.shutterstock.com

   
30.11.2016 - Magie - autor: Helena Pelikánová

Komentáře:

  1. avatar
    [5] verkaH [*]

    Nechci nic říkat, ale nemá Viktorie svátek v březnu?

    superkarma: 0 30.11.2016, 19:30:27
  2. [4] bobani [*]

    někde jsem četla prosinec jako prasinec - kdy se nejčastěji dělaly zabíjačky

    superkarma: 0 30.11.2016, 10:23:24
  3. avatar
    [3] koralek59 [*]

    Sml67Sml67Sml67

    superkarma: 0 30.11.2016, 08:57:11
  4. [2] Andreadornova [*]

    Teda znám snad jen jednu pranostiky Sml67

    superkarma: 0 30.11.2016, 07:54:35
  5. avatar
    [1] Myškomedvídek [*]

    Sml59Sml59Sml59

    superkarma: 0 30.11.2016, 00:39:29

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme