Vaření

Pražná - 2. postní neděle

Čas letí a je před námi druhá postní neděle. Opět zvláštní název, opět podle jídla, které bylo pro tuto neděli typické - říkalo se mu pražma nebo pražmo. Hospodyně pražily namísto naklíčeného hrachu naklíčené obilí. Nejvíce vitaminů je právě v obilných klíčcích, takže ty se z obilí olamovaly a dávaly třeba do polévky, syrové, až po uvaření.

Praženka

Pro pražení se výborně hodí třeba zrnka pšenice špaldy, která necháte několik dní naklíčit a potom je  zpracujete. Výborná na klíčení obilí se speciální klíčící miska, která vám usnadní práci.

Čtěte také:

Dalším jídlem, které se z naklíčeného obilí připravovalo, byla praženka. Polévka, která byla také velice bohatá na vitamíny a proteiny. Když se vám nebude chtít klíčit s obilím, nechejte alespoň dva dny naklíčenou čočku. Každých 12 hodin ji propláchněte a vyměňte čerstvou vodu. Z té potom uvařte polévku, která bude také velice výživná a bohatá na prospěšné látky.

Já znám pod názvem praženka velice snadnou kmínovou polévku. Praženka se jí říká podle upražené máslové jíšky, která se jen dochutí kmínem a bujonem z kostky. Tuhle polévku dělala moje babička a jako děti jsme se po ní mohli utlouct.

Snadná kmínová polévka - praženka

  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce drceného kmínu
  • 1 kostka bujonu
  • 600 ml vody
  • 1 lžíce kysané smetany
  • na ozdobu: kopeček kysané smetany, zelené bylinky a krutony z celozrnného pečiva

V hrnci rozpustíme máslo, na kterém osmahneme chviličku kmín. Přidáme hladkou mouku a opražíme dozlatova. Tímto si vyrobíme jíšku, která nám slouží jako základ této polévky. Zalijeme vodou, přidáme sůl a pepř, podle chuti a kostku bujonu. Kdo má domácí vývar, tím lépe, samozřejmě.

Těsně před odstavením z plotny přidáme smetanu, kterou rozmícháme v polévce.

Na talíři zdobíme kopečkem zakysané smetany, krutony a kouskem zelených bylinek – petrželkou nebo pažitkou.

TIP

  • Výborná je tato polévka také s nějakou zavářkou. S ovesnými vločkami, klasickými nudlemi, s drobením.
  • Kdo si chce pohrát, může před vyrobením jíšky přidat ještě nastrouhanou mrkev nebo nadrobno nakrájenou cibuli. Polévka tak bude ještě lepší.

Druhé postní neděli se též říkalo Sazometná. A to proto, že zrovna teď je nejvyšší čas na úklid. Nejen doma, ale i na zahradě, která po zimě potřebuje trochu upravit a uklidit. Můžete si připravit záhonky na bylinky a zeleninu, zamést terasu, ostříhat keře, začít s pletím záhonků, hnojit.

Tak co budete dělat raději? Postavíte se k plotně, nebo ke smetáku?

Čtěte také:

   
14.03.2014 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. [12] Trefa [*]

    Trefa:podobny recept uz jsem vyskousela.ale moc jsem doma neuspela.

    superkarma: 0 16.03.2014, 17:15:04
  2. avatar
    [11] gerda [*]

    paníliška — #9 ano, dělala jsem je taky, i z krup. Je to nečekaně dobré a křehké.

    superkarma: 0 15.03.2014, 16:33:22
  3. avatar
    [10] paníliška [*]

    paníliška — #9 pšenice

    superkarma: 0 15.03.2014, 14:16:35
  4. avatar
    [9] paníliška [*]

    gerda — #8 Mám kamarádku vegetariánku, ta dělá z ošenice i karbanátky. Vynikající.

    1. na komentář reaguje paníliška — #10
    2. na komentář reaguje gerda — #11
    superkarma: 0 15.03.2014, 14:16:03
  5. avatar
    [8] gerda [*]

    neonarka — #6 děláš chybu. Pokud máš dobrou pšenici, je z ní dobrá polévka i bez naklíčení. Stačí ji namočit i upravit jako luštěninu. Nevěřila bys, pokud neochutnáš. Však co by na tom mělo být špatného? Z pšenice je přece výborná mouka a slupka polévku ještě zhodnotí.

    1. na komentář reaguje paníliška — #9
    superkarma: 0 15.03.2014, 06:32:43
  6. avatar
    [7] Danila [*]

    to teda ani nepoznám Sml80

    superkarma: 0 14.03.2014, 22:40:56
  7. [6] neonarka [*]

    pšenicic naklíčenou máme ale dáváme jí slepicám:)

    1. na komentář reaguje gerda — #8
    superkarma: 0 14.03.2014, 22:06:58
  8. avatar
    [5] paníliška [*]

    gerda — #2 Občas taky dělávám, dík za připomenutí.

    superkarma: 0 14.03.2014, 19:10:01
  9. avatar
    [4] elly [*]

    gerda — #2 tuhle variantu dělá babička taky. Je super...

    superkarma: 0 14.03.2014, 16:38:40
  10. avatar
    [3] gerda [*]

    gerda — #2 teď mi napadá....napsala jsem to ve zkratce a když někdo neumí vařit, tak si může myslit, že tohle už je všecko. Ne - musí se to chvilku nechat vařitSml52, ochutnat a případně tam vhodit bujonovou kostku.

    superkarma: 0 14.03.2014, 15:31:34
  11. avatar
    [2] gerda [*]

    Tu praženou polévku s kostkou taky dělávám, ale jinou variantu. Na másle dožluta upražím dětskou krupičku, pak tam rozbiju 1-2 vejce a rychle umíchám. Udělají se hrudky. Ty zaleju studenou vodou, přisolím a podle potřeby přidám kostku bujonu. Máslo totiž udělá tak dobrou chuť, že není potřeba moc dochucovat. Kmín vynechám, ale do hotové dám hodně sekané pažitky.

    1. na komentář reaguje gerda — #3
    2. na komentář reaguje elly — #4
    3. na komentář reaguje paníliška — #5
    superkarma: 0 14.03.2014, 11:41:42
  12. [1] magic11 [*]

    brrrr, kmínku nesnáším, ale moje děti ji milují, ještě že mají babičku, která jim ji občas udělá Sml30

    superkarma: 0 14.03.2014, 09:05:19

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme