Reklama

Když někdo začne hovořit o degustaci, okamžitě se mi vybaví obrázek muže, jak si prohlíží sklenici s vínem a své dojmy a pocity analyzuje čichem, zrakem a chutí. Ve chvíli, kdy jsem dostala pozvánku na ochutnávku piva, netušila jsem, že se rázem stanu degustátorkou.

Jsme národem pivařů, ale co o něm víme?

V pražském Pivovarském domě v Ječné je velmi příjemně. Dřevěné stoly a židle přímo vybízejí k ochutnání některého z nabízených piv. Zdá se, že se dostávám najednou do zcela jiného světa. Všichni přítomní mluví o pivě jako o nápoji, který stojí za to nejen pít, ale především vychutnávat.

„Každý si pod pivařem představí plnou hospodu tatíků s velkým bříškem, ale tak to není. Pivo má v Česku velkou tradici. Existuje mnoho těch, kteří si pivo sami doma vyrábějí a dokáží o něm hovořit dlouhé hodiny,“ říká Jan Kočka, zakladatel časopisu Pivař (www.svetpiva.cz) o pivní kultuře. Sama se musím přiznat, že si pivo dám v restauraci s větším ostychem, než víno. Jako bych měla pocit, že pivo k ženě příliš nepatří.

Jsme ale národem pivařů. Spotřeba celkem 162 litrů piva na hlavu a rok nás staví na první místo ve světě a výroba českých piv patří ke světové špičce. Zdá se ale, že jej bereme jen jako levné a osvěžující pití. „Padesátiletá degradace piva na součást lidové zábavy podporované slogany „Pivo dělá hezká těla!“ v současnosti umocněná cenovou válkou hyper- a supermarketů, ve vás zákonitě nemůže vyvolat pocit, že je pivo něco, čím byste se měli hlouběji zabývat,“ vysvětluje Kočka.

I jako nováček mám svého nealko favorita

A tak jsem se rozhodla, že se pro dnešek na pivo podívám z jiného úhlu. Se zájmem jsem se zaposlouchala do výkladu o různých možnostech výroby nealkoholického piva. Buď můžete zamezit tvorbě alkoholu při výrobě, nebo vyrobit pivo běžným postupem a alkohol z něj později odseparovat.

Začíná degustace jednotlivých vzorků. Mám pocit, že nedokáži jako nováček rozeznat rozdíl, ale opak je pravdou. Ve chvíli, kdy mám na stole již několik sklenic, začínám si vybírat svého favorita. Přemýšlím však o tom, že znám jen málo lidí, kteří by dávali přednost nealkoholickému pivu. 

“Nealkoholické pivo se zdá být na českém pivním trhu pořád tak trochu cizincem. V éře socialismu se sice začalo vyrábět tzv. PITO, které ve spojení s názvem pivovaru přinášelo i pobavení, ale uspokojení pivařů málokdy,“ říká degustátor Jan Šuráň a dodává „Teprve se změnou životního stylu, po roce 1989, se jeví potřeba opravdu dobrého nealkoholického piva čím dál naléhavější.“

Malinové či čokoládové pivo bych klidně oželela

Osobně se vyhýbám nealko pivům, ze kterých je silně cítit mladinová chuť. Nahořklý pocit v ústech, který přetrvával, se v minulosti nejčastěji projevoval u PITA. Je to způsobeno výrobou prostřednictvím limitovaného kvašení a je velkým problémem se chuti mladiny zbavit. Každý pivovar má své více či méně účinné fígle, jak hořkost odstranit. Pokud stále netušíte, o jaké vůni a chuti mluvím, stačí se projít kolem pivovarů třeba na pražském Smíchově…

Nakonec jsem dala přednost pivu, který se vyrábí omezením produkce alkoholu použitím speciálních kvasinek. „Nevýhodou tohoto postupu je vysoká cena, ale výsledný efekt se nejvíce blíží normálnímu pivu. Tento způsob používá například Radegast,“ vysvětluje Šuráň.

Současná produkce nealkoholického piva v českých zemích již dosahuje 400 tisíc hl za rok, což jsou asi 2 % celkové produkce českých pivovarů. Stále však stagnuje výroba ochucovaná nealkoholická piva. „Češi od nealko piv chtějí, aby chutnala alespoň trochu jako normální piva. U našich sousedů v Polsku se však již ochucená nealkoholická piva objevila a zejména na benzinových čerpadlech je možno ochutnat pivo kávové, kakaové či malinové,“ dodal Jan Šuráň. 

Jsem pravá Češka, protože malinové či kávové nealko pivo mě vůbec neláká. Ve chvíli, kdy jsem odcházela z degustace, jsem si řekla, že příště si dám v restauraci místo vína pivo. A víte, co mě motivovalo asi nejvíce? Závěrečná slova degustátora Jana Šuráňa: „Každý si myslí, že se po pivu tloustne. Ale to je omyl. Lidé přibírají kvůli jídlu, které při pití piva zkonzumují…“

Čemu dáte přednost? Vínu, pivu, limonádě? A proč?
Pijete nealko piva? A které pivo je vaše nej?
Z jakého důvodu nepijete pivo?