Domácnost

Pozor na syrové mléko

Bezpečnost většiny potravin ve vyspělých zemích je díky přísným hygienickým podmínkám při výrobě velmi vysoká. Ale přesto nelze zdravotní rizika zcela vyloučit. Týká se to zejména potravin živočišného původu, kromě jiného syrového mléka a sýrů, které si dnes často můžeme koupit přímo na farmách u soukromých chovatelů dobytka.

V čerstvě nadojeném mléku se mohou například vyskytovat campylobakterie, salmonely a bakterie Escherichia coli. Pokud by takové mléko vypily malé děti, došlo by u nich k prudkým žaludečním a střevním křečím spojených s nevolností a horečkou. Některé druhy bakterií Escherichia coli tvoří buněčné jedy, které mohou způsobit dokonce selhání ledvin. Asi v pěti procentech případů je následkem trvalé poškození organizmu, v deseti procentech dokonce smrt.

I když je pro děti lákavé napít se přímo „od kravičky“, syrové mléko jim rozhodně nedávejte. Nejprve mléko převařte, až vzkypí, aby se bakterie zničily, a pak je rychle ochlaďte. Dobrou chuť!

Dala byste i přes některá nebezpečí teď, po enormním vzrůstu cen mléka a mléčných výrobků, přednost ryze domácím produktů? Kupujete raději dražší biopotraviny na úkor jiných potřeb?

   
25.10.2007 - Dům a byt - autor: Marie Šrámková

Komentáře:

  1. [33] verunkaS [*]

    moc se mi líbí příspěvek 11,se vším souhlasím, až na ty chrousty. Dnes jsou děti tak přecitlivělé, že když potkají první bacil, tak je hnes skolí. My vyrůstai jinak. A mimochodem - nedám dopustit na pěkně silný škraloup na svařeném, vychlazeném a usazeném mléce od kravičky - pocukrovaný = pochoutka z mládí

    superkarma: 0 25.10.2007, 23:55:28
  2. avatar
    [32] Suzanne [*]

    Ó můj Bože, jako dítě jsem pila spoustu nepasterizovaného mléka! Sotva jsem chodila, dávala mi máma mlíko do flašky s dudlíkem do lednice a já si ho brala sama Taky už jsem jenom duch

    superkarma: 0 25.10.2007, 20:27:49
  3. avatar
    [30] arjev [*]

    jochova: a cos pila
    gwen: jezdím na domácí mléko a s panímámou sbírám smetanu

    superkarma: 0 25.10.2007, 13:57:59
  4. avatar
    [29] gwen [*]

    Mliko moc nepiju. Nechutná mi mliko označené jako čerstvé. Krabicové pasterizované plnotučné je daleko lepší.

    superkarma: 0 25.10.2007, 13:45:12
  5. avatar
    [28] jochova [*]

    mléko nepiju...už od malička

    superkarma: 0 25.10.2007, 13:15:45
  6. avatar
    [27] Amálie [*]

    Mléko a smetana nedělají dobře mému zažívání a je mi srdečně jedno, odkud je.


    Babča jako mladá používala na pleť smetanu z čerstvě nadojeného mléka.

    superkarma: 0 25.10.2007, 13:01:05
  7. avatar
    [26] *daisy* [*]

    Ťapina: to i to, fakt jsem hledala a zkousela, nechutnalo Jak rikam, bez mlika neumru, nasla jsem jiny reseni. Ale kravsky mi nevadilo (kozi mi smrdelo )
    A vzdyt jo, ja si od skolky pamatuju, ze kdyz se nekomu na kakau udelal skraloup, tak se vetsina deti nadavovala a byli jsme asi tri, kteri se o neho rvali

    superkarma: 0 25.10.2007, 13:00:32
  8. avatar
    [25] Ťapina [*]

    *daisy*: Já jsem se teda toho skvostnýho mlíka od kravičky napila jednou a málem jsem vrhla. Nedokážu pít něco, co má několik různých konzistencí, přijde mi, že v tom buď něco roste, nebo do toho někomu něco spadlo A nebudu sama, proč jinak by někdo homogenizaci vynalézal? Mimochodem, bavíme se o pasterizovaném mléce, nebo krabicovém? To není totéž.

    superkarma: 0 25.10.2007, 12:57:34
  9. [24] gentiana [*]

    Majucha: nojo..... já nevim, ale když mám jedenplastový pytel, tak si do něho ten chleba zabalím, až přijdu domů a až chleba sežeru, tak další štrycli a tak až do soudného dne. Když vidím, kolik smetí jsou obaly, které jsou zbytečná, tak se mi dělá husí kůže.

    superkarma: 0 25.10.2007, 12:56:35
  10. avatar
    [23] *daisy* [*]

    Ťapina: no, to bude asi ono, od kravy je to tak nejak prirodne natucneny, "krabicovy" uz je trosku jiny Proste mi to nechutna mlikove Fakt jsem zkousela kde co, a ne-e Takze jsem smirena s tim, ze mliko moc casto nepiju (jogurty mi neva ), stejne je pro mladata

    superkarma: 0 25.10.2007, 12:52:55
  11. avatar
    [22] Ťapina [*]

    *daisy*: Jo, prudce se zvýší na celých 71 stupňů, ty bláááho Je jiné jen v tom, že je v něm rovnoměrně rozložený tuk, no a polotučné je samozřejmě polotučné.

    superkarma: 0 25.10.2007, 12:50:55
  12. avatar
    [21] *daisy* [*]

    Ťapina: pokud se nepletu, tak se mu prudce zvysi teplota a ochladi se? Me prislo chutove jiny A slem ze smetany

    superkarma: 0 25.10.2007, 12:46:34
  13. avatar
    [20] Ťapina [*]

    *daisy*: Jaký je prosímtě rozdíl mezi pasterizovaným a čerstvým mlíkem? Snad jen v homogenizaci, pasterizované nemá na povrchu šlem ze smetany, brrr.

    superkarma: 0 25.10.2007, 12:45:16
  14. avatar
    [19] *daisy* [*]

    Majucha: jj, taky pamatuju, litaly jsme se segrou po dvore, o jidlo se delily se , kolik nevydesinfikovanych odrenin se zahojilo, z riznuti nikdo nedelal tragedii...

    Cerstvy mliko je vyborny (nejak se tu rozmaha syndrom MMB, mlicko, kravicka, za chvili tu budou same mikinky a supracke riflicky s laclickem ), kozi nezvladam, ale kozi syry z kozi farmy
    A pasterizovany je hnus (jeste tak do mlika nebo varenyho jidla preziju, ale samotny... )

    superkarma: 0 25.10.2007, 12:42:34
  15. avatar
    [18] Meander [*]

    No to je ale strašné, co budeme dělat?
    Za chvíli bude jediné zdravé a doporučované jídlo něco typu Amarouny.

    superkarma: 0 25.10.2007, 12:31:55
  16. avatar
    [17] kačinka [*]

    Nic se nemá přehánět, likvidace bakterií taky ne. Moje máti je dětská lékařka a na podobné úvahy vždy odpovídala, že mezi cikáňaty téměř nepotkala alergiky a chronicky nemocné děti a pod.

    superkarma: 0 25.10.2007, 12:21:54
  17. avatar
    [14] kwiny [*]

    Fuj mléko.

    superkarma: 0 25.10.2007, 12:18:41
  18. avatar
    [13] arjev [*]

    Majucha: když jsme lítali venku a byli u hřbitova, napili jsme se "lázeňské" vody. Tato vody pramení pod městským hřbitovem a tehdy vytékala do příkopy. A všichni, kdo ji pili jsou tady. Kromě jednoho, ten nerespektoval strom u cesty a neuhl mu.

    Všichni brečíme, kolik vyprodukujeme odpadků, kde to budeme skladovat,ale nikdo se nepozastavuje, kde a proč vznikají. Tím nechci říci, že budeme balit do novin, ale koblihy si zásadně koupím v pekařství, kde nejsou baleny jako v marketech. V pekařství navíc voní a

    superkarma: 0 25.10.2007, 12:03:59
  19. avatar
    [10] MEK [*]

    hned bych si čerstvé mlíčko od kravičky dala

    superkarma: 0 25.10.2007, 11:28:19
  20. avatar
    [9] femme [*]

    naši měli, když jsem byla malá, chalupu v pohraničí a kousek od nás bydlel starý německý pár, který choval mmj. i krávu, chodívala jsem k nim pro mléko, vždycky jsem dostala kus nějaké buchty s čerstvě nadojeným mékem a ještě jsem se zdokonalila v němčině

    superkarma: 0 25.10.2007, 11:00:03
  21. avatar
    [8] pastel.ka [*]

    Také mám zdroj mléka z farmy. Do kávy je to pochoutka.Nepřevářím ho, protože by bylo moc sladké. A co potom s tím škraloupem po převaření ? Ten bych sníst nedokázela, to bych asi

    superkarma: 0 25.10.2007, 10:41:22
  22. avatar
    [7] fodorka [*]

    samozrejme, my sme boli vychovani na detskom "pivku", spenenom mliecku nadojenom priamo do hrnceka starkou;-) Parada! Aj teraz si kupujeme mlieko z domaceho zdroja, ale malej ho vzdy prevarim...

    superkarma: 0 25.10.2007, 10:33:50
  23. avatar
    [6] Jaštěrička [*]

    Mě čertvý mlíko od krávy ani nechutná,je moc tučný

    superkarma: 0 25.10.2007, 10:29:20
  24. [5] tibor [*]

    já si chodím na kravské mléko k jedné paní a je VÝBORNÉ

    superkarma: 0 25.10.2007, 10:17:08
  25. [4] dkd [*]

    Mám pocit, že šance napít se přímo od kravičky je v dnešní době dost malá.
    Vzpomínám, když jsem jako dítě byla u babičky, čučela jsem, jak dojí krávu a když mi nabídla, abych se napila, tak jsem řekla, že já piju mlíčko jenom z obchodu

    superkarma: 0 25.10.2007, 10:06:03
  26. avatar
    [3] Věrulinka [*]

    arjev: také preferuji toto přísloví.
    Moje babička říkávala,čím více se s h..... mažeš,tím více smrdí

    superkarma: 0 25.10.2007, 10:03:24
  27. avatar
    [2] arjev [*]

    Čím je civilizace vyspělejší, tím více se dbá na přemrštěnou čistotu,balí se do fólií víc a více potravin. Jako malé děvče jsem pila čerstvě nadojené kozí mléko a v současnosti jsem žena krev a mléko. Tetinka neznala pojmy : campylobakterie, salmonely a bakterie Escherichia coli.
    Zřejmě bude platit přísloví : čistota půl zdraví a špina celé.

    superkarma: 0 25.10.2007, 09:57:30
  28. avatar
    [1] Ťapina [*]

    Ale je to "bio", ne? To se mi moc líbí, jak každý kupuje zdravé mléko od kravičky a pak si ho doma převaří, čímž z něho vyrobí ještě méněcennější tekutinu, než je UHT mléko. Jak pasterizace, tak UHT technologie byly vyvinuty proto, aby se mléko zbavilo choroboplodných zárodků bez vaření, které znehodnocuje živiny

    superkarma: 0 25.10.2007, 09:54:13

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme