Reklama

Nastávající maminky, které nechtějí po porodu bojovat s množstvím kilogramů navíc, se snaží hlídat svůj jídelníček. Také jste se rozhodla nahradit sladkosti zdravým ovocem? Je to bezesporu lepší varianta, ale i ta má svá úskalí, na něž je třeba dát si pozor.

„Nedovedla jsem si to vysvětlit. Nijak jsem se nepřejídala, nedělala půlnoční nájezdy na ledničku a mlsně neobcházela cukrárnu. Ale přesto šla moje váha v těhotenství rapidně nahoru. I moje miminko rostlo rychleji, než udávaly tabulky. Když gynekoložka pátrala po příčině, došla k závěru, že za to může ovoce. To je totiž moje jediná slabost a dopřávám si ji v hojném množství. Nikdy mě ale nenapadlo, že bych po něm mohla tak moc přibrat,“ svěřuje se Alice (28).

ovoce

Omezit přísun ovoce musela v těhotenství také Milada (36). „Když jsem šla na test na těhotenskou cukrovku, nestačila jsem se divit. Ačkoli nejím sladkosti, nevyšel mi zrovna dobře a odcházela jsem s dietou. Prý za to s největší pravděpodobností může ovoce, v jehož konzumaci se tedy příliš neomezuji,“ přiznává.

Cukry jsou cukry

Jak to tedy s tím ovocem je? „Jednoduché cukry v těle reagují stejně bez ohledu na jejich zdroj. Vysoké množství cukru vede k uvolnění hormonu inzulinu ze slinivky břišní. Opakovaně vysoká konzumace cukrů potom k chronicky zvýšené hladině inzulinu až vzniku inzulinové rezistence, které je základem cukrovky 2. typu, ale zvyšuje i riziko nemocí srdce a cév, nádorových onemocnění anebo Alzheimerovy demence,“ upozorňuje specialistka na zdravotní prevenci a výživu PharmDr. Margit Slimáková. Jedním dechem ale dodává, že i přes to jde o zdravější alternativu sladkostem.

„Cukry z ovoce jsou doprovázeny vlákninou, která jejich uvolnění do krve zpomaluje, a mnoha zdraví prospěšnými živinami, které ve sladkostech určitě nenajdeme,“ připomíná odbornice na výživu s tím, že se doposud nepotkala s klientkou, která by ztloustla anebo onemocněla z přejídání se hruškami či meruňkami. Zatímco tlouštíků ze sladkostí je v její ordinaci většina. Platí ale, že všeho s mírou.

Ovoce pečlivě vybírejte

Na pozoru se mějte hlavně před ovocem s vysokým obsahem fruktózy jako je hroznové víno nebo banány. Obzvláště zákeřné jsou také ovocné džusy, které obsahují jen čistý sacharid, ale už ne zdraví prospěšnou vlákninu. Ve vyšší míře je cukr koncentrován také v sušeném a kandovaném ovoci, takže byste si jej měli dopřávat v podstatně menším množství, než toho čerstvého.

Pamatujte i na to, že hlavní přísun ovoce byste měla svému tělu dopřát hlavně v dopoledních hodinách, kdy vyšší přísun energie dokáže vaše tělo ještě spálit.

Čtěte také: