Vaření

Pražma se středomořskou zeleninou

Inspiraci k tomuto jídlu jsem našla na Prague Food Festivalu. Tady úžasný Moreno Cedroni připravoval caponatu - jídlo ze samé zeleniny, které chutnalo opravdu skvěle. Jeho příprava je snadná a chuť výtečná. A když jsem koupila čerstvé ryby, hned jsem věděla, co k nim připravím.

pražma se středomořskou zeleninou

Koupila jsem v Lidlu čerstvou pražmu. Tuhle rybu máme doma rádi všichni, má celkem málo kostí a ty, které v ní jsou, tak jsou velké. Takže většinou ani nefiletuji a peču či griluji rybu celou. Klobouk dolů před Lidlem, díky kterému čerstvé ryby seženeme každý týden i v malém městě kam jezdím nakupovat.

K rybě jsme jen pokrájeli všechnu zeleninu, která byla v lednici. Rajčata, papriky, jedna chilli paprička, cuketa. Klidně bych přidala i lilek, ale neměla jsem v zásobě. Zeleninu tedy použijte dle chuti a aktuálního obsahu vaší lednice. Papriky by však určitě neměly chybět.

pražma se středomořskou zeleninou

Suroviny

Postup

Celé kouzlo tohoto receptu je v kvalitních a chutných surovinách. Čerstvá zelenina a k tomu výborná ryba. Není potřeba ani příliš přebíjet kořením. Kdo chce, může přidat třeba snítku rozmarýnu nebo tymiánu. Ale opravdu postačí sůl, pepř a olivový olej. Můj manžel tentokrát dovnitř ryb dal trochu pesta z medvědího česneku a trochou také potřel ryby na povrchu. Bylo to skvělé!!!

Tak tedy vybranou čerstvou, očištěnou zeleninu nakrájíme na větší kostky, které nasypeme do pekáče. Polijeme olivovým olejem, osolíme a opepříme. Promícháme.

Omyté a osušené ryby potřeme pestem, nebo jen osolíme a opepříme. Položíme na zeleninu. Dáme do trouby.

pražma

Já jsem pekla v parní troubě Electrolux, vybrala jsem si program pečení - vaření v páře a pekla jsem na 90 °C, asi 45 minut. Ryba byla dokonale šťavnatá. Na konci pečení jsem zapnula na chvilku gril a nechala opéct kůrku do křupava.

Ihned podáváme. Jako přílohu můžeme dát uvařené nové brambory nebo jen kousek pečiva.

Dobrou chuť přeje elly.

   
11.06.2014 - Maso a ryby - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [3] monkee [*]

    Nebyl by k mání teplotní režim i pro normální smrtelníky?Sml31 Mám plynovou troubu  a 90°C je v ní nereálných. Do parní mě hned tak nedokopeš... Přesto ryby miluju.

    superkarma: 0 19.06.2014, 17:57:51
  2. avatar
    [2] Suzanne [*]

    Pražmu jsem snad ještě nejedla, vyzkouším - díky za tip. A takhle dělanou zeleninu můžu sedmkrát do týdne, miluju ji Sml22

    superkarma: 0 11.06.2014, 22:00:10
  3. [1] doginka [*]

    Hned bych si jí dala, znám jí z Chorvatska jako Oradu a cca před dvěma lety jsem jí objevila i u nás v krámu. S česnekovým pestem jsem jí ještě neměla,ale určitě vyzkoušímSml67

    superkarma: 0 11.06.2014, 10:09:53

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme