Domácnost

Praktické rady do kuchyně


Obalená třešňová (švestková, révová…) větev zavěšená v době sklizně ve studni nad vodní hladinou – a chutné čerstvé plody na stole kdykoliv v roce, třeba o Vánocích. Přiklopená kostka másla na talířku s vodou – perfektní „mobilní“ chladnička v létě na chalupě. Červená muchomůrka v misce se sladkým mlékem – dokonalá domácí mucholapka… Také si vybavujete některé z dnes už zapomenutých „babských receptů“, které usnadňovaly práci hospodyňkám a přinášely užitek?

Křupavý bramborák – aby bramborák pěkně křupal, přimíchejte do těsta dvě až tři lžíce sezamových semínek.

Nadýchaný sníh – aby byl sníh z bílků opravdu jako peří, nešlehejte bílky ve vysoké nádobě, ale ve velké míse.

Masový vývar – pokud chcete opravdu silnou a vydatnou kuřecí nebo hovězí polévku, připravte si omyté maso, očištěnou zeleninu, koření a ostatní ingredience do hrnce, zalijte studenou vodou a pomalu ohřívejte. Maso se ve studené vodě otevře a uvolní šťávu. Vložené do horké vody se naopak zatáhne a šťávu nepustí.

Křehké těsto – se nebude tolik drobit, pokud do něj přidáte lžíci netučného tvarohu.

Cibulka dozlatova – cibule na pánvi zhnědne rovnoměrně, když ji před smažením posypete trochou cukru. Nemusíte tak neustále převracet ještě bílé a syrové kostičky spolu s už připálenými.

„Prskající“ tuk – rozpálený tuk nebude z pánve tolik vystřikovat, pokud jej trochu osolíte.

Propečená kůrčička – kuře získá při pečení nádhernou zlatavou barvu, pokud jej budete při pečení potírat směsí piva a medu. Kůže nezesládne, naopak získá pikantní chuť.

Bábovka se snadno vyklopí – pokud na ještě vroucí formu položíme mokrou studenou utěrku. Dobře se vyklopí z formy i tehdy, pokud ji necháte zchladnout v troubě. Trochu se srazí (není ke škodě) a pak se snadno vyklopí.

Kiwi změkne – pokud je vložíte do mikrotenového sáčku spolu s jedním jablkem. Za dva až tři dny se již dá snadno vydlabat ze slupky.

Smažený květák - bude křupavější, když místo strouhané housky použijete krupičku.

Znáte také nějaký praktický recept, jak „obelstít“ zaběhnuté návody a normy? Co vám v domácnosti hodně usnadňuje práci? Podělíte se s čtenářkami Ženy-in? Vaše rady posílejte na marie.sramkova@zena-in.cz. Vyzkoušíme je, otiskneme a ty nejlepší a nejšikovnější oceníme praktickým dárkem.
 

   
18.02.2008 - Dům a byt - autor: Marie Šrámková

Komentáře:

  1. avatar
    [8] Jorga [*]

    SENSITIVESKIN: puklička = skřidla

    superkarma: 0 19.02.2008, 10:02:08
  2. avatar
    [7] gerda [*]

    ještěrka.ehp: vařit na zadní plotýnce u okachlíkované zdi

    superkarma: 0 19.02.2008, 09:57:22
  3. [6] Lindaa [*]

    SENSITIVESKIN: Ok nezdarilo se, zase nesmís jít tak moc do detajlu

    superkarma: 0 19.02.2008, 09:19:46
  4. avatar
    [5] SENSITIVESKIN [*]

    Lindaa: co je puklicka ????

    superkarma: 0 19.02.2008, 09:17:02
  5. [4] Lindaa [*]

    ještěrka.ehp: Puklicka

    superkarma: 0 19.02.2008, 08:37:59
  6. avatar
    [3] ještěrka.ehp [*]

    A co takhle recept proti kompletně celé kuchyni zadělané od prskání špenátu?

    superkarma: 0 19.02.2008, 08:22:47
  7. avatar
    [2] Dášule [*]

    Platí, že brambory se neuvaří, když se vaří se zelím. Když dělám slovenskou kapustnicu, uvažím maso, do té vody dám brambory a když jsou zpoloviny uvařené, přidám zelím. Bramborám to už neublíží a všechno to má trochu jinou /lepší/ chuť.

    superkarma: 0 19.02.2008, 07:20:56
  8. avatar
    [1] jirulinka 55 [*]

    přidávám další radu brambory ve sklepě neschnijou když k nim přidáte jablko mám to vyzkoučené to samé dělám když skladuju cibuli

    superkarma: 0 18.02.2008, 17:25:19

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme