Sáhnout v chladném počasí po sklence něčeho ostřejšího na zahřátí se může jevit jako skvělý nápad. Průzkum ukázala, že alkoholu v tomto směru důvěřují téměř tři čtvrtiny Čechů. Odborníci ale varují, jde o nebezpečný mýtus.

Ačkoli máte pocit, že se po sklence alkoholu zaručeně zahřejete, tak jako podle průzkumu Fóra Pij s rozumem 73 % dotázaných, není tomu tak! Problém je v tom, že lidé po konzumaci alkoholu vnímají teplotu jinak. Alkohol sice zpočátku zahřeje, ale zároveň se cévy a póry na pokožce rozšiřují. Tím daleko rychleji ztrácí teplo a mohou snadno prochladnout. Nebezpečné je to zvláště při dlouhodobém pobytu venku na mrazu.

alkoholvenku

Zdroj foto: Shutterstock

„Venku v mrazivém počasí bych nedoporučoval konzumovat víc než jednu jednotku alkoholu, například teplý grog. Obecně se dá říct, že když skleničku, tak až po návratu z venku domů, kdy už víme, že nepůjdeme zpátky ven,“ radí Vladimír Darebník, viceprezident Unie výrobců a dovozců lihovin.

Reklama