Vaření

Pozor na výběr octa při zavařování a dochucování

Ocet sehrává v kuchyni důležitou úlohu, ale nesmíte podcenit jeho správný výběr. Kromě lihových octů, vhodných především pro nakládání, je k dochucování lepší použít octy ovocné. Mohou totiž mít na chuť a kvalitu jídel zásadní vliv.

Ocet na zavařování vybírejte pečlivě

ocet

Nakládané okurky byly u nás vždycky rodinným pokladem. Není nad ten zvuk, kdy se zakousnete do okurky, z které ještě skapává sladkokyselý lák, a ozve se typické křupnutí. Především na ty doma zavařené nedáte dopustit, protože po pravdě – ty kupované – většinou nejsou ono. Proto si každý rok s velkým úsilím sami vypěstujete nebo za nemalý peníz nakoupíte okurky, zeleninku, ocet, a namísto koupání v parném létě si vyhradíte čas na zavařování, a s chutí do toho.

Jenže ouha, jaké je vaše zklamání, když natěšení na lahodnou chuť „vašich“ osvědčených okurek zavařovačku po čase otevřete, a už po prvním kousnutí cítíte, že to není ono. I když jste použila stejný postup jako dřív, okurky jsou rozměklé, šedé a chuťově úplně jiné, než jste byli zvyklí! Kde se stala chyba?

Rozdíl může být v octu.

ocet

V obyčejném kvasném lihovém 8% octu! Pravděpodobně jste nesáhla po tradičním českém octu. Ocet z Bzence či Znojma, tedy z oblastí s největší tradicí zavařování u nás, je svým složením a výrobním postupem prostě jedinečný, a proto v okurkových nálevech nezaměnitelný. Vyrábí se již desítky let podle původní receptury, kvasí ryze přírodní cestou a je bez jakýchkoliv syntetických přísad.

Pokud budete k zavařování zkoušet jiné octy, může se Vám stát, že chuť nebude ta pravá, na kterou jste zvyklí. Tradice je prostě tradice a každý ocet chutná jinak. Například ten bzenecký obsahuje karamel a voňavý estragon, které chuť a vůni nálevu dokonale chuťově vyzdvihnou.

Na octu rozhodně nešetřete.

Hodnota octa na jednu zavařovací sklenici vyjde na 90 hal. A to je opravdu minimum oproti tomu, jakou důležitou roli při nakládání ocet hraje, a jak jeho špatný výběr může cenu okurek a vaše úsilí při zavařování zhatit. Vyhněte se tedy raději rizikům a věřte chuti a vysoké kvalitě tradičních octů, ať se pro pár ušetřených haléřů nedočkáte zklamání z šedých a rozměklých okurků. 

Který ocet vybrat pro zavařování a jaký použít k dochucování?

ocet

Ten 8% lihový je výborný především pro nakládání, například skvělých křupavých Bzeneckých okurků – recept najdete zde.

Jako dochucovadlo však doporučujeme spíše kvalitní ovocné octy. Kapka ovocného octa může ovlivnit chuť mnohých omáček, zvláště na rajčatovém základě. I malá trocha dodá výjimečnosti čerstvému ovocnému salátu, skvěle dochucuje také maso, pečeni a dušené pokrmy. Například vinné octy jsou vhodné na přípravu majonéz, omáček, salátových dressingů a marinád. Ocet z bílého vína se znamenitě hodí ke středomořské kuchyni, ovoci či zelenině, ten z červeného vína je zase vhodný pro všestranné použití v kuchyni. Klikněte a dozvíte se více.

ocet

Nenapodobitelnou chuť salátům a zeleninovým pokrmům dodává jablečný ocet. Je charakteristický silnou a ostrou chutí, vhodný tam, kde doplňujeme další ingredience.

Stále populárnější je i balsamikový ocet, vhodný právě nyní do sezónních salátů. Je vyráběný ze zahušťovaného moštu vinných hroznů odrůdy Trebbiano, svoji nasládlou kořenitou chuť získává až po několikaletém zrání v sudech.

Spoustu receptů na úžasné saláty, návodů na zavařování a nakládání, fígle pro ochucování a tipy ke zdobení naleznete zde.

   
26.06.2017 - Vaření - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [10] anka6252 [*]

    kolik let používám Bzenecký nebo si vozím z CHorvatska vinný nemá to chybuSml79

    superkarma: 0 12.07.2017, 10:12:33
  2. [9] filipi [*]

    Bzenec

    superkarma: 0 06.07.2017, 08:57:45
  3. [8] regi17 [*]

    Sml59Bzenec je jednička!!!

    superkarma: 0 04.07.2017, 21:34:03
  4. [7] Marketa2644 [*]

    jiný nekupujiSml16

    superkarma: 0 27.06.2017, 08:36:02
  5. avatar
    [6] SNÍŽEK [*]

    Bzenecký je fakt nejlepší Sml67

    superkarma: 0 26.06.2017, 19:56:13
  6. [5] MARIE MATEJKOVA [*]

    Dobrá značka a výborné donucovací octy Sml59

    superkarma: 0 26.06.2017, 13:23:01
  7. [4] Klára Křížová [*]

    super Sml67

    superkarma: 0 26.06.2017, 11:10:25
  8. [3] Jana Hrabětová [*]

    Tato značka Sml67

    superkarma: 0 26.06.2017, 11:01:10
  9. [2] babinka [*]

    Okurky nakládám, recept mám svůj znojemský... jiný nedělám už léta, je výborný...ocet upředňostňujei bzenecký...Sml67

    superkarma: 0 26.06.2017, 10:30:29
  10. [1] bobani [*]

    nezavařuji , ale na dochucování používám vinný a jablečný . také na vlasy - ty jsou pak fantastické

    superkarma: 0 26.06.2017, 09:03:33

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme