Zdraví

Připravte si domácí jitrocelový sirup

Nedávno jsme na Žena-in virtuálně vařili pampeliškový med, víno a ocet. Dnešní jarně laděný článek se vás opět pokusí vrhnout do vlídné náruče přírody a představí vám další jarní bylinu svšestranným využitím. Řeč bude o jitroceli.

 

Jitrocel- nebo také beraní jazýček či psí jazyk

Na území České republiky roste několik druhů této nenápadné a dříve nad jiné ceněné byliny. Ve fytoterapie se však nejvíce používá jitrocele kopinatého. A právě na ten se nyní zaměříme. Sběr listů začíná koncem dubna nebo spíše začátkem května a pokračuje až do srpna. Listy se sbírají vždy dříve, než se objeví květní stvoly.
Rostlina ve formě nálevů (čajů) uvolňuje hleny a také upravuje stolici, a právě těchto terapeutických efektů se využívá při podpůrné léčbě pomocíjitrocelového sirupu. Pro vysoký obsah slizu a protizánětlivých látek se jitrocel jeví jako fytoterapeutikum, které ve formě nálevu i sirupu pozitivně ovlivňuje potíže spojené svředovou chorobou žaludku.

Šťáva zlistů má ale i možnost zevního použití - hojí rány,poměrně známé je používání obkladů z čerstvých rozmačkaných listů na nejrůznější typy drobných oděrek, malých popálenin a také na otoky po bodnutí hmyzem. Bylina ránu vydezinfikuje a pomůže stáhnout (staví drobná krvácení).

Jak sirup připravit a kčemu nám vlastně bude?

Rostlina je známé expektorans, tedy usnadňuje odkašlávání tím, že rozpouští hlenovité povlaky vdýchacích cestách, zmírňuje dráždění ke kašli a usnadňuje odkašlávání. Sirup proto nachází své uplatnění při onemocněních dýchacích cest se silným zahleněním, například v případě stále se opakujících chronických katarů průdušek. Další možnost využití se naskýtá u poruch trávení provázených zácpou. Konzumaci sirupu lze doporučit také u již zmíněné vředové chorobě žaludku.

Nejjednodušší recept na Jitrocelový sirup

Připravte si dobře vymytou uzavíratelnou sklenici, med či hnědý cukr. Kromě bylin již víc věcí potřebovat nebudete!

Mladé čisté lístky jitrocele natrhejte na menší kusy.

Do sklenice začněte vrstvit centimetrovou vrstvu jitrocele, centimetrovou vrstvu medu (cukru), postup stále opakujte, až bude sklenice plná. Vrstvy nezapomeňte stlačovat.

Sklenici pevně zavřete a dejte na teplejší místo.

Po deseti dnech, kdy lístky vyplavou nahoru a u dna nádoby se usadí zlatavá tekutina, můžeme sladkou a jemně voňavou dobrotu slít do malé lahvičky a dobře uzavřít.

Tento recept má tu výhodu, že nemusíte nic vařit! Konzervace je zajištěna vysokým obsahem cukru.

Lék uschovejte vnejméně chladné části lednice. Poslouží i chladnější sklep. Pokud vám tekutina zcukernatí, postupujte stejně, jako když rozehříváte ve vodní lázni med (teplota nesmí přesáhnout 40 C).

 

Výše uvedený návod je mnoha lety prověřeným receptem, samozřejmě že existuje velké množství atraktivněji vyhlížejících variant, ale většinou jde o návody, kdy se tento léčivý prostředek připravuje pomocí použití tepla, tedy vařením. Což mi osobně přijde škoda, neboť mnoho cenných látek se právě vysokými teplotami ničí. Někteří autoři dokonce radí nádobu se směsí zakopat na 3 měsíce, jiní přidávají ještě další ingredience, např. smrkové výhonky. Nicméně pro zajímavost uvádím alespoň další dva recepty od známých bylinkářů.

Recept podle Marie Treben
Na masovém strojku rozemeleme čtyři vrchovaté hrsti čerstvě umytých listů jitrocele kopinatého. Do směsi nalijeme malé množství vody, aby se trochu zředila. Po té přidáme 250 g medu a 300 g hnědého cukru. „Kaši“ pak za stálého míchání opatrně ohřejeme až do okamžiku vzkypění. Horkým sirupem (i spomletými listy) plníme čisté sklenice, které skladujeme v chladničce.


Recept podle faráře Kneippa
Slovutný pan Kneipp obohatil tento léčivý prostředek ještě dalšími léčivkami. Doporučuje natrhat jednu hrst jitrocelových listů, jednu hrst podbělových listů a jednu hrst listů pelyňku pravého. Sebraný materiál vaříme 5 minut vjednom litru vody, pak vše scedíme a do odvaru přimícháme několik lžic medu. Směs vaříme dál, až vznikne hodně řídký sirup, ten užíváme teplý. Každou čtvrthodinu jednu kávovou lžičku.

Zdroj: Léčivé látky zrostlin, Zdeněk Jaroš

Zlesa i ze zahrádky, Dagmar Lánská

 

   
17.04.2007 - Zdraví - autor: Martina Machova

Komentáře:

  1. avatar
    [4] sweety77 [*]

    Tohle by bylo něco pro moje průdušky, vyzkouším

    superkarma: 0 17.04.2007, 12:24:44
  2. avatar
    [3] závislá na čokoládě [*]

    Určitě vyzkouším, syn je dost často nachlazený a domácí výroba je vždy lepší než něco kupovaného.

    superkarma: 0 17.04.2007, 09:18:34
  3. avatar
    [2] Janecka [*]

    Sirup jsem dělala jen jednou,když byly děti malé.

    superkarma: 0 17.04.2007, 07:47:08
  4. [1] mamoutek [*]

    Tak tento recept vyzkouším, většinou jsem jitrocel používala přímo na ránu, čerstý na zahradě, ale jiné úpravy jsem nezkoušela

    superkarma: 0 17.04.2007, 06:37:53

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme