Zdraví

Pozor na karcinogenní akrylamid v bramborách!

 

Jelikož jsou smažené bramborové chipsy a hranolky obecně považovány za nezdravé potraviny, většina z nás si je vychutnává jen zřídkakdy. Ale co takhle zapečené brambory třeba ze sýrem a brokolicí? Takové jídlo, kterému ještě navíc dělá společnost čerstvý zeleninový salát, považujeme za docela zdravé. Vědecké výzkumy z posledních let však naznačují, že opak je pravdou…

 

Strašák jménem akrylamid

Skupina švédských vědců v čele s profesorkou Margaret Törnqvist z University of Stockholm zjistila, že v troubě při vysokých teplotách pečené, pražené či smažené brambory a cereálie mohou obsahovat vysoký obsah akrylamidu. Tato látka je považována za potenciální lidský karcinogen, dále prokazatelně poškozuje nervy, ty pak přestávají přenášet nervové vzruchy. U krys, kterým byla tato látka podávána v pitné vodě, se objevila neurologická poškození. Stejný účinek byl potvrzen i u lidí. Při laboratorních pokusech na zvířatech se též zjistilo, že akrylamid negativně ovlivňuje plodnost.

Podle údajů Státní zemědělské a potravinářské inspekce je zmíněná látka dle vyhlášky 261/1997 Sb. MZ (stanoví práce a pracoviště, jež jsou zakázané všem ženám, těhotným ženám, matkám do konce devátého měsíce po porodu a mladistvým) zařazena mezi mutageny a karcinogeny 2. skupiny. Dosud se předpokládalo, že hlavním zdrojem akrylamidu je pitná voda a kouření. 

Jak tedy vzniká?

Akrylamid vzniká při teplotách nad 120 ºC v potravinách obsahujících sacharidy. Čím více teplota stoupá a její působení je delší, o to větší je koncentrace akrylamidu v dané potravině. Největší hodnoty byly pak nalezeny ve fritovaných, smažených a pečených bramborových jídlech. Nicméně bramborová kaše, vařené brambory a knedlíky jsou přítomnosti této nebezpečné látky ušetřeny.

Švýcarský vědecký tým také prokázal, že množství akrylamidu souvisí se stupněm zhnědnutí pečeného nebo smaženého pokrmu (ano, jedná se o to nejlepší křupavé z pekáče!). Také dlouhodobé skladování brambor při teplotách kolem 8 ºC negativně ovlivňuje následné množství této nebezpečné látky. Při kuchyňských úpravách brambor se rozhodně nedoporučuje používání nevhodně skladovaných (na světle) zelených brambor.

Jak eliminovat množství akrylamidu v bramborách?

Kromě střídmého smažení, fritování a zapékání brambor při vysokých teplotách lze milovníkům brambor doporučit brambory vždy před zapečením uvařit. Tato jednoduchá procedura podstatně eliminuje obsah nežádoucí látky v připravovaném pokrmu.

Dobrou službu udělá i tzv. pečicí papír, ten částečně zabraňuje zhnědnutí brambor na kontaktních plochách.

Dle Informačního centra bezpečnosti potravin by teploty při pečení v troubě s cirkulací vzduchu neměly překročit 180 °C a trouby bez cirkulace vzduchu 200 °C. Ve fritézách je nežádoucí, aby teplota překročila 175 °C. Hranolky by se prý měly smažit pouze v malých porcích a jen do zlatavé barvy.

Na závěr je ještě nutné připomenout, že jistou dávku akrylamidu obsahují všechny za vysokých teplot pečené, smažené a fritované potraviny, jež obsahují velké procento sacharidů. Tedy například i pizza, koláče, nejrůznější smažené obilné placky, zapečené těstoviny apod.  

Zroj: www.bezpecnostpotravin.cz, www.szpi.gov.cz

   
22.08.2007 - Zdraví - autor: Martina Machova

Komentáře:

  1. avatar
    [27] sjuu [*]

    no nic no, tak jdem zkusit žít jen ze vzduchu, uvidíme jak nám to dlouho vydrží

    superkarma: 0 23.08.2007, 19:52:02
  2. avatar
    [26] kalča [*]

    Léthé: To bys měla vypustit asi všechno.

    superkarma: 0 23.08.2007, 00:09:30
  3. avatar
    [25] kalča [*]

    Queen Elle:

    superkarma: 0 23.08.2007, 00:08:24
  4. avatar
    [24] wich [*]

    Amarouny

    superkarma: 0 22.08.2007, 23:26:21
  5. avatar
    [23] Léthé [*]

    asi přestanu žrát brambory, abych nedostala rakovinu

    superkarma: 0 22.08.2007, 21:28:42
  6. [22] Andrejka82 [*]

    stejně jím víc rýži, kuskus, quinou, těstoviny a bulgur

    superkarma: 0 22.08.2007, 20:41:31
  7. avatar
    [20] Deta [*]

    oprava: kdysi mi přišel mail

    superkarma: 0 22.08.2007, 16:55:00
  8. avatar
    [19] Deta [*]

    Kdysi mi mail-krávy jsou šílené-hovězí , ptačí chřipka-drůbež , zelenina je geneticky modifikovaná- , no nakonec z toho výčtu vyšla dobře jen čokoláda

    superkarma: 0 22.08.2007, 16:54:17
  9. avatar
    [18] kalča [*]

    Brambory (kromě kupovaných kroket a hranolků) mám ráda v jakékoliv podobě mimo smažených. Vynechat všechno, před čím nás výzkumy varují, ani pást se nemůžeme.

    superkarma: 0 22.08.2007, 16:54:11
  10. avatar
    [17] floo [*]

    No tak to se asi začnu chodit pást do Grébovky

    superkarma: 0 22.08.2007, 12:54:07
  11. [16] Gordana [*]

    jejda a já mám brambory ráda,ale většinou,vařené,no při pečení tedy budu dávat pečící papír,no a možná si dám tu práci a napřed je uvařím.Dík za info

    superkarma: 0 22.08.2007, 12:32:27
  12. avatar
    [14] gwen [*]

    No tohleto je docela stará zpráva. Akrylamid je i v kosmetice, zejméha šamponech a mýdlech. Nejen v potravinách.
    Majucha: Moje řeč

    superkarma: 0 22.08.2007, 11:25:33
  13. avatar
    [11] vlcice [*]

    Samozřejmě nic se nemá přehánět, ani to pečení.
    Ale abych k vůli tomu přestala jíst pečivo a pečené brambory, to teda ne.

    superkarma: 0 22.08.2007, 09:47:00
  14. avatar
    [10] vlcice [*]

    Kdyby na to měl člověk brát ohled, tak bude jíst jen čerstvou zeleninu. Akrylamid se totiž nachází taky v každém pečivu. Lidé ho jí od pradávna a dřív se teplota při pečení nijak nedala regulovat. No a taky žili. Chudí lídé zase často jedli brambory pečené na ohni a tam toho akrylamidu muselo být opravdu hodně.
    Kareta: Rýže obsahuje taky sacharidy, takže zapékaná akrylamid taky obsahuje. Doporučuju vařit.

    superkarma: 0 22.08.2007, 09:42:22
  15. avatar
    [9] Simba [*]

    kareta: no jo, tak se ale nevymlouvej na loupání .. zrní ne, ale rýži mám také ráda.

    superkarma: 0 22.08.2007, 09:40:21
  16. avatar
    [8] kareta [*]

    Simba: další krám do kuchyně? Já raději rýži a zrní- mě to víc chutná Dokonce ji, když zbyde do druhého dne, i snídám -se zeleninovou pastou

    superkarma: 0 22.08.2007, 08:03:53
  17. avatar
    [7] Simba [*]

    kareta: pořiď si loupačku brambor

    superkarma: 0 22.08.2007, 07:54:01
  18. [6] Lindaa [*]

    Sice nejsem bramborový maniak a napr. hranolek uz mám plné zuby, ale takové zapecené brambory jsou , ale neco se jíst musí a umrít taky na neco musím, tak o co jde? Kdyz se rozhlédnu kolem sebe, co je vlastne zdravé a neskodlivé? Snad uz nic. Kazdou chvíli v necem neco najdou. To za chvilku zdrave umreme hlady.

    superkarma: 0 22.08.2007, 07:49:57
  19. avatar
    [5] Meander [*]

    No tak holt umřu, no... Není něco takového taky v rýži, pohance a podobně? Že bychom časem konzumovali jenom ochucenou celulozu, na jejímž vývoji výše uvedení vědci už určitě pracují...

    superkarma: 0 22.08.2007, 07:41:25
  20. avatar
    [4] kareta [*]

    Brambory jím výjmečně, vařím hlavně rýži. Nemusí se loupat

    superkarma: 0 22.08.2007, 07:31:37
  21. avatar
    [3] _zelvicka_ [*]

    dnes samá potěšující zpráva, ono opravdu k jídlu toho už moc asi není

    superkarma: 0 22.08.2007, 07:23:33
  22. avatar
    [2] kometa-vlasatice [*]

    No a co budu jíst? Jsem na bramborách závislá!!

    superkarma: 0 22.08.2007, 06:26:40
  23. avatar
    [1] fructia [*]

    Brambory mám ráda, a tvoří velké procento mého jídelníčku, je mi to jedno

    superkarma: 0 22.08.2007, 06:21:22

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme