Zdraví

Prázdniny na WC?

Slížete porci zmrzliny, zamlsáte si v cukrárně nebo si koupíte u stánku opečenou klobásu či všechno dohromady a – je to tady! Najednou se vám sevře žaludek a vaše útroby zkroutí prudké křeče. Pokud není nablízku toaleta, je zle!

Kdo za to může? Rozteklá vanilková zmrzlina? Žloutkový krém nebo porce šlehačky na dortu? Nedopečená uzenina? Původce vašich obtíží je dobře známý. Salmonela. Obzvlášť v letních měsících řádí jak černá ruka. Přímo si totiž libuje v potravinách, které jsou na štíru s hygienickými předpisy.

Co je to salmonelóza?
Salmonelóza je infekční onemocnění způsobené bakterií rodu Salmonella. Tu celou tvoří jen jediná buňka. Ročně onemocnění postihuje v České republice asi 30 000 lidí.

Rod Salmonell je značně rozvětvený a tvoří jej kolem 2200 typů. Některé jsou přenosné jen mezi lidmi navzájem, jiné zas jen mezi zvířaty. Třetí skupina, schopná škodit jak v lidské, tak i zvířecí říši je největší a způsobuje onemocnění pojmenované salmonelóza. Konkrétním původcem je nejčastěji Salmonella enteritis.

Zdroje salmonelózy
Zdrojem nákazy je jak člověk samotný, tak zvíře. Zvířecí říše je rezervoárem mikroorganizmů v podobě masa, vajec a mléka určených ke konzumaci.

„Známe základní potravní zdroje salmonelózy,“ vylíčil příčiny onemocnění Ženě-in MUDr. Pavel Dlouhý, primář infekčního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem. „Jejich účinnost se v létě zvyšuje.“

• MASO „Šlágrem léta bývá grilování. Maso – poměrně často kuřecí, ale i vepřové a ryby – bývá živnou půdou pro bakterie salmonely,“ říká Pavel Dlouhý. „Ale nejen čisté maso. Samozřejmě i různé suroviny na barbecue – buřty, klobásy, karbanátky... Salmonela postihuje všechna zvířata.“

• BAGETY A CHLEBÍČKY „Stačí, když si na benzínce koupíte tři dny starou bagetu. Za tu dobu se na použitých surovinách stačí bakterie bohatě pomnožit,“ vysvětluje lékař. „Totéž platí o obložených chlebech, chlebíčkách, o různých majonézových salátech.“

• ZMRZLINY „Oblíbená pochoutka na žízeň – mražené krémy a zmrzliny – nás v létě nakazí nato tata. Obsahují totiž vaječné žloutky – největší zdroj salmonelózy.“

• CUKRÁŘSKÉ VÝROBKY „O nich platí totéž, co o zmrzlině či majonéze,“ říká primář Dlouhý. „Zase tu jsou vajíčka, živná půda salmonely.“

Prevence
1) Kvalitní suroviny zakoupené z prověřených zdrojů v obchodech – nikoliv pouliční stánky a tržnice

2) Sledování záruční doby výrobků – nevhodné je dlouhé skladování

3) Dokonalá tepelná úprava

4) Stravování v hygienicky prověřených zařízeních – nikoliv provizorní stánky například na koupališti, kde neteče teplá voda a není zaručena dostatečná hygiena

První pomoc
Je nezbytně nutné, aby pacient okamžitě začal doplňovat tekutiny a soli.
„Pokud postižený vykonává 15–20, někdy i 25 stolic denně, musí vypít mnohem více litrů tekutin, než bývá zvykem. Obzvlášť malé děti a staří lidé,“ radí lékař. „Existuje falešný mýtus, že čím víc pacient pije, tím má řidší stolici a musí častěji vykonávat potřebu.“

Pomoc by měl pacient vyhledat v lékárně: „Na trhu jsou k dispozici speciálně pro tento účel namíchané přípravky s ionty a minerály – například Kulíšek či Iontový nápoj 630,“ dodává Pavel Dlouhý.

Dieta
„Není pravda, že postižený salmonelózou nesmí jíst. Ale může konzumovat jen suchou stravu – pečivo, suchou rýži a těstoviny, brambory...“ uzavírá odborník. „Teprve přibližně třetí den může přidat i nemastnou šunku.“

   
08.07.2008 - Zdraví - autor: Marie Šrámková

Komentáře:

  1. [7] Mánek [*]

    TAK to neznám, mám problémy spíše opačné.Když si nedám alespon obden Zaječici ( minerálka)Tak pak mám takové problémy, že je mi z toho týden špatně.Ani vhodně upravená strava nepomáhá.A ted zrovna jahody, třešně a nic.Nikomu to nepřeju-

    superkarma: 0 12.07.2008, 10:55:43
  2. [6] gentiana [*]

    Líp na hajzlíku než v Bibione na pláži.

    superkarma: 0 08.07.2008, 12:36:06
  3. avatar
    [5] Kelly [*]

    Eirin: jsem lepší, stihla jsem k tomu i "kapila" a rok na to salmonelu
    Ale tenkrát mi do smíchu sakra nebylo

    superkarma: 0 08.07.2008, 11:39:02
  4. avatar
    [4] gerda [*]

    Eirin: nemusíš mít všechno!

    superkarma: 0 08.07.2008, 11:09:15
  5. [3] Lindaa [*]

    Clánek jsem jen prebehla ocima a tak nejak se mi spojilo do jedne vety: zmrzliny - dokonalá tepelná úprava . To mám z toho, ze nectu porádne

    superkarma: 0 08.07.2008, 09:55:33
  6. [2] maajaa65 [*]

    Naposledy jsme prodělali kolektivně střevní problémy před 3 lety v Tunisku

    superkarma: 0 08.07.2008, 09:11:43
  7. avatar
    [1] Eirin [*]

    Vloni jsem měla mononukleózu, teď mám boreliózu, doufám, že salmonelóza mě mine

    superkarma: 0 08.07.2008, 08:29:45

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?
Anketa pro maminky

Náš tip

Doporučujeme