Trávicí trakt, konkrétně pak střeva, jdou ruku v ruce s naším imunitním systémem a obranyschopností. Právě ve střevech se totiž tvoří buňky, které nás chrání před vnějšími vlivy. Nepřátelské mikroorganismy, ve střevech obsažené, mohou způsobovat vznik škodlivých látek, toxinů, čpavku nebo metanu. To je pak následně příčinou mnoha nemocí. Probiotika, tedy bakterie mléčného kvašení, ve velké míře přispívají k ochraně organismu před různými nemocemi, virovými infekcemi a dalšími civilizačními chorobami. Složení bakterií v našem těle ovlivňuje mnoho funkcí organismu. Přítomnost probiotik v těle podporuje odolnost proti infekcím a snižuje výskyt alergických onemocnění.

Proč užívat probiotika?

Jedním z nejčastějších důvodů, proč je důležité brát probiotika, je užívání antibiotik. Ty jsou totiž doslova zabijáky střevní flóry. Podobně škodlivě působí alkohol nebo cigarety. Na vině je ale samozřejmě i špatná strava, tučná a nekvalitní jídla, příliš koření nebo polotovary. Kromě toho mají probiotika příznivé účinky i z jiných důvodů:

  • zlepšují vstřebávání živin
  • přispívají k celkově vyšší odolnosti organismu
  • jsou prevencí proti rozmnožování škodlivých organismů
  • chrání organismus před infekcemi, špatnými bakteriemi, kvasinkami a plísněmi
  • zmírňují intoleranci laktózy
  • chrání organismus před rakovinotvornými látkami, respiračním nemocemi nebo nachlazením
  • zmírňují alergické a atopické projevy u dětí

Zdroje probiotik

V lékárně objevíte celou řadu probiotik, ale jak bylo zmíněno výše, tou nejlepší cestou je příjem těchto látek ve formě stravy. Je to ten nejpřirozenější způsob. K takovým potravinám patří zejména fermentované mléčné produkty – jogurty, kysané mléko, kefír, acidofilní mléko, kysané zelí.

Jogurty

Zvolíte-li si jako zdroj probiotik právě jogurt, měl by obsahovat tzv. živé kultury. Tento typ jogurtů bývá také označen Lactobacillus acidophilus nebo Bicfidobacterium bifidus. Kromě toho je to skvělý zdroj bílkovin, vápníku nebo draslíku.

Kefír

Kefír je kvašený mléčný nápoj s vysokým obsahem probiotik. Vyrábí se přidáním kefírových zrn do kravského nebo kozího mléka. Kefírová zrna jsou bakteriální kultury laktobacilů a kvasinek. Kefíry se vyznačují vysokým obsahem vitamínů B12 a K2, esenciálních aminokyselin, vápníku a hořčíku.

Kyselé zelí

Díky velkému množství vitaminů B, E a C posiluje kyselé zelí imunitní systém a má příznivý vliv i na střevní flóru. Více o zelí a fermentaci se dočtete v samostatném článku zde

Acidofilní mléko

Tento mléčný výrobek je obohacen o ušlechtilé druhy mléčných bakterií. Tráví se lépe než klasické mléko a je vhodný právě pro lidi s mléčnou intolerancí. Podporuje trávení a má pozitivní účinek na pohyb střev, takže předchází nadýmání či zácpám.

Tempeh

Jedná se o kvašený výrobek ze sóji. Pochází z Indonésie a je využíván jako náhražka masa. Sojové boby běžně obsahují velké množství kyseliny fytové, což je rostlinná látka, která negativně ovlivňuje vstřebávání důležitých minerálů, jako jsou železo nebo zinek.

Kombucha

Kombucha je fermentovaný nápoj z černého nebo zeleného čaje. Tento nápoj je velmi oblíbený v Asii a obsahuje vysoké množství bakteriální a kvasinkové kultury.

Mohlo by vás také zajímat:

Reklama