Podzimní měsíce nejsou spojené jen s horšícím se počasím, krátícím se dnem a chřipkou a nachlazením. Na podzimu najdeme i mnohé pozitivní věci. Například vrcholí houbařská sezona.

Tady je několik zajímavých fakt k houbaření v Čechách:

Houbaření je záliba, která spočívá v chození po lese a hledání a sbírání hub. Někteří houbaři pěstují houby i doma. Češi jsou považováni za nejvášnivější houbaře na světě, alespoň jednou ročně vyrazí na houby přes sedmdesát procent obyvatel České republiky, což nemá ve světě obdoby. Podle České zemědělské univerzity připadalo v roce 2006 na jednu českou domácnost 8,2 kg nasbíraných hub

A abyste věděli, co dělat se všemi těmi houbami, co jste nasbírali nebo vypěstovali, přinášíme vám tip na vynikající smetanovou houbovou omáčku.

 

Příprava trvá 40 - 60 minut. Recept je pro 4 osoby.

Poctivá houbová omáčka - recept z www.namasle.cz/recepty-kuchare/madeta

Ingrediencenamasle

  • 400 g čerstvých nebo 20 g sušených hub
  • 40 g Jihočeského másla
  • 40 g cibule
  • 40 g hladké mouky
  • 3/4 litru vody
  • 250 ml Jihočeské smetany
  • sůl, ocet

Postup přípravy:

  • Pokud použijete čerstvé houby, nakrájejte je na větší kousky. Sušené namočte přes noc do studené vody a druhý den je zceďte a vodu z nich vymačkejte.
  • Do hrnce dejte rozpustit máslo, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět. Přidejte mouku, promíchejte a vytvořte jíšku.
  • Zalijte ji horkou vodou, osolte, promíchejte, aby se jíška spojila s vodou a přiveďte k varu. Vařte asi tři minuty a přidejte houby.
  • Opět přiveďte k varu a vařte ještě dvacet minut.
  • Nakonec přidejte smetanu a ještě chvilku provařte.
  • Hotovou omáčku dochuťte octem, případně ještě dosolte a podávejte s houskovým knedlíkem nebo s bramborem.

Za redakci Vám přejeme dobrou chuť!

Reklama