Jídlo nemá jen nutriční rozměr, je s ním spojena řada psychosociálních aspektů. Každý má individuální vzorec jídelního chování, vztah k jídlu, způsob zacházení. Totéž platí pro pohybové návyky. Jídlo má výrazný sociálně kulturní rozměr (včetně historických aspektů, transkulturálních rozdílů atd.).¨

jídlo

Někdy jíme proto, že máme hlad. Skoro všichni však jíme i z jiných důvodů.
„Hlad“ je více regulován jinými podněty než fyziologickou potřebou.

Proč jíme? Který důvod se týká i vás?

  • ze společenských důvodů
  • abychom nějak zabili čas
  • abychom někomu udělali radost, abychom neurazili na návštěvě(kuchařku),
  • protože neodoláme nabídce
  • z nudy
  • ze zvyku
  • ze strachu
  • z nervozity
  • ze vzteku
  • z hladu

V naší společnosti se nám neustále nabízejí příležitosti k jídlu a to i tehdy, když nepociťujeme hlad.
Jaký je rozdíl mezi hladem a chutí? Musíme rozlišovat mezi fyziologickým hladem (lze utišit jídlem) a zajídáním stresu únavy, negativních pocitů - špatné nálady, pocitů smutku, opuštěnosti, nudy, napětí atd. Díky těmto všem vlivům roste naše váha. Téma zpracováváme díky přednášce PhDr. Tamary Hrachovinové, CSc - přednášku najdete na http://www.vzpakademie.cz/

Jak to vidíte vy? Je to zajímavé téma a my chceme znát váš názor. Také jíte z nudy? Jen díky tomu, že máte na něco chuť? Nebo máte jídlo spojené s nějakým rituálem - třeba při sledování televize, při relaxu? Napište nám o tom!

 

Reklama