Reklama

  

Užívání probiotik, tedy zdraví prospěšných mikroorganismů působících v lidských střevech, je v poslední době stále populárnější. Lékaři vyzdvihují jejich účinky proti řadě závažných zdravotních obtíží a lidé jejich prospěšných účinků rádi využívají.   

Důvodů, proč si probiotika oblíbit, je hned několik. Prokazatelně podporují lidské zdraví, počínaje trávicí soustavou a konče imunitním systémem. A to vše navíc bez nežádoucích účinků, na které jsme zvyklí u většiny léků.

 

Probiotika jsou živé mikroorganismy, které podporují růst prospěšných bakterií ve střevech každého člověka. Do těla se dostávají především v potravě a jsou přirozeně přítomné v životním prostředí.

Probiotika podporují střevní mikroflóru a potlačují bujení zdraví nebezpečných bakterií. Pokud se škodlivé bakterie přemnoží, trpí kvůli oslabenému imunitnímu systému celé tělo. Jedním z příznaků převahy škodlivých bakterií je průjem, nadýmání a celkové narušení dobrého trávení.

 

Trvalý boj o rovnováhu

Ve střevech sídlí tisíce druhů bakterií a vytvářejí velmi složité prostředí. Některé jsou ve střevech přítomné trvale, jiné pouze procházejí. Řada bakterií, které do těla dostaneme, jsou škodlivé a velmi rychle se množí. Pro tělo je důležité, aby se mezi prospěšnými a škodlivými bakteriemi udržovala neustálá rovnováha.

Pokud je tělo oslabeno, škodlivé bakterie získají převahu, zrychlí své množení a začnou ohrožovat naše zdraví. Probiotika proti nim působí ve střevě preventivně a dlouhodobě. Podporují zdraví prospěšné bakterie, které samy zabrání množení nebezpečných mikroorganismů. Není tak zbytečně přetěžován imunitní systém, který se může věnovat potlačování jiných zdravotních rizik.

 

Jak probiotika nejlépe využít a z čeho je získat

Jedním ze zdrojů probiotik je potrava. Především kysané mléko a jogurty mají zvýšený obsah probiotik. Konzumace těchto potravin pomáhá udržovat ve střevech rovnováhu. Narušení rovnováhy se projevuje nerovnoměrným zažíváním, průjmem, zácpou či plynatostí. Při těchto potížích je dobré užít probiotika v doplňcích stravy.

 

Stejně tak jsou probiotika v doplňcích stravy vhodné při průjmech a po konzumaci antibiotik. Probiotika v tobolkách obsahují násobně více prospěšných bakterií než jogurty (5 až 8 miliard dle typu přípravku). Také počet kmenů obsažených bakterií je velmi vysoký. Díky tomu je mnohem vyšší šance, že organismus potřebné bakterie využije a rychleji se zotaví. Každý z nás má totiž originální střevní mikroflóru a tělo si samo vybírá, které mikroorganismy přijme a nechá v sobě pracovat.

 

Před čím nás probiotika chrání

Tělo si s řadou infekcí nedokáže samo poradit. Ohroženi jsou zejména starší lidé a děti. Staří lidé mají imunitu oslabenou, děti ji nemají zatím plně vytvořenou. Probiotika dokážou imunitní systém prokazatelně posílit, a učiní tak tělo odolnější proti běžným virózám a chřipkám, které na nás útočí už nejen na jaře a na podzim, ale kvůli klimatizacím také v létě.

Probiotika příznivě působí na léčbu virových průjmových onemocnění, která jsou také častá zejména u dětí a starších osob. Velmi účinná je prevence proti Rotaviru – nejčastější virové střevní infekce u dětí, která se velmi snadno šíří. Rotavirus poškozuje střevní sliznici a  ničí rovnovážný stav střevní mikroflóry.

Účinek probiotik je prokázán také při takzvaných cestovatelských průjmech, které podle odhadů postihují 20 % až 40 % návštěvníků cizích zemí. Obecně platí, že čím exotičtější cíl dovolené, tím vyšší je pravděpodobnost průjmového onemocnění. Zatímco na dovolené na Slovensku je pravděpodobnost průjmu poměrně malá, destinace jako Egypt, Tunisko nebo Španělsko znamenají pro citlivější z nás téměř jistý několikadenní průjem. Při pravidelném podávání probiotik klesá pravděpodobnost průjmového onemocnění a v případě jeho propuknutí je průběh kratší a méně závažný. Probiotika jsou také účinná při prevenci průjmových onemocnění způsobených podáváním antibiotik.

 

Nejen na zažívací potíže

Dále probiotika zmírňují alergii na mléko, snižují riziko vzniku atopického ekzému u dětí. Mohou snížit riziko vzniku rakoviny tlustého střeva, snížit hladinu cholesterolu či zmírnit vysoký krevní tlak. Při vystavení organismu stresu či toxickým látkám posilují probiotika imunitní systém. Klinické studie dokazují, že probiotika mohou snižovat výskyt infekcí dýchacího ústrojí a zubního kazu u dětí. V těle působí jako faktory stimulující růst škodlivých mikroorganismů, a působí tak jako prevence proti žaludečním a střevním infekcím. Jsou prokázány pozitivní účinky na vybíjení škodlivé poševní flóry v těhotenství. Probiotika dále snižují riziko vzniku alergií u nenarozených dětí.

10 až 15 % dospělé české populace trpí sníženou aktivitou střevní laktázy. Jedná se o enzym, který štěpí mléčný cukr. Lidé trpící nedostatkem tohoto enzymu mají zažívací potíže i při konzumaci malého množství mléčného výrobku. Jedná se především o průjmy, nadýmání a bolesti břicha. Probiotika zlepšují štěpení mléčného cukru a pomáhají tak trávení.

 

Účinky probiotik

 

Zlepšení zažívání

Posílení imunity

Další účinky

Ochrana proti virovým průjmům

Bojují proti škodlivým střevním bakteriím

Pomáhaji snižovat hladinu škodlivého LDL cholesterolu

Vyrovnání potíží s trávením (zácpa, plynatost, průjmy)

Snižují riziko vzniku atopického exému

Působí na snížení krevního tlaku

Optimalizace příjmu živin a vitamínů

Snižují alergii na mléko

Snižují riziko rakoviny tlustého střeva

Obnovuje střevní mikroflóru zničenou antibiotiky

Snižují riziko alergií u nenarozených dětí

Zmírňují poškození organismu zapříčiněné stresem

Brání vzniku cestovatelských průjmů

Prevence proti žaludečním a střevním infekcím

Snižují výskyt infekcí dýchacího ústrojí