Bezpečnost většiny potravin ve vyspělých zemích je díky přísným hygienickým podmínkám při výrobě velmi vysoká. Ale přesto nelze zdravotní rizika zcela vyloučit. Týká se to zejména potravin živočišného původu, kromě jiného syrového mléka a sýrů, které si dnes často můžeme koupit přímo na farmách u soukromých chovatelů dobytka.

V čerstvě nadojeném mléku se mohou například vyskytovat campylobakterie, salmonely a bakterie Escherichia coli. Pokud by takové mléko vypily malé děti, došlo by u nich k prudkým žaludečním a střevním křečím spojených s nevolností a horečkou. Některé druhy bakterií Escherichia coli tvoří buněčné jedy, které mohou způsobit dokonce selhání ledvin. Asi v pěti procentech případů je následkem trvalé poškození organizmu, v deseti procentech dokonce smrt.

I když je pro děti lákavé napít se přímo „od kravičky“, syrové mléko jim rozhodně nedávejte. Nejprve mléko převařte, až vzkypí, aby se bakterie zničily, a pak je rychle ochlaďte. Dobrou chuť!

Dala byste i přes některá nebezpečí teď, po enormním vzrůstu cen mléka a mléčných výrobků, přednost ryze domácím produktů? Kupujete raději dražší biopotraviny na úkor jiných potřeb?

Reklama