Domácnost

Při vaření jsou sůl, pepř a paprika žalostně málo NOVINKA NA PONDĚLÍ

Všechno je důležité, protože koření je vzácná ingredience a jen ten, kdo to s ním umí má v kuchyni vyhráno. Kdo ne, má smůlu, zkazí i to nejlepší jídlo.

Chlad, sucho, vzdušnost a temno
To jsou ideální podmínky pro ukládání koření. Jsou ale v naprostém protikladu ke kuchyňskému prostředí, kde je naopak teplo i vlhko a světlo. I tohle prostředí vyhivuje, ale jenom koření čerstvému a bylinám.

Vhodné kořenky
Se sušeným kořením je to ale docela jinak. K tomu, aby se  uchovalo v poživatelném stavu je nutné mít zásobu vhodných kořenek, které nepropouštějí vlhkost a světlo a mají pevný uzávěr.
Vhodné jsou třeba tmavé lékárenské skleničky se zabroušenými zátkami. Praktičtější jsou ale kořenky menší, to z praktického důvodu. Jejich obsah se spotřebuje tak rychle, že koření nestačí zestárnout. Není nic horšího, než koření, které ztratilo vůni a chuť. S ním rovnou do koše! Stejně neprodyšné dózy potřebujeme na sušené houby a sušené natě. I tady platí – sucho, vzdušnost, chlad a temno.
… jo, a ty kořenky po babičce z krásného porcelánu jsou nejlepší. Kromě toho, že ukrývají voňavou ingredienci, jsou také milé na pohled.

Praktické rady:
+ Kořenky by neměly propouštět vlhko a světlo a měly by mít pevný uzávěr
+ Koření stejně tak sušenou nať nenechávejte v pytlících, ale hned přesypte do kořenek
+ Praktičtější jsou kořenky menších rozměrů, neskladujete v nich totiž koření staré, bez chuti a vůně
+ Nejpraktičtější jsou kořenky, z nichž si koření do talíře čerstvě namelete

Jaké máte nejraději koření? jaké koření si sama pěstujete - na zahrádce nebo třeba jenom za oknem?

 

   
27.02.2008 - Dům a byt - autor: Táňa Pikartová

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme