Vaření

Předvelikonoční půst

preclíky

Předvelikonoční půst je čtyřicetidenní období, ve kterém se má dodržovat střídmost nejen v jídle, ale i v životě. Dříve se tato doba dodržovala z mnoha důvodů. Když pomineme církevní význam, který má připomenou život Ježíše, najdeme důvody i ryze praktické.

Jedním z nich bylo třeba i to, že na konci zimy už docházely zásoby a lidé se museli uskromnit. Dalším důvodem, který trvá dodnes, bylo i to, že tělo je potřeba před nadcházejícím jarem pročistit a ozdravit. Strava bohatá na zeleninu a luštěniny, které můžeme konzumovat v neomezené míře, dodá tělu také chybějící energii.

Popeleční středou také začíná příprava na jaro na zahrádkách a zahradách. Za zimou se pomalu zavírají vrátka, i když letos jsme je vlastně ani pořádně neotevřeli. Zkuste s námi proto projít všemi šesti postními nedělemi až k veselému Velikonočnímu pondělí.

Každá postní neděle má své jméno, které napovídá, co je tu danou neděli důležité.

Černá neděle - 1. postní neděle (9. března 2014)

V tento den by měly ženy odložit barevné oblečení a namísto toho se zahalit do černých šátků. Vyjadřují tak svůj smutek z nadcházejícího půstu, podle některých zdrojů také smutek z ukřižování Ježíše.

Dalším názvem této neděle je Liščí. Tento název je odvozený od staré lidové tradice, kdy matky v sobotu v noci uplekly preclíky, které potom rozvěsily po zahradě. V neděli ráno si je na zahradě našly děti, které věřily, že je venku ztratila liška.

A aby těch názvů nebylo málo, můžete této neděli říkat také Pučálka. Název je odvozen od postního jídla, které se připravuje z naklíčeného hrachu.

Chcete si zahrát na lišku a svým dětem připravit na zahradě preclíky? Upečte si je podle receptu, o který se s námi rozdělila Lucie.

Bramborové preclíky

  • 350 g polohrubé mouky
  • 100 g změklého másla
  • 1 vejce
  • 100 ml mléka
  • 250 g oloupaných vařených brambor
  • sůl
  • vejce a mák na dokončení

Uvařené a vychladlé brambory prolisujeme nebo nastrouháme a spojíme s mlékem, moukou, máslem, vejcem a solí.

Vypracujeme tužší těsto. Vytvoříme preclíky, které potřeme rozšlehaným vejce a posypeme mákem.
Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C, asi 30 minut.

Bude následovat:

2. postní neděle - Pražná
3. postní neděle - Kýchavá
4. postní neděle - Družebná
5. postní neděle - Smrtná
6. postní neděle - Květná

MaggiPartnerem rubriky Vaření je značka Maggi a stránky www.maggi.cz, kde najdete mnoho zajímavých receptů. Chceme vám doporučit i facebookové stránky značky, kde se stále něco děje a každý den zde najdete zajímavé tipy a inspiraci – můžete se stát členem https://www.facebook.com/MaggiCZSK

 

   
07.03.2014 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. [15] Trefa [*]

    Trefa:u nas se pust nedrzi.je na stedry den.

    superkarma: 0 10.03.2014, 21:41:21
  2. [14] Leena [*]

    wich — #10 opravdový půst měsíc v kuse? nebo jen bezmasý, jak je myšlen tento předvelikonoční?

    opravdový půst si teda měsíc neumim představit, zvlášť v létě, kdy furt někde lítáme. Za dva dny bych měla tak nízkej tlak, že bych se plazila po podlaze Sml68

    superkarma: 0 09.03.2014, 20:20:57
  3. avatar
    [13] risina [*]

    Pentlička — #7 I v jídelně se můžeštrochu omezit - například si nenechat omastit brambory, dát si o knedlík míň než obvykle, vodu místo džusu, odřeknout si třeba polévku, kterou máš ráda.. Je-li na výběr z více jídel, můžeš volit to střídmější atd.

    superkarma: 0 09.03.2014, 09:52:53
  4. avatar
    [12] gerda [*]

    nakonec jsem do toho dala i sýr a byly tyčinky k vínu. Pěkný půst.Sml30

    superkarma: 0 08.03.2014, 16:31:31
  5. avatar
    [11] gerda [*]

    mno, zítra bych mohla udělat pohanku, dlouho nebyla a z dnešních zbylých brambor zkusit preclíky.

    superkarma: 0 07.03.2014, 15:11:21
  6. avatar
    [10] wich [*]

    Stravu s převahou luštěnin a zeleniny mám celoročně Sml67Sml59 Některé tradice jsou fajn a učím je i manžela Sml26 Na nějaký výrazný půst nemám, ale manžel to dokáže táhnout v létě měsíc v kuse Sml28

    1. na komentář reaguje Leena — #14
    superkarma: 0 07.03.2014, 13:17:37
  7. avatar
    [9] hubajda [*]

    kurfuka — #6 to si myslim aj ja hodne lidi jeste nevi jak by se melo zdrave stravovat

    superkarma: 0 07.03.2014, 09:45:52
  8. avatar
    [8] ewa2305 [*]

    Zajímavý článek, díky, dozvěděla jsem se zase pár nových věcí.

    superkarma: 0 07.03.2014, 09:20:24
  9. avatar
    [7] Pentlička [*]

    Hezké, miluju staré lidové zvyky. Ale na půst nemám tu správnou pevnou vůli. Taky chodím na obědy do jídelny a tam půst nedodržují.

    1. na komentář reaguje risina — #13
    superkarma: 0 07.03.2014, 08:54:53
  10. [6] kurfuka [*]

    Dobrý den, škoda, že se dneska tyto tradice tak málo dodržují. Myslím, že bychom byli zdravější národ.

    1. na komentář reaguje hubajda — #9
    superkarma: 0 07.03.2014, 08:18:23
  11. [5] magic11 [*]

    preclíky vypadají suprově, musím je vyzkoušet Sml67

    superkarma: 0 07.03.2014, 07:44:32
  12. avatar
    [4] simpina [*]

    Sml22Sml59Sml67

    superkarma: 0 07.03.2014, 07:30:51
  13. avatar
    [3] enka1 [*]

    gerda — #2 Hřeším dobře, hřeším rádSml58

    ale preclíky vypadají dobře, asi zkusím

    superkarma: 0 07.03.2014, 07:13:41
  14. avatar
    [2] gerda [*]

    Moc pěkná tradice. Naši předkové si uměli život obohatit.Sml67 Přiznám se, že jsem docela zapomněla na Popeleční středu, protože jsem viděla čerstvé jitrnice a tlačenku v obchůdku, kam jsem původně zašla pouze pro kysané zelí. Takže jsem zhřešila já i manžel, ale po dlouhé době jsem ochutnala pravou domácí zabijačku. Snad mi to nahoře odpustí, když jsem jinak docela hodná.Sml30

    1. na komentář reaguje enka1 — #3
    superkarma: 0 07.03.2014, 06:25:42
  15. [1] Pája13 [*]

    Jé, to je pěkný zvyk, ten jsem neznala. Preclíky na zahradě..Sml30

    superkarma: 0 07.03.2014, 05:58:16

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Očkování proti klíšťové encefalitidě? Odpovězte a vyhrajte balíček RADOX!
Jaký je vás vztah k nepovinnému očkování? Odpovězte a vyhrajte hezké ceny!

Náš tip

Doporučujeme