Vaření

Prázdninové vaření na Ženě-in

Rubrika Vaření se o prázdninách trošičku změní. Především se budeme věnovat tématům, která jsou v letním počasí populární a jídlům, která se na prázdniny hodí.

Po víkendu začneme zdravě a to receptem na salát. Vyzkoušíme saláty zeleninové, těstovinové, bramborové i ovocné.

Úterý zůstane stejné jako doposud. Budeme připravovat sladkosti. A protože je doba mnoha čerstvých ovocných plodů, budeme čarovat především s nimi. Na konci léta si například budeme pochutnávat na švestkách.

Středa bude patřit pěstitelům, kteří jsou pyšní na vlastní úrodu ze své opečovávané zahrádky. Pokud zahrádku nemáte, nakupte si ovoce na trhu a pusťte se s námi do zavařování, přípravy marmelád, želatin, chutney a nejrůznějších jiných dobrůtek. Nechcete přece, aby vaše úroda přišla nazmar?

Ve čtvrtek budou pravidelně vycházet nejrůznější články na téma prázdninové vaření. Dozvíte se zajímavosti o grilování, rady a tipy na konzervaci ovoce a zeleniny, rady pro přípravu salátů, zajímavosti o letních potravinách, ovoci a zelenině.

A nakonec pátek, který bude patřit milovníkům letního grilování pod širým nebem. Nebaví vás pořád dokola grilovat ty stejné pokrmy? Doufám, že vám naše grilovací recepty budou inspirací a že si tentokrát pochutnáte u grilu trošičku netradičně.


Máte nějaký zajímavý recept na letní jídlo? Oblíbený salát, lehké sladké mlsání, tip na grilování nebo umíte výtečně zkombinovat zavařované ovoce? Podělte se s námi a vložte svůj recept do rubriky Vaření. I ten váš může být do magazínu zařazen jako recept dne a všechny ženy-in podle něj budou vařit, péct, grilovat a zavařovat :-)  

       
   
02.07.2004 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. [35] jithule [*]

    já dělám plněné papriky mletým masem zaliju smetanou a peču v troubě - to je bašta

    superkarma: 0 24.12.2012, 21:14:48
  2. avatar
    [34] ivory [*]

    hodolanskou taky neznám...

    superkarma: 0 14.11.2012, 11:30:17
  3. avatar
    [33] hubajda [*]

    Luciš — #3 take tak delam

    superkarma: 0 07.11.2012, 21:36:09
  4. avatar
    [32] vodfon, kolie [*]

    super

    superkarma: 0 16.11.2010, 15:23:32
  5. avatar
    [30] liman [*]

    něco pro puberťáky:

    Selská omeleta
    3 vejce, 20g másla, 30ml mléka, 50g brambor, 25g hub nebo 15g uvařené mrkve, 15g hrachu (nejlépe konzervovaného), 4g petržele, 2g soli.
    Oloupané, umyté a nadrobno nakrájené brambory upečeme. Houby nakrájené na kousky lehce podusíme zároveň s hrachem a tukem. Později přidáme vejce smíchané s mlékem, solí a nadrobno nakrájenou petrželí. Usmažíme na jedné straně a potom na druhé. Hotovou omeletu položíme na teplý talíř a dále již neohříváme.
    Tokán
    Tokány je dalším základním druhem maďarského jídla. Maso, hovězí nebo telecí je nakrájeno na proužky velké jako bramborové hranolky. Tokány může, ale nemusí být se sladkou či zakysanou šlehačkou, plus houby, špičky chřestu, husí játra a kořenovou zeleninu. Debrecínské tokány nutně musí obsahovgat debrecínskou klobásu. Někdy se místo papriky používá pepř nebo majoránka, potom se tokány jmenuje podle tohoto koření. Transylvánské tokány je ze směsi hovězího, vepřového, telecích ledvin a hub. Při dušení má být v hrnci co nejméně tekutiny, aby maso pustilo svou vlastní šťávu a tou se i samo zahustilo, proto podlévejte raději častěji a méně

    Borgos Belszístokány,
    hovězí s cibulkou, houbami a paprikou.
    3 lžíce sádla
    1 1/4 kg hovězího nakrájeného na hranolky
    1 hrnek na jemné proužky nakrájené cibule
    1 stroužek utřeného česneku
    1 lžička sladké papriky
    1/2 hrnku nakrájených hub
    2 větší papriky, rozkrojené na poloviny a pak napříč na tenké nudličky. Pochopitelně bez semínek, že.
    Rozehřejte v kastrolu 2 lžíce sádla a na něm maso opečte do hněda. Vyjměte, přidejte zbytek sádla a pak osmahněte cibuli. Přidejte česnek, ještě trochu osmahněte, sundejte s plotny a vmichejte papriku. Dejte zpět na plotnu, vložete zpět maso a jemně vmíchejte houby a papriky. Až se kastrol znova rozpálí stáhněte palmen, zakryjte poklicí a nechte 25 - 30 minut dusit až je maso měkké.
    Podává se obvykle s rýží a kyselou okurkou.

    Domažlické ragú

    800 g předního hovězího masa, 60 g sádla, 1 velká cibule, 3 lžíce hladké mouky, 1 vejce natvrdo, 0,2 l kyselé smetany, 5 lžiček sterilovaného hrášku, 2 sladkokyselé okurky, 1 lžíce sladké mleté papriky, pepř, sůl

    Opláchnuté maso nakrájíme na menší kousky, osolíme a opepříme. Na rozehřátém sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme připravené maso, na cibuli je osmahneme, přidáme papriku, promícháme a zalijeme vodou. Pod poklicí dusíme za častého promíchání a podlití téměř doměkka.
    Ve smetaně rozmícháme mouku a za stálého míchání ji vlijeme na maso. Vzniklou omáčku dosolíme a ještě krátce povaříme. Uvařená vejce nakrájíme na kostičky společně s okurkou a promícháme s cezeným a propraným hráškem. Při podávání vkládáme směs na každou porci. Vhodná příloha dušená rýže, máslové noky nebo vařené brambory.

    Roštěnky na kmíně

    Suroviny:

    400 g roštěnek
    2 stroužky česneku
    50 g paprikového bůčku nebo anglické slaniny
    20 g tuku
    60 g cibule
    20 g hladké mouky
    lžička soli
    1/2 lžičky mletého pepře
    lžička drceného kmínu

    Postup:

    Roštěnky naklepeme, posolíme, popepříme a potřeme česnekem rozetřeným se špetičkou soli ( česnek se tím chuťově zjemní).
    Do rozehřátého tuku dáme na kostičky nakrájenou slaninu, kterou opékáme asi 2 minuty. Na rozpáleném tuku se slaninou
    opečeme zprudka roštěnky po obou stranách ( 2-4 minuty na jedné ), poprášíme moukou, přidáme cibuli a kmín.
    Podlijeme 1/2 litrem vřelé vody s 1/2 kostkou masoxu ( hovězím vývarem ) a pod pokličkou dusíme pomalu doměkka ( v papiňáku
    40 minut ). Poté maso vyjmeme a šťávu přecedíme. Dochutíme solí a citronovou šťávou.
    Chuťově vynikající, trochu pikantnější jídlo, hodící se pro každou příležitost.


    Poznámka:

    Příloha: brambory, ale možno i kmedlíky či rýži, zeleninové saláty.

    Roštěnky na pivě
    Potraviny:
    plátky roštěnek, 2 lžíce sádla, 1 cibule, 1/2 hrnku piva, sůl, pepř, 1 lžička hladké mouky
    Postup:
    Roštěnky naklepeme, osolíme, opepříme a dáme na sádlo zprudka osmahnout. Opečené je vyjmeme a na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Roštěnky vložíme zpět, podlijeme je pivem a dusíme doměkka, pokud bude potřeba lze dolít trocha vody. Maso vyjmeme ze šťávy, šťávu vydusíme do tuku a zaprášíme moukou. Dobře zamícháme, zalijeme vodou a ještě povaříme. Roštěnky vložíme zpět prohřát.
    Příloha:
    rýže, houskový knedlík

    Španělské ptáčky

    Ingredience: 600 g hovězího zadního masa, špetka soli, 1 lžička plnotučné hořčice, špetka pepře, 200 g měkkého salámu, 2 sterilované okurky, 2 vejce, citronová šťáva, lžíce hladké mouky , 3 lžíce rostlinného oleje, 3 lžíce másla, 1 cibule



    Postup přípravy: Hovězí plátky lehce naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, poklademe na nudličky nakrájeným salámem, podélně rozkrojenými, natvrdo uvařenými vejci, nudličkami okurky, svineme, spíchneme jehlami na závitky a poprášíme hladkou moukou. Tuk vložíme do kastrolu, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, osmahneme, přidáme připravené ptáčky, které po všech stranách opečeme. Pak maso podlijeme, přikryjeme poklicí a dusíme doměkka. Podle potřeby poléváme vypečenou šťávou a podléváme horkou vodou. Hotovou šťávu ochutíme citronovou šťávou. Ptáčky podáváme s rýží nebo knedlíkem.

    Uzený jazyk s křenovou omáčkou
    Potraviny:
    1 uzený jazyk (asi 1 kg), 0,5 l smetany, sůl, 2 lžíce hladké mouky, ocet, 1 lžička cukru, křen (podle chuti)
    Postup:
    Jazyk vložíme do vroucí vody a vaříme asi hodinu doměkka. Zatím nastrouháme křen a přikryjeme ho hrnkem, aby neztmavl a nevyprchalo štiplavé aroma. Smetanu nalijeme do kastrolu, zašleháme do ní mouku, trochu octa, cukru, soli a polovinu nastrouhaného křenu. Za stálého míchání pak vaříme na mírném ohni (asi 10 minut). Poté sundáme z plotny a zamícháme zbytek křenu. Uvařený jazyk prudce zchladíme pod proudem studené vody, sloupneme, nakrájíme na plátky a zalijeme křenovou omáčkou.
    Příloha:
    houskový knedlík, brambory vařené ve slupce

    Americké brambory

    • 1 kg brambor,
    • 5 lžic oleje

    Brambory (nejlépe nové, použít ovšem můžeme i staré, ale stále pevné a nenaklíčené brambory)důkladně umyjeme a kartáčkem zbavíme hlíny či nečistot. Poté je nakrájíme na měsíčky, u malých brambor je vhodné krájet i na půlky či čtvrtky, u středních potom na osminky a více. Na hlubší plech nalijeme 5 lžic oleje nebo sádla. Plech poklademe nahusto nakrájenými bramborami a vložíme jej do předehřáté trouby. Před pečením nesolit!! Pečeme asi 15-20 minut. 5-10 minut na prudko a potom zeslabit a dopéct doměkka. Během pečení s plechem několikrát zatřeseme, aby se brambory tak nelepily. Není nutné je otáčet, jenom by se tím potrhaly. Po upečení až na talíři solíme. Vhodné jako příloha, ale i jako samostatné jídlo posypané balkánským a eidamským sýrem se salátem z rajčat.

    BOSÁKY
    Potřebujeme: 1 kg oloupaných syrových brambor, 5 lžic hrubé mouky, 6 lžic krupice, vejce, 3 lžíce tuku, 2-3 lžíce mléka nebo smetany, sůl.
    Brambory jemně nastrouháme, vodu z nich částečně slijeme, pokropíme je mlékem, osolíme, přidáme vejce, krupici a mouku. Těsto dobře promícháme a rukou namočenou ve vodě děláme knedlíky velikosti vejce. Zaváříme je do osolené vody a vaříme podle velikosti asi 10 min. Při vaření je opatrně vařečkou nadzvedáváme, aby se nepřichytily ke dnu. Uvařené ihned rozkrojíme, omastíme tukem nebo smaženou cibulkou a podáváme se zelím. Výborné jsou s uzeným masem.

    KROKETY Z BRAMBOROVÉ KAŠE
    Potřebujeme: 750 g brambor, sůl, 2 až 3 dl horkého mléka, tuk na smažení, 70 g strouhaného sýra.
    Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě, scedíme a pouze s mlékem rozmícháme na hustší kaši, kterou podle potřeby dosolíme. Potom z ní lžící vykrajujeme krokety, které rukou zaoblíme a osmažíme na tuku. Je možno servírovat jako přílohu k čemukoli!!
    Pokud je dáváme samotné, sypeme strouhaným sýrem a podáváme se špenátem.

    KŘUPÁKY
    1 kg brambor
    máslo na vymazání plechu
    50 g pomazánkového másla
    2 mrkve
    2 bobkové listy
    1/2 lžíce rozmarýnu
    4 lžíce sezamových semínek
    2 stroužky česneku
    4 lžíce olivového oleje
    sůl
    pepř

    Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na čtvrtky. Rozložíme je na plech vymazaný máslem, osolíme, opepříme a pokryjeme vločkami pomazánkového másla. Pečeme na 200 °C asi 20 minut. Mrkev nakrájíme na kolečka a spolu s bobkovým listem a rozmarýnem ji přidáme k bramborám. Pečeme dalších 10 minut. Brambory během pečení občas promícháme. Brambory posypeme sezamovými semínky a pečeme 10 minut. Do olivového oleje vmícháme rozetřený česnek. Upečené brambory vyjmeme z trouby, polijeme je olejem s česnekem a ihned podáváme.

    OMELETY Z BRAMBOR S UZENÝM MASEM
    Potřebujeme: 400 g brambor, 200 g uzeného masa, 100 g cibule, 4 vejce, 40 g oleje, mletý pepř, sůl.
    Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a zchladlé rozkrájíme na plátky. Uzené maso uvaříme doměkka a rozkrájíme na kostičky. Cibuli rozkrájíme na tenké plátky a rozebereme na kroužky, vložíme do pánve se zahřátým olejem a jenom zpěníme, aby zůstala světlá. Přidáme plátky brambor, uzené maso, osolíme, opepříme, dobře promícháme a rozdělíme na čtyři díly. Každý díl brambor s masem v pánvi opečeme, zalijeme rozšlehaným, osoleným vejcem a necháme ztuhnout. Na talířích obkládáme čerstvou nebo sterilovanou zeleninou.

    Čufty z hovězího masa
    1/2 kg libového hovězího masa, 1/2 lžička cibule, sůl, 1 lžička petrželky, 1 vejce, 1 housky, 1 lžička sádla, strouhanka, olej na smažení.
    Mleté maso promícháme s rozkrájenou cibulí a petrželkou, osolíme, opepříme, přidáme vejce, ve vodě máčenou žemli a rozehřáté sádlo.Utvoříme stejně velké kuličky, obalíme je strouhankou a osmažíme. Podáváme s bramborovou kaší.

    HAMBURGERY S LUNCHMEATEM
    1 konzerva lunchmeatu, směs koření na mleté maso,
    4 kulaté žemle, 8 plátků tvrdého sýra, 1 cibule, hořčice,
    kečup, olej

    Lunchmeat nakrájíme na 4 kolečka, která posypeme směsí koření
    na mleté maso a osmažíme je na oleji. Pečivo rozřízneme,
    na jednu půlku dáme plátek sýra, opečené kolečko lunchmetau,
    hořčici, kečup, několik koleček cibule, další plátek sýra a vše
    přiklopíme druhou polovinou pečiva.

    Karbanátky na čirpánský způsob
    Suroviny pro jednu porci: 100g mletého masa, 10g cibule, 20g chleba, 12 ml mléka, 1/8 vejce, 4g zelené petržele, 8g mouky, 0,1 mletého pepře, 2g soli, omáčka (20g tuku, 25g cibule, 5g mouky, 25g mrkve, 20g celeru, 50g brambor, 20g papriky, 60g rajčat, 5g pálivé papriky, 0,2g mletého pepře, 1g sladké papriky).
    Do mletého masa přidáme černý pepř, nadrobno nakrájenou cibuli, zelenou petržel, vejce, sůl, a chléb, který byl předem namočen ve vodě či mléku, poté vymačkaný. Velmi dobře promícháme a vytvoříme 2 karbanátky, které obalíme v mouce, zploštíme a osmažíme (ne úplně). Omáčku připravíme tak, že do studeného tuku s malým množstvím vody a soli vsypeme nadrobno nakrájenou cibuli, na kousky nakrájenou mrkev a celer a podusíme do změknutí. Přidáme rajčata, mouku, sladkou papriku a rozředíme horkou vodou. Uvedeme do varu, přidáme nadrobno nakrájenou papriku a po patnácti minutách kousky brambor, zpola usmažené karbanátky, mletý pepř a rajčata. Pálivou papriku, pokud je čerstvá, přidáváme do vaření stejně jako ostatní zeleninu, a pokud je sušená, zároveň s karbanátky. Dovaříme na mírném ohni. Posypeme nadrobno nakrájenou petrželí.

    Královský mletý řízek

    Suroviny:

    30dk vepřového bůčku, 20dk hovězího krku, 10dk hermelínu, 2ks vejce, sůl, pepř, 2střední cibule, česnek, olej, strouhanka

    Postup:

    Maso pomeleme ne jemném strojku i s hermelínem, přidáme sůl. pepř, česnek, na drobno nakrájenou cibuli, strouhanku, vejce a vše dobře pomícháme. Tvoříme placičky, které obalujeme ve strouhance a smažíme na oleji.

    Čevapčiči s cibulkou
    250g vepřového masa, 250g hovězího masa, 60g sádla, 1 housky, 50g cibule, sůl, pepř, paprika.
    Maso umeleme se žemlí, okořeníme pepřem a paprikou, přidáme drobně nakrájenou cibuli. Vše promícháme a utvoříme válečky, které pečeme zvolna na sádle, aby se dobře propekly. Hotové na talíři přelijeme tukem. Jako přílohu použijeme nadrobno nasekanou cibuli, hořčici a opečené brambory.
    U nás se připraví pro malého vždy den předem, přílohu si volí sám – ohřeje brambory, usmaží hranolky, nakrájí si cibulku atd.

    Pekáček plný chutí
    připravíme si směs na karbanátky,lepší více okořenit.1/2kg rajčat a 1/2kg zelených paprik asi 3 vetší cibule,olej.
    Postup:Do pekáčku nalejeme trochu oleje potom cibuli nakrájenou na kolečka uděláme vrstvu na to plátky rajčat a paprik na ně dáme ze směsi vytvořené menší kuličky a vrstvu opakujeme cibuli ,rajčata,papriky.Pečeme ve středně vyhřáté troubě až zelenina změkne potom vše opatrně promícháme a pečeme ještě 15 minut.Ta to dobrota se podává k rýži,bramboru,ke chlebu.Když vám toto jídlo zbyde můžete přidat kousek másla a bude to mít jemnější chuť.Doufám že si pochutnáte a vyzkoušíte až bude sezóna rajčat

    Pražský hamburger
    600 g mletého masa, 1 rohlík, 1 cibule, 1 vejce, sůl, pepř, petrželová nať, 60 g anglické slaniny, 60 g šunky, 60 g tatarské omáčky, 60 g kečupu, olej

    Mleté maso promícháme s vejcem, osolíme, opepříme, přidáme rozkrájený, navlhčený rohlík, jemně nakrájenou cibuli a trochu vody. Dobře promícháme a tvoříme malé karbanátky (2 na porci). Pečeme na oleji v troubě dozlatova. Před koncem pečení prohřejeme na trošce tuku na plátky nakrájenou anglickou slaninu a šunku. Při podávání obložíme jeden karbanátek anglickou slaninou a přelijeme kečupem, na druhý dáme šunku a přelijeme tatarskou omáčkou. Vše podlijeme tukem od pečení a posypeme drobně sekanou petrželkou. Vhodnou přílohou jsou smažené bramborové hranolky nebo opékané brambory. Hamburgery můžeme podávat také jako malé pohoštění v rozkrojené žemli bez přílohy.

    Přerovská sekaná pečeně
    400 g hovězího masa, 300 g vepřové plece, 50 g slaniny, 1 vejce, 1 lžíce hladké mouky, 100 g vařeného hrachu, 1 cibule, 3 lžíce sádla, česnek, sůl, pepř mletý, petrželová nať

    Hovězí a vepřové maso opláchneme, překrájíme a umeleme na masovém strojku společně s vařeným vychladlým hrachem. Směs osolíme, opepříme, přidáme nakrájenou rozškvařenou slaninu, utřený česnek se solí, vejce a na drobno nasekanou petrželovou nať. Směs promícháme, dochutíme a utvoříme 2 šišky, které vložíme na sádlem vymaštěný pekáč a v troubě pečeme dozlatova.
    V průběhu pečení přiléváme vlažnou vodu a šišky sekané přeléváme vypečenou šťávou.Upečenou sekanou vyjmeme, výpek posypeme hladkou moukou a po zasmahnutí zalijeme vodou nebo vývarem, šťávu dobře provaříme a procedíme přes cedník. Vhodnou přílohou je bramborová kaše s cibulkou a jako doplněk salát ze sterilovaného zelí.

    Přírodní řízek z mletého masa
    120g mletého masa, 10g čerstvého mléka, 1/10 vejce, 0,2g černého pepře, 6g mouky, 5g másla, olej na smažení.
    K mletému masu přidáme pepř, čerstvé mléko a vejce. Velmi dobře zamícháme a necháme uležet v chladničce. Rozdělíme na porce po 120g a vytvarujeme jako velké čevapčiči s tloušťkou 6 mm. Obalíme v mouce a osmažíme na malém množství tuku do růžova. Ozdobíme rajčaty, okurkami, zeleným salátem a smaženými nebo vařenými brambory.

    Vandrácký steak
    Potraviny:
    mleté maso, slanina, cibule, česnek, paprika
    Postup:
    Na oleji necháme zpěnit cibulku a česnek. Po chvíli přihodíme mleté maso s nadrobno nakrájenou slaninou, osolíme, okořeníme pepřem a paprikou, osmahneme. Po chvíli podlijeme, dusíme doměkka.
    Příloha:
    Připravit den dopředu, druhý den si maso ohřeje v mikrovlnce, ukrojí chleba - podáváme na chlebě potřeném hořčicí nebo kečupem.

    Vejce s mletým masem
    Potraviny:
    mleté maso, cibule, rajčata, sůl, pepř, máslo, vejce, tvaroh, máta, kopr, petrželka
    Postup:
    Na tuku osmahneme mleté maso s cibulkou. Přidáme oloupaná spařená rajčata, sůl, pepř, podusíme. Na jiné pánvi rozehřejeme lžičku másla, směs na ni přelijeme. Přidáme vejce, několik lžic netučného tvarohu, mátu a kopr. Pod pokličkou dusíme, dokud se směs nespojí. Pak opatrně obrátíme, opečeme z druhé strany. Zdobíme petrželkou.

    Kovářova topinka
    Suroviny: 2 krajíce chleba,2 vajíčka, 3plátky šunky či jiného salámu, 1 plátek sýra,/na 1 topinku/ česnek, sůl, pepř, kolečka cibule
    na ozdobu:kečup, hořčice, cibule, paprika - i zavařená, rajče, okurek - dle chuti a možností, olej na opékání
    Postup: Rozpálíme olej, vložíme oba krajíce, osmažíme, převrátíme a pomažeme česnekem. Pracujeme velmi rychle. Topinku poklademe kolečky cibule, plátkem sýra a kolečky šunky. Jeden krajíc vyjmeme a na uvolněné místo vyklepneme vajíčko, trohu ho roztáhneme a překlopíme na něj topinku salámem dolů. |Totéž provedeme i s druhou topinkou. Zdobíme kečupem, hořčicí a zeleninou - co máme rádi. Přeji dobrou chuť.

    Francouzská polévka

    Suroviny:

    jedna větší brambora
    jedna kostička taveného sýra
    jedna menší cibule
    jeden litr vody
    sůl

    Postup:

    Dáme vařit vodu s nadrobno nakrájenou cibulí a nastrouhanou bramborou na hrubé žabce struhadla. Jakmile voda začne vřít naškrábeme vidličkou sýr. Za občasného míchání vařime 10 minut. Osolíme dle chuti. Dobrou chuť.

    Poznámka:

    Vhodná při trempování.

    Polévka z mletého hovězího masa
    200 g hovězího masa (předního), 15 dl vody, 1 lžíce soli, 5 g rostlinného tuku, 200 g zmrazené zeleniny, petrželka, pažitka, saturejka.
    Maso drobně nakrájíme a důkladně umeleme na masovém strojku. Zalijeme vlažnou nebo teplou vodou a
    uvedeme do varu. Var zmírníme, polévku osolíme a okořeníme, povaříme 10 - 15 minut, přidáme zmrazenou zeleninu a podle potřeby povaříme do měkka. Je-li to nutné, můžeme polévku zjemnit 5 g rostlinného tuku. Čerstvě usekanou petrželku a pažitku dáme na nahřáté talíře a zalijeme polévkou.

    UHERSKÁ GULÁŠOVÁ

    1,5 l vody, 1 cibule, 150 g vepřového masa, 150 g hovězího masa,
    50 g anglické slaniny, 2 párky, 200 g brambor, 4 rajčata, 1 stroužek česneku,
    mletá červená paprika, kmín, majoránka, sůl, 40 g hladké mouky
    Slaninu nakrájíme na kostky a opražíme, přidáme najemno nakrájenou cibuli
    a opražíme dozlatova. Hovězí a vepřové maso nakrájíme na malé kostky
    a přidáme k cibuli. Po 10 minutách všechno zaprášíme moukou a mletou červenou
    paprikou, zalijeme vodou, přidáme oloupaná a nakrájená rajčata a vaříme téměř
    doměkka. Potom přidáme na kostky nakrájené brambory a na kolečka
    nakrájené párky, dochutíme rozetřeným česnekem, kmínem, majoránkou a solí,
    chvíli povaříme a podáváme.

    VÍDEŇSKÝ HRNEC

    1 l vody, 250 g vídeňských párků, 2 cibule, 2 kostky gulášového bujónu,
    4 brambory, 1 rajče, máslo, sůl, pepř
    Cibule nakrájíme najemno, párky na kolečka. Cibuli a párky osmahneme
    na másle, přidáme spařené a oloupané rajče, zalijeme vodou, přidáme
    bujón a uvedeme do varu. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky,
    dáme do polévky a zvolna vaříme asi 20 minut. Dochutíme kořením.

    Vydatná gulášová polévka

    Suroviny:

    1 sáček gulášové polévky, voda podle potřeby, 1 konzerva sterilovaných fazolí, 1 nožička klobásy nebo párku

    Postup:

    Gulášovou polévku rozmícháme ve vodě, přidáme sterilované fazole a na kolečka nakrájenou klobásu a společně povaříme. podáváme s chlebem nebo pečivem.

    superkarma: 0 06.07.2004, 17:36:10
  6. [27] Sasa [*]

    Tak já jsem z Olomouce a Hodolanská se dělá tak, že se povaří v trošce osolené vody na drobno brambory a nějakej párek, zaleje mlékem, zahustí, dosolí, dokyselí (je sladkokyselá) a ve finále se tam dají vejce natvrdo na kostičky nakrájená nebo protažená tím kulatým co má drátky do čtverečků a dějají se tím brambory na salaá. A jí se s chlebem a je mňam a brzo bude!!!

    superkarma: 0 03.07.2004, 18:19:36
  7. avatar
    [25] Luciš [*]

    Si myslim. Ony ty opravdovy (ne sojovy) špekáčky v tom jsou taky ňam. A pro stravování v týdnu pro puberťáka je tohle jídlo jako dělany, klidně na dva dny, až mu to leze i ušima a příště si uvaří sám

    superkarma: 0 02.07.2004, 14:40:09
  8. avatar
    [24] chrpa [*]

    Luciš: já si dám taky raději maso, ale ta omáčka není až tak zlá. Já ji jím jen tak bez chleba a brambory musí být hodně rozvařené a to pak jsou vajíčka na tvrdo se smetanovou omáčkou

    superkarma: 0 02.07.2004, 14:22:03
  9. avatar
    [23] Luciš [*]

    Chrpa: To je ono! Naši tomu říkají podle dřív "chudší" čtvrti ( tata v Hodolanech v Olomouci vyrostl, ale nedostane to do něj nikdo ani párem volů, ten by jedl furt jen řízek)

    superkarma: 0 02.07.2004, 14:16:36
  10. avatar
    [22] chrpa [*]

    Hodolanska mi připomněla recept na bramborovou omáčku:nakrájené brambory se uvaří ve vodě s masoxem a kmínem, když jsou hotové,tak se do nich nakrájí vajíčka uvařená na tvrdo a trochu zásmažky a smetana, opepří, okyselí a osolí.

    superkarma: 0 02.07.2004, 13:58:57
  11. avatar
    [21] sunnynka [*]

    Žábina: na to já se těším taky, hlavně v reálu I když mi grilujeme skoro každý den, když je počasí...nejen v pátek

    superkarma: 0 02.07.2004, 13:29:17
  12. [20] esunad [*]

    Do zálivky na saláty většinou vodu nedávám,doma mám vždy několik druhu oleje,octa a hořčice.Vynikající je spojení olivového oleje a citronové šťávy.Bezva je dělat zálivky ve sleničce třeba po tatarce,protřepat a je hotovo.

    superkarma: 0 02.07.2004, 12:22:20
  13. avatar
    [19] sharonka [*]

    sunnynka:

    superkarma: 0 02.07.2004, 11:32:14
  14. avatar
    [18] Žábina [*]

    těším se na páteční vaření na grilu....

    superkarma: 0 02.07.2004, 10:05:34
  15. avatar
    [17] Luciš [*]

    A Italský dresink známe, ho má rád, ale mě se zdá moc mastný, i když množství nepřeháníme. Snesu ho na těstovinách, ale na hlávkovém

    superkarma: 0 02.07.2004, 09:43:57
  16. avatar
    [16] Luciš [*]

    Hodolanská je taková bílá máčka " na kyselo" s uzeninou a bramborem. Obdoba buřtguláše (bez papriky, cibule, bílý základ, s octem). No nic moc, náš tata to nejí stějně jak ten buřtguláš.

    superkarma: 0 02.07.2004, 09:42:25
  17. avatar
    [15] anitech [*]

    sharonka: on kastrol rizota nadělá svoje
    luciš: prosím, co je to hodolanská?

    superkarma: 0 02.07.2004, 09:22:48
  18. avatar
    [14] anitech [*]

    Taky mi dělaly zálivky problém než jsem "objevila Ameriku" v podobě italského dresingu. Upozorňuji, že je nutno zalévat po troškách a podle chuti přidávat. Moc mi vyhovuje, žádné míchání a i chuť je fajn

    superkarma: 0 02.07.2004, 09:19:47
  19. avatar
    [13] anitech [*]

    Doporučuji všm nový časopis APETIT.Jsou tam informace o nových výrobcích, dozvíte se na co jsou a v jakém množství . V obchodě jsem například chodila kolem Pesta a až v časopise jsem zjistila ,že je to na špagety a stačí pár lžiček jen na ochucení . Mohlo by to být i tady. Protože se mi několikrát stalo, že jsem z nevědomosti koupila něco, co se mi pak nehodilo a vyhodila jsem to,Takže novinky a co na co a k čemu a kolik. Takhle bych to prosila

    superkarma: 0 02.07.2004, 09:15:11
  20. avatar
    [12] sunnynka [*]

    když si ve čtvrtek, když bude vycházet článek, kliknete na recept dne, budu se snažit tam cpát jednoduchá prázdninová jídla pro puberťáky

    superkarma: 0 02.07.2004, 09:14:02
  21. avatar
    [11] sharonka [*]

    Žížala: to jednou sama poznáš, jak mají děti oblíbená tři jídla a nad ostatními se šklebí, ale že by je jedli tři dny, to se mi ještě nestalo. A já taky toho času po příchodu z práce moc nemám. Nějak to zvládnem.

    superkarma: 0 02.07.2004, 09:04:21
  22. avatar
    [10] Žížala [*]

    Tak at vam pubertaci udelaji jidelnicek co by chteli a vy jim ho zkorigujte podle moznosti, navic detem ktery napriklad milujou rajsckou ji muzete uvarit hrnec a oni jsou schopny jist to tri dni po sobě :-)

    superkarma: 0 02.07.2004, 08:51:07
  23. avatar
    [8] sharonka [*]

    Luciš: Ale jo, to on si uklohní (třeba vajíčka natvrdo se mu na třetí pokus už povedla natvrdo a ze 3 párků už mu praskne tak jeden), je mi jasný, že se to musí pomalu učit (včera si spálil v mikrovlnce popcorn ).

    Žábina: neboj, já jsem taky zastánce "lepších zítřků žen", takže to s tím vyvářením nikterak nepřeháním. Dneska si ohřeje pizzu, co jsme koupili včera na večeři a celou ji nesněd. Taky jsem mu dala stravenky, ale je lenochod a nechce se mu jezdit do města na obědy. Takže to vcelku neřeším. Jenže 2 měsíce prázdnin jsou dlouhý a přece jen "se vyvíjí".

    superkarma: 0 02.07.2004, 08:08:34
  24. avatar
    [7] Luciš [*]

    sahronka: buřtguláš, hodolanská, čočka, zapečené těstoviny, brambory, špagety s rajskou nebo sýrovou omáčkou, husty polívky, sem tam nějaká knedla s vajíčkem, já si za mlada dělávala všechno možné na pánvi - kousek kuřecího nebo vepř. kýty na nudličky, rýže, nějaké koření...
    No taky tu fantazii nemám

    Ale v patnácti už by si mohl něco uklohnit sám, co dům dal, ne?

    superkarma: 0 02.07.2004, 07:54:52
  25. avatar
    [6] Žížala [*]

    sharonka: v rámci boje za "lepší zítřky žen" bych prosila nepodstrojovat puberťákům, ale naučit je jednoduchý jídla vařit, budoucí snacha ti za to jednou bude neskonale vděčná

    superkarma: 0 02.07.2004, 07:51:42
  26. avatar
    [5] Žížala [*]

    Luciš: jedinou sladkokyselou zálivku už mám naučenou, ale ty ostatní mi dělají problémy, nemám prostě tak vyvinutý chuťový buňky abych poznala čeho je tam moc a čeho málo - poznám jen jestli to je nebo není dobrý, ale doladit to je nad mý síly

    superkarma: 0 02.07.2004, 07:49:18
  27. avatar
    [4] sharonka [*]

    A ja bych prosila o rychle a jednoduche recepty na jidla, ktere bych mohla uvarit pro 15-ti leteho pubertaka povalujiciho se doma temer cele prazdniny a hlavne aby mu to zbylo na druhy den a dalo se to ohrat. Vzdycky mi brzy dojde fantazie.

    superkarma: 0 02.07.2004, 07:35:08
  28. avatar
    [3] Luciš [*]

    Nejlepší sladkokysleá zálivka na hlávkový, ledový salát a čínské zelí je do plecháčku: na prst octa, 6 lžiček cukru, 1 lžička soli, zbytek voda, svařit nebo já zalívám horkou vodou z varné konvice.

    1. na komentář reaguje hubajda — #33
    superkarma: 0 02.07.2004, 07:17:08
  29. avatar
    [2] Hanela [*]

    jo, jo zálivky mi také dělají problém

    superkarma: 0 02.07.2004, 07:05:23
  30. avatar
    [1] Žížala [*]

    Ja bych hlavne prosila, aby obzvlast u receptu na salaty bylo u zalivek uvedeno pokud mozno presne mnozstvi vody, octa, cukru a podobne...

    superkarma: 0 02.07.2004, 06:24:25

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme