V mnoha stáncích se zeleninou, ale i v kamenných prodejnách se rozmohl nešvar, který zákon o potravinách výslovně zakazuje. Jde o tzv. výkroje a konkrétně o výkroje ananasové. Toto někdy dokonce ozdobně nakrájené ovoce se objevuje na pultech balené a naporcované, což je v rozporu se zákonem. Spotřebitel nikdy nemá jistotu, že plod nebyl napaden hnilobou, což už se na výkroji nedá okem poznat.

 

Co se nepozná na první pohled, to může zjistit laboratorní zkouška. Odborníci tvrdí, že i v malém kousku ovoce či zeleniny, který zbude i po důkladném odkrojení malého hnilobného ložiska, se mohou objevit zdraví škodlivé látky – mykotoxiny. Některé plísně je totiž produkují a není možné se jich zbavit odstraněním pouze viditelně napadené části plodu. Jsou karcinogenní a spotřebitelé by se měli podobnému ovoci vyhýbat.


Zcela jistě je na místě nastolit otázku, za jakých hygienických podmínek se ananasy krájí. V prodejnách určitě nemohou být splněné hygienické požadavky na takovou manipulaci, a pokud se ananasy dovážejí už nakrájené, je třeba se ptát, kde se krájely, kdo je krájel a zda splňoval požadavky dané legislativou pro lidi, kteří přicházejí do styku s potravinami.

 

„Spotřebitelé dříve kupovali převážně v tržnicích vykrájená jablka na jablečný závin nebo stejně nabízené papriky na lečo. V posledních měsících se ovšem rozmohla nabídka ananasů. Na jednu stranu je pochopitelné, že spotřebitelé dávají přednost menšímu a levnějšímu kousku, ovšem měli by si uvědomit nebezpečí, které takto upravené ovoce skrývá a které okem neodhalí,“ upozorňuje mluvčí sdružení SOS Ivana Picková.

 

Podle informací, které má SOS k dispozici, Státní zemědělská a potravinářská inspekce výkroje pravidelně kontroluje a jejich prodejce postihuje, nicméně záleží na spotřebitelích, zda sami budou riskovat nebo takto „upravené“ ovoce odmítnou kupovat. I oni mohou v zájmu vlastního zdraví upozornit inspekci na nabídku takového ovoce ve své prodejně.

Zdroj: tisková zpráva SOS

Reklama