šunkaKvalitní šunka obsahuje přesně ten druh bílkovin, které tělo zásobují důležitými aminokyselinami, významnými pro vaše zdraví i zdraví vašich dětí.

Sto gramů šunky nejvyšší kvality musí obsahovat nejméně 16 g bílkoviny, což je zhruba třetina denní dávky, kterou by měl obsahovat zdravý jídelníček, aby správně fungoval imunitní systém a tělo mělo
z čeho čerpat na svalovinu. Naopak obsah tuků v šunce je poměrně nízký a navíc, pro děti se vyrábí šunky s nižším obsahem soli.

Správná, tedy zdraví prospěšná šunka by měla mít víc jak 90% masa, tuku mezi 3 až 5 procenty, soli méně než 2,5 procenta. (rozdělení šunek dle kvality do kategorií dole v informaci pod čarou).

Novinka pro děti: Veselá šunka s Hurvínkem

šunkaPro děti vyrábí firma LE & CO Krůtí šunku pro děti výběrovou (cena v supermarketech je 27,90 Kč) a na trh uvedla koncem minulého roku i novinku, která udělá radost nejen chutí, ale i na pohled. Jde o výběrovou vepřovou a kuřecí šunku se složením přizpůsobeným dětem. Má snížený obsah přídatných látek a poměr masa je 85%, na jejichž obalech se střídá celkem osmnáct pestrobarevných a veselých motivů s postavičkami ze známých pohádek o Hurvínkovi. Název řady Veselá šunka se tedy nabídl téměř sám - přesvědčte se sami, vtipné a hravé motivy jistě vyvolají veselý úsměv nejen u dětí. (cena v supermarketech - LE & CO Veselá šunka vepřová/kuřecí 27,90 Kč.)

Šunku nejvyšší jakosti seženete pod značkou LE & CO v supermarketech.

Rozdělení šunek dle kvality -  (podle vyhlášky 326/2001 Sb.)

šunkaLegislativa ukládá povinnost uvádět třídu jakosti, které šunka odpovídá složením.  Šunka se dělí podle jakosti na šunku nejvyšší jakosti, výběrovou a standardní. Liší se obsahem tzv. čistých svalových bílkovin:

šunka nejvyšší jakosti – Obsah čistých svalových bílkovin musí být nejméně 16%hmotnosti. (tzn. podíl masa se blíží až 100%). Použití přídatných látek (vláknina, škrob, rostlinné či jiné živočišné bílkoviny) je zakázáno. Při výrobě se používá kvalitní vepřová kýta celosvazová.

šunka výběrová – Obsah čistých svalových bílkovin musí být nejméně 13% hmotnosti. Použití přídatných látek (vláknina, škrob, rostlinné či jiné živočišné bílkoviny) je zakázáno.

Kusy masa jsou v šunce viditelné na pohled, při přetržení plátku lze rozpoznat svalová vlákna.

šunka standardní - Obsah čistých svalových bílkovin musí být nejméně 10% hmotnosti. Mohou se používat přídatné látky. Obsahuje nízký podíl masa, hodně náhrad a vody. K výrobě se používá vepřová kýta zrněná (tzn. celé nebo nahrubo mělněné svaly vepřové kýty).

A skvělé tipy na závěr:

Grilované žampiony plněné česnekovým jogurtem a šunkou

šunka

Pro 4 osoby

Příprava 25 min.

12 ks žampionů s průměrem asi 6 cm (ca 500 g)

100 g bílého smetanového jogurtu

100 g sýra čedar

100 g plátkové šunky (například Dětské šunky)

1 vejce

2 stroužky česneku

petrželka na ozdobu

sůl

Z žampionů odřízněte nožky. Ty můžete spotřebovat jinak, například nakrájet do polévky nebo pod dušené maso.

Žampiony vložte do pekáčku spodní stranou kloboučků nahoru a na středně vyhřátém grilu grilujte ca 8 minut.

Mezitím promíchejte jogurt s rozmačkanými stroužky česneku, lžičkou soli, vejcem nahrubo strouhaným sýrem a na kostičky krájenou šunkou.

Tekutinu, kterou žampiony pustily vylijte a naplňte je jogurtovou směsí. Vraťte dopéct na dalších ca 8 minut pod gril, než povrch krému zezlátne.

Podávejte teplé ozdobené petrželkou.

Těstoviny s restovanou šunkou, mrkví a oreganem

šunka

Pro 4 osoby

Příprava 20 min.

320 g těstovin (např. penne)

200 g plátkové šunky (např. Zvonařka shaved)

200 g oloupané mrkve (asi ½ středně velké mrkve)

1 lžička jemně strouhané citronové kůry

hrst otrhaného oregana

silnější plátek másla

olivový olej

sůl

Těstoviny uvařte podle návodu v osolené vodě.

Mrkev nastrouhejte nahrubo, šunku natrhejte na větší sousta.

Na velké pánvi rozpusťte máslo, přidejte 4 lžíce olivového oleje a orestujte mrkev se šunkou. Po chvíli promíchejte. Až začne šunka zlátnout, sejměte pánev z plotýnky.

Scezené těstoviny promíchejte s restovanou mrkví a šunkou, přidejte oregano, citronovou kůru z dobře omytého citronu a osolte podle chuti.

Rozdělte do talířů a podávejte.

 

O SPOLEČNOSTI: Společnost LE & CO byla založena v roce 1990 ing. Jiřím Lencem jako rodinný podnik, začala specializovat na výrobu šunek a masných specialit a stala se nejvýznamnějším výrobcem nejen v rámci České republiky. V roce 2000 byl zaveden a certifikován systém řízení jakosti ISO 9001:2000 a v roce 2006 jako jedna z prvních potravinářských společností v ČR zavedla systém ISO 22000:2006. Od ledna roku 2011 zavedla kompletně bezalergenní provoz. Více informací získáte také na www.le-co.cz nebo www.zdravasunka.cz.

Reklama