Vaření

Příběh kávy

Každý šálek kávy,
který držíte ve svých dlaních, skrývá dobrodružný příběh. Začíná daleko v exotických zemích a na jeho konci je požitek, který může proměnit jakoukoliv chvíli v báječný okamžik.

Každý šálek kávy,
kavakterý držíte ve svých dlaních, skrývá dobrodružný příběh. Začíná daleko v exotických zemích a na jeho konci je požitek, který může proměnit jakoukoliv chvíli v báječný okamžik. Káva může mít nepřeberné množství chuťových i aromatických vlastností, závislých na místě původu kávových zrn, jejich kvalitě, odrůdě i konkrétní sklizni. Rozhodující je i způsob zpracování zelené kávy, způsob pražení kávových zrn a samozřejmě i receptura, díky které získává káva požadovaný chuťový profil a svoji jedinečnost.

Ať už dáváte přednost překapávané kávě nebo espresu, kávu si zjemníte našlehaným mlékem nebo raději přiostříte likérem, věnujte dostatečnou pozornost výběru kávy a buďte nároční. Vyzkoušejte prémiovou zrnkovou kávu Tchibo Exclusive Origins z těch nejlepších pěstebních oblastí celého světa. Koupíte ji na váhu v síti obchodů Tchibo v nákupních centrech větších měst. Na místě Vám ochotně poradí odborný personál.

Seznamte se i s konkrétními odborníky, kteří přispívají svými znalostmi a zkušenostmi k tomu, aby byl Váš šálek kávy Tchibo vždy perfektní.

„Tchibo věnuje hodně pozornosti původu kávy. V kategoriích Tchibo Exclusive a Tchibo Exclusive Origins máme ohromné spektrum originálních druhů káv z celého světa. Během svých cest do zemí původu hledáme stále novou kávu a dodavatelé, obchodní zástupci i pěstitelé kávy nás na zajímavé pěstební oblasti upozorňují. S tkavaěmito partnery spolupracujeme dlouho a oni již přesně vědí, co společnost Tchibo hledá. Přesto však většinu nápadů k vytváření káv jediného původu - káv z jediné pěstební oblasti - máme my sami. Během spontánního vzorkování na kávové plantáži jsem například objevil raritu z Papuje Nové Guineje. A v Guatemale existuje region Huehuetenango, odkud získáváme svou kávu Tchibo Exclusive Origins Guatemala Medium s vůní exotického koření, kterou jí dává vulkanická půda guatemalských výšin,“ říká Andreas Christmann, ředitel nákupu kávy koncernu Tchibo.

Víte, že...

  • Prvním nejdůležitějším krokem pro výrobce kávy je zvolit tu správnou kávovou plantáž. Kávová zrna Tchibo pocházejí z 25 různých regionů světa, jako je Keňa, Brazílie nebo Honduras - káva z každé kávové plantáže má v konečném výsledku vlastní charakteristickou chuť a vlastnosti.
  • Káva z Brazílie má výrazné aroma, protože tamní plantáže mají jílovitou půdu bohatou na minerály.
  • Káva z Guatemaly vyniká vůní exotického koření, kterou jí dává vulkanická půda.
  • Káva z Keni se snadno rozpozná podle ovocné příchuti a kyselosti.
  • Káva z Indie má silnou chuť, plnou a sametovou.
  • Pro společnost Tchibo je kvalita na prvním místě. Poznáte to nejen podle chuti, ale i zrakem, protože právě zrna kávy Tchibo jsou výrazně větší než kterákoliv ostatní.
  • Káva má svůj rodný list? V průvodních dokladech, případně přímo na žocích, je vyznačena země původu, pěstební oblast nebo vývozní přístav, vývozce, způsob zpracování (suchý, mokrý) a jakostní třída. To vše má, podobně jako například u vína, vliv na senzorické vlastnosti, hodnocení a cenu kávy.
  • Kávové bobule přiléhají těsně k větvím a dozrávají postupně. Proto je ideální ruční sklizeň. Tak je tomu dosud ve vysokých polohách Kolumbie a Střední Ameriky. Česačky sklízí až 70 kg plnohodnotných vyzrálých plodů za den. V méně vyvinutých produkčních oblastech se plody setřásají na zem nebo na rozprostřené plachty. V některých arabských oblastech se plody ponechají na stromě tak dlouho, až opadají na připravené rohože.
  • Tchibo používá pro své výrobky výhradně ruční sběr kávových třešní? Tento způsob je pracnější a zdlouhavější, ale odměnou je vysoká kvalita, rovnoměrná zralost kávových třešní i šetrnost vůči životnímu prostředí.
  • Jedním z hlavních cílů v Evropě je přístav Hamburg, kde se ročně v překladištích přeloží a dopraví 600 000 tun zelené kávy jak do Německa, tak i do přilehlých zemí.
  • - Ve společnosti Tchibo se praží každý druh kávy odděleně ve speciálních bubnových pražičkách nejčastěji po dobu od jedné a půl minuty do osmi minut a výjimečně i déle v závislosti na odrůdě a velikosti kávového zrna. Jen tak může každý druh kávy přispět svou nezaměnitelnou chutí a aromatem k šálku voňavé a chuťově vyvážené kávy.
  • Doba pražení kávových zrn záleží také na typu kávy, která se z nich má vyrobit. Překapávaná káva potřebuje pouze krátké pražení, zatímco káva espreso se v průměru praží po dobu pěti až osmi minut, někdy dokonce až dvacet minut.
  • Před mletím musí upražená kávová zrna odpočívat na sítu osm hodin. Je velmi důležité, aby měla všechna zrna stejnou, rovnoměrnou vlhkost, než budou umleta - je to jediný způsob, jak dosáhnout požadovaného chuťového profilu.
  • Upraženou kávu lze skladovat až dva roky, pokud je vakuově zabalená. Káva se nemůže zkazit, ale časem a hlavně za přístupu kyslíku ztrácí své aroma, a její vjemové kvality tak slábnou. Pro zajištění čerstvosti kávy Tchibo se opražená kávová zrna vždy zpracovávají a balí okamžitě.
  • Při správné degustaci kávy ji musíte usrkávat, a to co nejhlučněji, poněvadž vzduch, který vdechujete spolu s kávou, dává do pohybu malé částečky, které utvářejí „ocas" - tedy něco, jako příchuť. Těch nejdůležitějších je 25, ale celkem existuje asi 800 jemných nuancí,“ říká Christian Esselun, odborník na kávu a hlavní degustátor koncernu Tchibo. A víte, jak odborník firmy Tchibo, pan Christian Esselun, degustuje kávu? Hned po pražení kávová zrnka nahrubo umele ve svém speciálním mlýnku. Pak vloží osm gramů rozemleté kávy do porcelánového filtru a třikrát je přelije horkou vodou. Jen tímto způsobem, filtrační metodou Karlsbad, vystoupí na povrch čisté a nefalšované aroma.
  • Základními pojmy kávového degustátora jsou výrazy jako plnost (tělo), kyselost (vyzrálost), a aroma (od slabého / lehkého až po výjimečné). Objevit se mohou i nepříznivé chuti, jako je trávová, tvrdá, stará (zelená káva) nebo dokonce dřevitá.

Káva Tchibo Exclusive Origins

kavaTchibo Exclusive Origins je prémiová značka kávy Tchibo, která přináší výběr těch nejlepších světových káv vynikající kvality. Zrnka jsou pražena individuálně podle charakteristiky a původu dané kávy. Výsledkem tohoto individuálního přístupu při pražení je pestrý a mnohostranný chuťový profil kávy. Pro jednotlivé sorty jsou vybrány ty nejlepší druhy kávy ze specifických pěstebních oblastí. Nabídka zrnkové kávy, prodávané na váhu v obchodech Tchibo je tak pestrá, jako jsou země původu a jejich kultury. Zahrnuje sorty Brazil Mild a Guatemala Medium, speciality Vienna Mélange a Decaf Colombia a vzácné poklady přírody Pearl Beans a Volcano Coffee.

BRAZIL MILD

Velmi jemná, chuťově bohatá káva. Této odrůdě se mimořádně daří na úrodné jílovité půdě bohaté na minerály, která se nachází na jihovýchodě Brazílie. V mimořádně vyváženém klimatu se rodí káva bohaté chuti s velmi jemným charakterem, který zaručí dobrou stravitelnost a vynikající chuť.

GUATEMALA MEDIUM

Mimořádně úrodná vulkanická půda ve vysokých polohách Guatemaly společně s vyváženým klimatem přinášejí této odrůdě nezaměnitelný charakter a harmonickou vůni - aroma. Pokud milujete kávu trošku silnějšího a působivějšího charakteru, je Guatemala Medium tou správnou volbou. Vyznačuje se výraznou chutí, ale je přitom pořád ještě lahodně jemná.

VIENNA MÉLANGE

Lahodná a jemná káva typická pro vídeňskou kavárenskou kulturu. Základem této lahodné, chuťově bohaté směsi jsou jemné odrůdy káv pocházejících z Kolumbie a Brazílie a malý podíl kávy druhu Espreso. Mírné zkaramelizování dodává směsi jedinečnou jemnost a lahodnost.

DECAF COLOMBIA

Pečlivě vybraná směs nejkvalitnějších káv hlavně z Kolumbie, zbavená kofeinu tak, aby si zachovala plnou lahodnou chuť - jemnou i bohatou zároveň.
Pozn.:
Kofein se z kávy odstraňuje z kávy v tzv. zeleném stavu vyluhováním, a to různými metodami - za využití vodní páry nebo extrakčních látek. Nejnověji se využívají extrakční látky ze skupiny ovocných esterů, které jsou přirozenou složkou mnohých druhů ovoce (např. jablka, banány, ananas) a patří k látkám, jež spoluutvářejí aroma kávy. Po extrakci - vylouhování kofeinu - se zelená káva suší a další výrobní proces, tedy pražení, mletí...probíhá, jako u běžné kávy. Důležité je, aby si káva bez kofeinu zachovala v nezměněné míře organoleptické vlastnosti - aroma i chuť, tak, že často nejsme schopni klasickou kávu a kávu bez kofeinu senzoricky smyslově odlišit.

PEARL BEANS

Tato káva pochází až z Jižní Ameriky, z výběžků mocných Kordiller. Je velmi vzácná a její menší zrnka mají tvar perly. Daří se jí především na prosluněných stranách náhorních plošin a její plody dávají většinou jedno zrno, výsledkem čehož je obzvláště intenzivní vůně, která vzniká neobvyklou koncentrací celé síly plodu a sluneční energie.

VOLCANO COFFEE

Pečlivě vybíraná kávová zrna pocházejí ze svahů sopečných pohoří východní Afriky, lemujících oblast Great Rift Valley. Kávovníkové plantáže se rozprostírají na vysoce úrodné vulkanické půdě v nadmořské výšce až 5800 stop (asi 1800 metrů). Zde jsou ideální podmínky pro pěstování jedinečné kávy s výjimečně kořennou a výraznou chutí.

Více informací na stránkách: www.tchibo.cz, www.tchibo.com/cz

   
01.06.2010 - Sezona - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. avatar
    [3] hubajda [*]

    jak to vidim hned bych si dala salek ale nemuzu nebot bych neusnula

    superkarma: 0 15.11.2012, 00:50:40
  2. [2] katkaP [*]

    Káva je úžasná věc, ale pokud vám nenamele čerstvou kávu mlýnek na kávu, nemůžete si ji plně vychutnat.

    superkarma: 0 25.09.2010, 13:42:01
  3. avatar
    [1] Renia [*]

    Dala bych si presso guatemala medium.Sml16

    superkarma: 0 01.06.2010, 09:53:01

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Akce pro čtenářky: Velikonoční pečení a vaření s Globusem
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme