.

Prázdninový deník ze Santorini 2015: Recepty z ráje gastrosexuálů

Cestování

Prázdninový deník ze Santorini 2015: Recepty z ráje gastrosexuálů

Redaktorka Marta Pušová tráví léto pracovně na řeckém ostrově Santorini, odkud nám pravidelně posílá svůj malý „deníček“ plný řeckého slunce a zajímavých příběhů... Dnes nahlédneme do santorinské kuchyně... co dobrého nabízí tento pohádkový ostrov těm, kteří se rádi dobře nají a napijí?

greek

Milý deníčku, řeknu ti, že udržet si postavu na Santorini není nic jednoduchého. Já mám výhodu své práce, kde denně naběhám několik kilometrů a nemám čas se najíst, ale lituju ženy v domácnosti, které rády vaří řecké speciality. Ač si mnoho lidí myslí, že základem řecké kuchyně jsou hlavně zdravá jídla jako ryby a saláty, není to tak úplně pravda. Třeba taková moussaka nebo pastizzio jsou pořádné kalorické bomby.

Santorinská kuchyně se od zbytku Řecka zas tak zásadně neliší. V každé restauraci a taverně naleznete krom již zmíněné moussaky a pastizzia (těstoviny zapečené s mletým masem a bešamelem) pro Řecko již typický gyros nebo souvlaki (kuřecí, vepřové či jehněčí maso na špejli), většinou nechybí ani dolmades, což jsou vinné listy plněné rýží, bylinkami a česnekem, nebo domates yemista – papriky a rajčata plněná stejnou směsí. Oblíbenou pochoutkou jsou také kalamáry (smažené kroužky sépie). Tzatziki atypický řecký salát snad ani není třeba zmiňovat.

oslava

Řekové mají svůj specifický způsob stolování. Když přijde do taverny skupina místních, většinou si objedná velký počet předkrmů i hlavních jídel, a ty společně sdílí. Taková hostina může trvat i několik hodin a zbude po ní neuvěřitelný nepořádek. K jídlu většinou pijí místní rozlévané víno (house wine), pivo a spoustu vody. Na závěr nesmí chybět ouzo, klasická řecká pálenka s anýzem.

Santorini je sice maličký maličký ostrov s vyschlou kamenitou půdou, která nenabízí moc možností pro zemědělství, přesto má svá lokální jídla. Mezi mé nejoblíbenější patří rajčatové placičky keftedes, hrachová kaše fava a stifado, jejichž přípravu si podle následujících receptů můžete vyzkoušet. Přeji dobrou chuť!

Rajčatové placičky

rajcata

Tento pokrm se připravuje z místních rajčat, která jsou co do velikosti i chuti někde mezi cherry rajčátky a klasickými rajskými jablíčky.

  • 400 g na kostičky nakrájených rajčat
  • nadrobno nakrájená červená cibule
  • 5 polévkových lžic hladké mouky
  • lžička kypřícího prášku
  • 1 vejce
  • 1 polévková lžíce nasekané čerstvé máty
  • špetka tymiánu
  • sůl, pepř, olej

Rajčata smícháme s cibulí, vejcem a bylinkami. Kypřící prášek promícháme s moukou a přidáme do směsi. Lžící tvoříme placičky, které vkládáme do rozpáleného oleje a smažíme z obou stran asi 2 minuty.

Fava

fava

Místní hrachová kaše se vyrábí ze speciálního hrachu, který tvarem připomíná spíš drobnou žlutou čočku.

  • 500 g žlutého hrachu
  • větší červená cibule
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř, kayenský pepř, šafrán

Hrách povaříme zhruba 45 minut v osolené vodě spolu s cibulí a dvěma lžícemi olivového oleje. Rozmixujeme na pyré a přidáme koření a bylinky. Poté ještě trošku rozmixujeme. Na závěr kaši ozdobíme kroužky cibule, petrželkou a černými olivami.

Stifado

stifado

Speciálně upravené maso s drobnými cibulkami se dá přichystat z vepřového, králičího i kuřecího masa, pro Santorini je však typické jehněčí.

  • 500 g jehněčího masa
  • plechovka loupaných rajčat
  • 15 kusů drobné cibulky
  • červený vinny ocet
  • 100 ml červeného vína
  • 3 stroužky česneku
  • 1 kus skořice
  • 3 kuličky hřebíčku, celého pepře a nového koření
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl, mletý pepř, bobkový listopad

Jehněčí maso nakrájíme na větší kostky a naložíme do marinády složené z vína, octa, celého pepře, nového koření, hřebíčku, česneku, skořice, bobkového listu, soli, pepře a česneku. Stačí nechat uležet šest hodin, přes noc je to však lepší.
Na pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm oloupané cibulky, poté na stejném tuku osmahneme maso. Vložíme do pekáče, přidáme cibulky, marinádu a nakrájená rajčata. Dolijeme vodou tak, aby vše bylo zakryté. Přikryjeme víkem a pečeme asi 90 minut.
Řekové stifado většinou jedí s chlebem, jako příloha ale dobře poslouží i brambory nebo rýže.

Čtěte také z prázdninového deníku ze Santorini:

   
27.07.2015 - Středomoří - autor: Marta Pušová

Komentáře:

  1. avatar
    [12] cibulicka [*]

    Hned bych si dala

    superkarma: 0 28.07.2015, 09:45:35
  2. avatar
    [11] peetrax [*]

    renda4141 — #2 ale až se to pak uklidní, tak si dej "za odměnu" něco dobrého! Sml79 Chtěla jsem napsat na zub, ale to asi není úplně nejvhodnější. Sml39

    superkarma: 0 27.07.2015, 19:13:08
  3. avatar
    [10] Blueberry [*]

    Byla jsem na Santorini asi pred mesicem a potvrzuji, ze tam se dieta proste drzet neda! Jen jsme si s manzelem udelali pravidlo, kde kdyz budeme mit velky obed, tak si dame jen predkrm k veceri a obracene. A jejich "house wine" za par eur za dzbanek je docela dobre!

    superkarma: 0 27.07.2015, 15:55:33
  4. [9] bobani [*]

    dobrůtky

    superkarma: 0 27.07.2015, 14:02:08
  5. avatar
    [8] renda4141 [*]

    assaly — #3 Děkuji Sml16. Už jsem zpátky...3 zuby venku...broušení...příprava na můstek..Sml15Sml15Sml15. Jdu zalehnout, ať to zaspím, než to přijde k sobě. Sml15. Najím se akorát koukáním na fotky těch dobrot Sml15

    superkarma: 0 27.07.2015, 10:09:14
  6. avatar
    [7] Májík [*]

    Za měsíc odlétám do Řecka, jak já už se na tu jejich kuchyni těším, na tzaziky, na musaku, na gyros, na...... Sml16

    superkarma: 0 27.07.2015, 09:37:39
  7. avatar
    [6] Suzanne [*]

    Miluju tuhle kuchyni, díky Sml67

    superkarma: 0 27.07.2015, 09:24:35
  8. [5] ZdenaZ [*]

    vypadá to moc dobřeSml67

    superkarma: 0 27.07.2015, 08:41:16
  9. avatar
    [4] Žofie [*]

    Ten poslední recept se mi líbí moc Sml22

    superkarma: 0 27.07.2015, 07:34:53
  10. [3] assaly [*]

    renda4141 — #2 držím palce, mě to čeká v pátek Sml67

    1. na komentář reaguje renda4141 — #8
    superkarma: 0 27.07.2015, 07:14:00
  11. avatar
    [2] renda4141 [*]

    Tohle se mi dnes těžko čte. Dělá mi to chutě a já přitom za chvíli jedu k zubaři na trhání Sml15. Takž budou asi je kašičky Sml15

    1. na komentář reaguje assaly — #3
    2. na komentář reaguje peetrax — #11
    superkarma: 0 27.07.2015, 07:05:21
  12. [1] iřka [*]

    Stifado asi udělám.

    superkarma: 0 27.07.2015, 06:47:59

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme