pražma královská

Daří se vám zařazovat do jídelníčku ryby? Někde jsem nedávno četla, že ryby by měly být na stole třikrát týdně. Přiznám se, že takto často je u nás nenajdete, ale minimálně jednou týdně k obědu rybu připravuji. K mé velké radosti začali do jednoho obchůdku v blízkém městě dovážet pravidelně čerstvé ryby, a tak si vybírám z lososa, mořského vlka, pstruha, pražmy a kapra. Na malé město výběr téměř nevídaný.

A tak jsem prvně v životě ochutnala pražmu. Koupila jsem rovnou tři, jedna stála zhruba sto korun. Pokud nebudete příliš nenasytní, zvolíte dobrou přílohu a doplníte zeleninou, tak z jedné ryby nakrmíte dva lidi. Dvě děti určitě. :-) Bez přílohy, pouze se zeleninou bude jedna ryba pro jednoho dospěláka.

Pražma (můžete se s ní setkat také pod názvem doráda) je mořská ryba. Není příliš velká, jedna váží okolo 300–400 g. Má bílé maso, které je pevnější, takže se hodí třeba i na grilování. Loví se ve Středozemním moři a Atlantiku a můžete si vybírat ze tří druhů. Já jsem koupila druh nejchutnější, s nejšťavnatějším masem - pražmu královskou. Poznáte ji podle stříbrné barvy a žlutého proužku mezi očima. Pražma růžová má nazlátlou barvu a růžové ploutve. Její maso není tak chutné jako maso pražmy královské. Nejméně jemné a chutné maso má nejmenší pražma - pražma šedá.

pražma s jarní cibulkou

Pražmu můžeme grilovat, smažit, i péct. Není vhodné ji dlouho tepelnou úpravou trápit, její maso se může snadno vysušit. Díky pevnějšímu masu nám bude velice chutnat připravená na grilu, nebude se rozpadat.

Koupila jsem tři pražmy a najedli se z nich tři dospělí a dvě děti. Celková váha ryb byla asi 1 kg.

Pražma s jarní cibulkou a česnekem

3 pražmy
2 svazky jarní naťové cibulky
1 hlavička česneku
1 velký trs cherry rajčátek
sůl a pepř

Rybu omyjeme, osolíme a opepříme zvenčí i zevnitř. Bříška rybám nacpeme rozpůlenými stroužky česneku a jarními cibulkami. Cibulkami, česnekem a cherry rajčátky obložíme rybu i v pekáči. Podlijeme trochu vodou.
Pekáč s rybami přikryjeme a dáme do trouby vyhřáté na 200 °C.
Pečeme asi 30 minut. Na konci pečení můžeme na chvíli odkrýt.

Jako přílohu jsme si dali kuskus se zeleninou.

pražma s jarní cibulkou

Dobrou chuť přeje elly.

Reklama