Prázdniny nemusíme trávit jen u vody. Úporná „tropická“ vedra konečně trochu polevila, ale současné venkovní teploty jsou spolu s důkladně prolitou lesní půdou ideálním prostředím pro růst hub.

Hřiby, masáky, křemenáče, bedly, ryzce, lišky nebo jen obyčejné babky a poddubáky...

Už se možná těšíte, že konečně vyrazíte s košíkem do lesa a doma si pak z hojné nadílky umícháte výbornou smaženici. Ale pozor! Aby ona lahodná pochoutka nebyla náhodou tou poslední!

„Stačí nedostatek zkušeností, a pak je velmi snadné zaměnit neškodnou houbu za jedovatou,“ říká Jaroslav Klán z Ústavu pro toxikologii a soudní chemii. „Otrava pak na sebe nenechá dlouho čekat.“

Ohrožení ale nejsou jen příležitostní houbaři. Na vině bývá také dětská zvídavost. Vždyť to znáte: Stačí chvilka bez dozoru, a neštěstí je na světě. Rostlinné jedy ohrožují lidský život už v nepatrném množství.

Příznaky otravy houbami
♦ nevolnost a silné nucení na zvracení
♦ závratě spojované s poruchami vidění
♦ zrychlení či naopak zpomalení pulzu
♦ skokový vzestup nebo pokles tělesné teploty
♦ pocit tíhy v končetinách
♦ dušnost, srdeční potíže
♦ stavy bezvědomí (u těžkých otrav)
♦ celková slabost, těžká únava, apatie
♦ pocit dezorientace v prostoru, halucinace
♦ svalové záškuby a křeče

 

 

 

 

 

 


Léčba otrav houbami
„Po snědení hub a následném podezření na možnou otravu okamžitě přivolejte zdravotnickou záchrannou službu a snažte se vyvolat u postiženého zvracení. Pokud je to možné, zajistěte pro rozbor zbytky hub, třeba i ze zvratků. Pomůže to k rychlejší identifikaci hub a k včasné léčbě,“ radí Klán.

„Houbové“ mýty

 Okamžité podání mléka jako protijed? Omyl! Pít mléko při podezření na otravu houbami je 
  naprosto zbytečné – v žaludku nevyvolává žádnou obrannou reakci.

 Dodnes se traduje, že jedovaté houby lze rozpoznat podle toho, že nejsou červivé, nerostou 
  na pařezech, nejsou okousané slimáky a jinými živočichy. Není to pravda.

 K těmto pověrám také patří, že houby přestanou být jedovaté, když jsou dobře uvařené 
  nebo naložené v octě či  naložené s rourkami vespod. Také špatně.

Nic z toho neplatí, žádný zázračný a jednoduchý způsob, jak snadno rozlišit jedlé houby od jedovatých, neexistuje!

Nejjedovatější houby
Muchomůrka tygrovaná
, muchomůrka citronová a muchomůrka hlízovitá (neboli zelená) jsou nejjedovatějšími druhy vyskytující se u nás. Požití už pouhých 50 gramů těchto hub je smrtelné. Jejich o to větší nebezpečí spočívá v tom, že účinky jedu nastupují pomalu. Otrava se většinou projeví, až když už je pozdě.

Muchomůrka tygrovanáMuchomůrka citrónováMuchomůrka hlíznatá

První potíže se vyskytují nejpozději do 12 hodin po zkonzumování houby. Jedná se hlavně o bolesti břicha a zvracení. Pak se pacient může na chvíli cítit lépe, a často tak usoudí, že už je v pořádku. Mezitím však jed působí zákeřně dál a jeho neodvratný plíživý útok postupně likviduje játra a ledviny.

„Nepravé“ otravy
Otrávit se můžeme i houbami jedlými. Jsou-li zkažené, zapařené nebo přestárlé, nebo pokud je sníme syrové či polosyrové, mohou způsobit zažívací potíže. Žaludek malých dětí a starších lidí může houby také hůř snášet.

Výjimkou nejsou ani alergie na houby. Požití většího množství hub může též vyvolat žlučníkový záchvat, zvlášť tehdy, pokud byl pokrm připraven na větším množství tuku.

„Pokud si nejste úplně jisti rozpoznáním houby, poraďte se se zkušeným sběratelem nebo s úrodou navštivte mykologickou poradnu provozovanou buď Mykologickou společností, nebo Českou vědeckou společností pro mykologii,“ doporučuje toxikolog. „V krajním případě alespoň prolistujte atlas hub, ale i to je kvůli variabilnosti barev ilustrací dost sporné.“

Úprava hub
Není nezbytně nutné zpracovat houby ihned po příchodu z lesa. V zásadě bychom s nimi měli zacházet stejně jako s masem. Klidně je můžeme uložit do chladničky a krájet či připravit je až druhý den. Můžeme je také uschovat v mrazničce, kde mohou být třeba i půl roku. Ovšem pozor na červivost!

Velmi důležité je ale vědět, že i jedlá houba se může špatným skladováním změnit a chovat se jako jedovatá. K tomu dojde tehdy, když se začnou rozkládat houbové bílkoviny.

A rada na závěr? Rozhodně nenakupujte houby od neznámých prodejců!

Receptář houbových nápadů

1) Houby zapečené se smetanou a sýremIlustrační foto
(od Eji)

Kategorie: teplé předkrmy

Porce: recept je určen pro 4 osoby

Doba přípravy: asi 45 minut

Ingredience:
čerstvé houby (podle odhadu), nejlépe směs hřibovitých, 1 malá cibule, 250 ml krémové kysané smetany, 5 dkg strouhaného sýra eidamského typu, sůl, bílý pepř, kmín, máslo na podušení hub a vymazání zapékacích misek

Příprava:
Nadrobno nakrájenou cibulku zpěníme na másle, přidáme na větší kousky nakrájené houby, opepříme, maličko okmínujeme. Dusíme skoro doměkka, necháme vydusit vodu, aby byla směs hodně hustá.

Mezitím si předehřejeme troubu, zapékací misky vymažeme máslem. Hotovou houbovou směs odstavíme z ohně, osolíme, vmícháme kysanou smetanu a naplníme zapékací misky.
Posypeme strouhaným sýrem a dáme do trouby (postavené vedle sebe na pekáčku nebo plechu) zapéct až je sýr zlatavý.

Podáváme přímo v miskách ozdobené snítkou petrželky nebo sekanou pažitkou.

Doporučená příloha:
Jí se samotné nebo s nasucho opečeným toastem.

2) Houbový „tatarák“ Ilustrační foto
(od vejs)

Kategorie: teplá večeře

Porce: recept je určen pro 4–5 osob

Doba přípravy: přibližně půlhodina

Ingredience:
náplň: 600 g různých druhů čerstvých hub, 2 větší jarní cibulky nebo jedna větší cibule, 50 g másla, špetka římského kmínu, sůl, bílý čerstvě mletý pepř, 100 ml krémové kysané smetany nebo tučný bílý jogurt

bylinkové palačinky: 2 vejce, 250 ml mléka, 200 g hladké mouky, 2 polévkové lžíce sekaných bylinek (bazalka, petrželová nať, oregáno), 2 polévkové lžíce olivového oleje, sůl, pepř, olivový olej na pečení

salát: 200 g směsi listových salátů, 1 citrón, 50 ml extra panenského olivového oleje, sůl, pepř, 50 g parmezánu

Příprava:
Očištěné, omyté houby a cibuli nakrájíme nadrobno, opečeme na másle dozlatova, ochutíme solí, pepřem a římským kmínem, krátce podusíme a necháme zchladnout. Před podáváním smícháme vychlazený houbový „tatarák“ se zakysanou smetanou.

Mouku, vejce, mléko, olivový olej, sůl, pepř a jemně sekané bylinky dobře společně smísíme až vznikne jednolité těstíčko, z něhož pečeme na olivovém oleji v pánvi palačinky.

Lístky všech druhů salátů dobře vypereme a natrháme na kousky. Z olivového oleje, soli, pepře a citrónové šťávy připravíme dresink a lehce promísíme se salátem.
 
Salát, palačinky, houbový „tatarák“ upravíme na talíř a posypeme hoblinami parmezánu.

Doporučená příloha:
Žádná. Jí se jako hlavní jídlo.

3) Houbová míchanice s masemIlustrační foto
(od Jany Machalové)

Kategorie: hlavní chod

Porce: recept je určen pro 4 osoby

Doba přípravy: 30 minut

Ingredience:
400 ml vývaru, 2 střední cibule, 300 g směsi hub (žampiony, hlíva, lišky), 1 lžička škrobové moučky (solamylu), 1–2 lžičky drceného barevného pepře, sůl, 2–4 polévkové lžíce sherry, mletý černý pepř, 600 g vepřové plece, 100 g smetanového sýra (s česnekem), výborné jsou i hotové sýrové omáčky (např. Apetito), 2 lžíce oleje

Příprava:
Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké nudličky. Houby očistíme a otřeme vlhkou utěrkou. Podle velikosti je rozpůlíme nebo rozčtvrtíme. Cibuli očistíme a nasekáme nadrobno.

Na pánvi rozpálíme olej a nudličky zprudka osmažíme. Přidáme houby, cibuli a vše dále restujeme. Směs podlijeme vývarem a necháme povařit dokud maso nezměkne.

Pak směs zjemníme smetanovým sýrem či hotovou sýrovou omáčkou, ochutíme pepřem, trochou sherry a podle potřeby osolíme. Omáčku můžeme zahustit solamylem rozmíchaným v troše vody.

Doporučená příloha: Podáváme s rýží.

Reklama