Novinky

Prababka: Mým pomocníkem je prastará kuchařka

Prostřednictvím dnešního tématu si zavzpomínala pisatelka Prababka, která si první kuchařskou knihu koupila už velmi dávno. A je jí věrná dodnes.

Zdravím kuchaře amatéry i profesionály..
Teď se s knihami receptů a rubrikami s návody na přípravu krmí v časopisech, televizi i rozhlase, ale i na webových stránkách, doslova roztrhl pytel. Vypadá to, že Češi vaří snad čtyřiadvacet hodin v kuse.
Kdo udrží vařečku, už nelení a spěchá s uveřejněním zaručeně originálního receptu. Nějak mě to míjí. Dávám přednost jednoduchým a klasickým jídlům, ale samozřejmě využívám i tzv. zdravých potravin, třeba sóju apod.

Mým pomocníkem je dosud prastará kuchařská kniha, kterou v 50. letech minulého století vydalo Státní zemědělské nakladatelství a obsahuje kromě receptů charakteristiky koření, masa, návody na zpracování zeleniny a ovoce atd. Neměnila bych za ty nové a krásně vypravené knihy s obrázky. Získala jsem tento skvost s prostým názvem Naše kuchařka za těžce vydělané peníze. Studenti středních škol jezdívali česat chmel na Žatecko.Ten rok, kdy jsem taky těžila zelené zlato, byla krajně nevlídná česací sezóna, pršelo, chmelové šištice byly malé, do věrtelů to moc nesypalo.Obrovská suma 2 Kčs 60 haléřů za věrtel vydala v mém případě po vyúčtování sklizně částku na zakoupení zmíněné kuchařky.

Dobrou chuť k dnešnímu menu přeji všem čtenářkám.
Prababka

pozn.red.: Text nebyl redakčně upraven

_______________________

Aspoň si té Kuchařky vážíte a co víc, vzpomínka na chmelovou brigádu - kdo z nás to zažije :)
Děkuji, že jste napsala a mějte pěkný den (vlastně už skoro večer)
Saša

Téma dnešního dne: Kuchařská kniha

  • Máte doma nějakou kuchařskou knihu?
  • Máte jich víc?
  • Vzpomenete si, kdo vám dal tu první?
  • Kupujete si kuchařské knihy i vy samy?
  • Kupujete je druhým?
  • Podle čeho vybíráte jejich obsah?
  • Experimentujete s cizokrajnými kuchařkami?
  • Vaříte podle kuchařky?
  • Jak často?
  • Máte nějakou nejoblíbenější, nejvíc používanou?
  • Našly jste v ní recept, který se stal vašim oblíbeným?
  • A naopak recept, který se nevydařil?

Tolik pár záchytných bodů, jinak pište samozřejmě vlastním stylem, jak chcete, ale aby se to týkalo kuchařské knihy a jejího využití - nebo nevyužití.

Pište na redakční e-mail: redakce@zena-in.cz

Těšíme se na vaše příspěvky, a aby těch kuchařek nebylo málo, jedné pisatelce další kuchařskou knihu pošleme. Blíží se Vánoce, může se hodit (i to nakupování s rozumem :)).

kucharkakniha

   
14.11.2013 - Čtenářské příspěvky - autor: Alexandra Stušková

Komentáře:

  1. [3] prababka [*]

    Měla jsem v nadpise příspěvku Moje archivní kuchařka podle archivních vín, ale většina mých příspěvků mívá po zásahu redakce úplně jiné znění názvu.Taky bych jako prababka nikdy nepsala o prastaré kuchařské knize/ vyhnula bycg se neobratnému opakování pra- /, ani kuchařka z doby obrození od Rettigové není prastará.Přitom se uvádí,že text neprošel redakční úpravou.Já si myslím, že nadpis je taky součástí příspěvku.

    superkarma: 0 14.11.2013, 22:43:15
  2. avatar
    [2] átéčko [*]

    Prastará kuchařka z 50 let? Sml52 Já mám z 19 století ta je stará

    superkarma: 0 14.11.2013, 22:04:42
  3. avatar
    [1] tajnostii [*]

    Hezký příspěvekSml59

    superkarma: 0 14.11.2013, 17:51:55

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme