Vaření

Pražma s jarní cibulkou

pražma královská

Daří se vám zařazovat do jídelníčku ryby? Někde jsem nedávno četla, že ryby by měly být na stole třikrát týdně. Přiznám se, že takto často je u nás nenajdete, ale minimálně jednou týdně k obědu rybu připravuji. K mé velké radosti začali do jednoho obchůdku v blízkém městě dovážet pravidelně čerstvé ryby, a tak si vybírám z lososa, mořského vlka, pstruha, pražmy a kapra. Na malé město výběr téměř nevídaný.

A tak jsem prvně v životě ochutnala pražmu. Koupila jsem rovnou tři, jedna stála zhruba sto korun. Pokud nebudete příliš nenasytní, zvolíte dobrou přílohu a doplníte zeleninou, tak z jedné ryby nakrmíte dva lidi. Dvě děti určitě. :-) Bez přílohy, pouze se zeleninou bude jedna ryba pro jednoho dospěláka.

Pražma (můžete se s ní setkat také pod názvem doráda) je mořská ryba. Není příliš velká, jedna váží okolo 300–400 g. Má bílé maso, které je pevnější, takže se hodí třeba i na grilování. Loví se ve Středozemním moři a Atlantiku a můžete si vybírat ze tří druhů. Já jsem koupila druh nejchutnější, s nejšťavnatějším masem - pražmu královskou. Poznáte ji podle stříbrné barvy a žlutého proužku mezi očima. Pražma růžová má nazlátlou barvu a růžové ploutve. Její maso není tak chutné jako maso pražmy královské. Nejméně jemné a chutné maso má nejmenší pražma - pražma šedá.

pražma s jarní cibulkou

Pražmu můžeme grilovat, smažit, i péct. Není vhodné ji dlouho tepelnou úpravou trápit, její maso se může snadno vysušit. Díky pevnějšímu masu nám bude velice chutnat připravená na grilu, nebude se rozpadat.

Koupila jsem tři pražmy a najedli se z nich tři dospělí a dvě děti. Celková váha ryb byla asi 1 kg.

Pražma s jarní cibulkou a česnekem

3 pražmy
2 svazky jarní naťové cibulky
1 hlavička česneku
1 velký trs cherry rajčátek
sůl a pepř

Rybu omyjeme, osolíme a opepříme zvenčí i zevnitř. Bříška rybám nacpeme rozpůlenými stroužky česneku a jarními cibulkami. Cibulkami, česnekem a cherry rajčátky obložíme rybu i v pekáči. Podlijeme trochu vodou.
Pekáč s rybami přikryjeme a dáme do trouby vyhřáté na 200 °C.
Pečeme asi 30 minut. Na konci pečení můžeme na chvíli odkrýt.

Jako přílohu jsme si dali kuskus se zeleninou.

pražma s jarní cibulkou

Dobrou chuť přeje elly.

   
13.04.2011 - Maso a ryby - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [4] hubajda [*]

    Sml16Sml16Sml16

    superkarma: 0 16.11.2012, 23:03:42
  2. [3] knihovna [*]

    Ryby se nemají připravovat společně se zeleninou. Maso se déle dělá a ztráci svoji typickou chuť. Zelenina se má připravovat zvlášť. Sama s tím mám zkušenost. Sml58

    superkarma: 0 06.05.2011, 08:03:28
  3. [2] bles [*]

    Tahle vypadá moooooc pěkně. Ještě přidat grilovanou zeleninku:), nějaký ten dressink (vyráběný doma - česnekový, nivový) nebo i kupovaný (zaznamenala jsem návrat Francouzského Hellmannsového Sml59a hurá do jídla.

    superkarma: 0 16.04.2011, 20:47:08
  4. [1] Anai [*]

    Miluju ryby, jsem na nich závislá a bohužel jsem se dozvěděla, že jíst by se měli kvůli obsahu rtuti prý jen 2x týdně... Tak po 3 týdnech, kdy jsem jich jedla každý den tuny na dovolené (pouze ještě zeleninu, jinak nic jiného) budu zřejmě nartuťovaná tak, že bych se měla nechat vyšetřit... Sml15 Včera jsem dělala candáta na grilu s bylinkami.

    superkarma: 0 13.04.2011, 13:40:43

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme