Vaření

Poznejte smyslnost sýrů

Blíží se svátky. Ty s sebou kromě „vánoční pohody“ přináší i stoly, které se prohýbají jídlem. Pokud máte rádi sýry a rozhodně na ně nechcete o svátcích zapomenout, přinášíme vám několik rad a tipů týkajících se sýrů. Čím je jejich charakter určován a k čemu využít jednotlivé druhy sýrů, abychom si nadmíru pochutnali? To se právě dozvíte v následujících řádcích.

syr

Povaha sýru určována jejich zevnějškem (tvar, velikost, povrch), vnitřkem (barvou a konzistencí sýrového těsta), chutí a vůní, které jsou osobité pro každý druh sýra.
Přinášíme vám charakteristiku sýru, se kterými se u nás nejčastěji setkáváme a které by v našem jídelníčku neměly chybět.

Žervé

Řadí se mezi sýry měkké, čerstvé nezrající. Barva sýrů je mléčná až smetanově lesklá, stejnorodá. Nevýhodou těchto sýrů je krátká trvanlivost, proto se musí uchovávat při teplotách do 5 °C. Trvanlivost se často prodlužuje tzv. termizací.
Výrobky se ochucují kořením, zeleninou, šunkou, ořechy apod. Jejich použití v kuchyni je velice různorodé - od přímé konzumace v čerstvém stavu s pečivem, po přípravu různých pomazánek nebo náplní ve studené kuchyni, hodí se k vínu, pro příležitostné party, apod.

Lučina

Jemný smetanový termizovaný sýr. Konzistence je jemná, stejnorodá, hladce roztíratelná. U chuťových variant je chuť, barva a konzistence ovlivněna charakterem
použitých přísad. Výrobek se vyznačuje zvýšenou trvanlivostí, které bylo dosaženo použitím termizace - tepelného ošetření výrobku v průběhu výroby. Jsou určené k přímé konzumaci a dále se hodí na přípravu různých pomazánek a rychlého občerstvení.

syr

Romadur

Jedná se o měkké sýry s typickou oranžově červenou kůrkou. Charakter sýrů je dán oranžovou až červenou mazovou vrstvou na povrchu sýrů a velmi výraznou ostrou chutí i vůní. Zralý sýr je na řezu sametově bílý. Konzistence je měkká až tužší s mírně znatelným tvarohovým jádrem. Při krájení má pevnou konzistenci.
Hodí se ve studené kuchyni, k pečivu, k pivu.

Tvarůžky

Vyrábí se z netučného kyselého tvarohu. Tvarůžky jsou ze žlutého, pevného až mazlavého těsta. Tvar je většinou kulatý, kotoučový nebo i tvar tyčinek. Chuť je zcela ojedinělá a pikantní, jsou výrazné typické vůně.
Pravé olomoucké tvarůžky jsou stolní sýr. Hodí se na chléb s máslem, ke smažení, do pikantních pomazánek.

Blaťácké zlato

Jedinečná česká variace měkkého sýra italského typu Bel Paese. Charakteristická žlutá barva těsta a kůry na povrchu se dosahuje přibarvením annattem. Vyznačuje se mléčnou, mírně hořkomandlovou nakyslou chutí. Vyrábí se i obdobnou technologií sýry s příměsí ořechů, zeleného pepře (sýr Farao, Cleo). Prodává se v kombinaci třeba s vlašskými ořechy nebo pepřem. Hodí se k vínu nebo na chlebíčky.

syr

Madeland

Jedná se o nový typ polotvrdého sýra žluté barvy se zajímavým rodokmenem: po goudě zdědil pevnost v řezu i poddajnost, vláčnou konzistenci, po ementálu charakteristická oka, jemné aroma, delikátní oříškovou chuť. Je podobný ementálu, ale výroba je méně pracná. Polotvrdý sýr delikátní chutná oříškovo mandlově až smetanově.
Použijte do salátu nebo obložených talířů.

Eidam

Barva smetanová až sýrově žlutá, matně lesklá, stejnorodá. Sýr získává technologií praní sýrového zrna typickou pevnou celistvou, jemnou, vláčně pružnou konzistenci a jemně sýrovou chuť. Obsah tuku v sušině může být 10 až 40 %.
Je to sýr ke krájení, oblíbený k snídani s pečivem a zeleninou. Jsou vhodné pro slavnostní příležitosti, k vínu a aperitivu, hodí se však také pro přípravu pestré palety jídel (salátů, sendvičů, chuťovek a jednohubek, nářezových mís, na zapékání apod.). Výborně se hodí ke smažení.

Montana

Patří mezi sýry ementálského typu. Na povrchu má pevnou suchou kůrku, zbarvenou do žlutohnědé. Těsto má světle sýrově žlutou barvu, je matně lesklé, stejnorodé. Chuť je čistá jemná, lehce oříšková, sýrově mandlová, mléčně sýrová, nasládlá, velmi jemně slaná.
Tento sýr má široké uplatnění jak ve studené, tak i v teplé kuchyni. Využívá se díky jeho výborným předpokladům se tavit - zapékání zeleninových nebo bramborových pokrmů.

syr

Gran Moravia

Sýr má zlatožlutou barvu, kůra dosahuje síly až 6mm. Těsto sýru je bílé až slámově žlutého odstínu, je lehce zrnité, při krájení se drobí. Chuť má dobře vyváženou, ani ne příliš slanou a ani ne příliš jemnou, je slabě nakyslý, aromatický, intenzita chuti se zvýrazňuje v průběhu zrání. Sýr má pikantní aroma, při vyšším stáří může být až lehce ostrý.
Pro kulinářské využití se hodí zejména jako koření do těstovin, polévek, salátů a jako příloha. Ne zcela vyzrálý se hodí ke krájení, později se používá na strouhání, zapékání.

Hermelín

Jedná se o sýr s plísňovým porostem na povrchu, tvar sýrů pravidelný, uzavřený, rovnoměrný porost plísně je po celém povrchu. Sýr je jemně solený s chutí jemně žampiónovou, houbově sýrovou, pikantní.
Využití v kuchyni - s čerstvým chlebem, sýrové mísy, nákypy, bramborové a zeleninové pokrmy. Dá se také smažit v trojobalu.

Kamadet

Měkký sýr zrající s jemnou hebkou ušlechtilou bílou plísní na povrchu, těsto je jemné smetanově krémové. Sýr má jemnou, houbově sýrovou až pikantní vůni a chuť.
S vyzrálým červeným vínem tvoří lahodnou kombinaci. Pokud máte rádi nakládaný sýr, můžete vyzkoušet právě Kamadet.

Niva

Vyniká slanou pikantní chutí po ušlechtilé plísni Penicillium roqueforti. Sýrové těsto je měkké, drobivé a krémově zbarvené a je stejnoměrně prorostlé ušlechtilou zelenou plísní, který v něm tvoří typické mramorování. Tato plíseň se podílí na rozkladu tuku a dodává mu tak typickou vůni a chuť.
Podávají se s hrozny, hruškou, ořechy, zeleninou, na salátové zálivky, na slané koláče, do omáček na těstoviny i na steak.

Vltavín

Sýr má rysy sýru s bílou plísní na povrchu a modrou uvnitř hmoty, má měkčí a krémovější konzistenci, zvýrazněnou chuť modré plísně.
Použití v kuchyni je obdobné jako u sýrů typu Hermelín.

Balkánský sýr

Patří mezi měkké bílé sýry v solném nálevu. Vyrábí se z kravského mléka. Při výrobě se tvaruje do podoby kostek. Chuť sýra je výrazně slaná, ostřejší nakyslá chuť, ale je kompenzována jemností obsaženého mléčného tuku, se stářím sýra přechází do vyvinuté sýrové chuti.
Sýr je určen k přímé spotřebě, jako příloha, doplněk lahůdkářských pokrmů i k dalšímu kulinářskému využití, do zeleninových salátů, nakládaný do oleje.

Akawi

Bílý poloměkký tučnější sýr zrající v solném nálevu má tvar bochníčků o hmot. 300 až 400 g, těsto sýra je celistvé, uzavřené s malým počtem vzduchových dutinek, s charakteristicky slanou chutí. Využití obdobné jako u Balkánského sýru.

Koliba

Patří do kategorie pařených sýrů. Má tvar bochníku - na povrchu prolisy od tvarovacích košíčků. Sýr je uzený kouřem z bukového dřeva, čímž získává výraznou vůni po uzení. Chuť je mléčně nakyslá, mírně slaná.
Je to sýr ke krájení, je určen k přímé spotřebě, oblíbený s pečivem a zeleninou (rajčata, okurky, paprika), vhodný pro slavnostní příležitosti, k vínu, hodí se pro přípravu pestré palety jídel (salátů, sendvičů, chuťovek a jednohubek, nářezových mís) a k dalšímu kulinářskému zpracování. Vhodný je i k přípravě teplých pokrmů.

Mozzarella

Kolébkou sýra Mozzarella je Itálie. Mozzarella je nejčastěji tvarovaná do podoby koule. Můžete se setkat i s „bocconcini“ (sousta), perly a copánky, „ciliegine“ (malé třešně), „nodini“ (malé uzlíky).
Mozzarela je jako sýr často využívána do zeleninových salátů, těstovin a také se těší oblibě jako součást pokrmu pizza. Průmyslově vyráběná mozarella z kravského mléka má nevýraznou chuť a je vhodná k přípravě pizzy a do zapékaných pokrmů.

Více najdete na www.bileplus.cz

   
09.12.2010 - Sýr a vejce - autor: (red)

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [35] hubajda [*]

    ja syry miluji

    superkarma: 0 16.11.2012, 13:04:11
  2. [34] MarketYZ [*]

    Mozzarellu miluji i do salátu, nejen na Pizzu. Dám mozzarellu a zeleninu, okořením a je to výborné. Kromě toho dávám do salátu i eidam nebo různé druhy hermelínu, zde se nám osvěčil nejvíce chuťově Sedlčanský (i kvůli ceně Sml16). Jó sýry, ty můžeme doma v jakékoliv podobě!

    superkarma: 0 10.11.2012, 22:50:55
  3. [33] musilovahana [*]

    Byli jsme na mlékárenském dni s ochutnávkami. Sýry, jogurty a podobně - to byla dobrota.

    superkarma: 0 22.09.2012, 19:01:32
  4. avatar
    [32] PBD [*]

    kam se u nás hrabe salám na kvalitní sýr:))

    superkarma: 0 19.02.2012, 19:02:04
  5. avatar
    [31] PBD [*]

    miluju skoro všechny sýry:)

    superkarma: 0 19.02.2012, 19:01:36

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] daska59 [*]

    Sýry jseu lepší než salámy nejistého původu.

    superkarma: 0 07.02.2012, 16:40:08
  2. [29] IVECO [*]

    sýry milujemeSml67

    superkarma: 0 05.02.2012, 11:56:09
  3. [28] FAXÍK [*]

    miluji všechny sýry, přímo na nich ujíždím

    superkarma: 0 12.12.2010, 08:53:25
  4. avatar
    [27] Myškomedvídek [*]

    sýry můžem v jakékoli podoběSml67

    superkarma: 0 10.12.2010, 12:01:53
  5. avatar
    [26] babicka11 [*]

    všechny sýry mi voní - i ty, jak se říká, "smradlavé" ..Sml67

    superkarma: 0 09.12.2010, 23:16:12
  6. [25] ova9 [*]

    milujeme vsechny syry........taky bryndzu a ovci syr ze Slovenska

    superkarma: 0 09.12.2010, 21:49:31
  7. avatar
    [24] nadenica [*]

    jedničkou mezi sýry jsou tvarůžky, pak niva, balkán a hermelín - i různě ochucený, nejlépe zeleným pepřem nebo česnekem...už mě honí mlsná.mňamSml59

    superkarma: 0 09.12.2010, 18:02:22
  8. [23] motylek1 [*]

    mám ráda jen tvrdé sýry ty co zrovna nevoní bych nedala do pusy zato partner miluje zrovna tyhle Sml16

    superkarma: 0 09.12.2010, 16:24:42
  9. avatar
    [22] Quentinová z Montargis (Kentánová) [*]

    helcafilda — #18 Sml54 též všude jdu v zahraničí po sýrech))) jsem plesnivosýromilovnice a ovcosýromilovnice Sml57 a zrovna tvarůžky... aaaach)) ty u nás také nedozrají a nejradši bych je čmuchla už v autě cestou domů...chleba s máslem a pažitkou a sejrečky Sml29

    superkarma: 0 09.12.2010, 15:36:55
  10. avatar
    [21] selinka [*]

    jo a připomnělo mi to, zlatý náš Hermelín, vzala jsem si ho na služebku, protože cestu letadlem přežije Sml16

    superkarma: 0 09.12.2010, 12:58:30
  11. [20] Astřička [*]

    Sýrům se vyhýbám jak můžu a když už nemůžu, tak to tedy sním, ale rozdíl nepoznám. Pro mě je to všechno stejné.  

    superkarma: 0 09.12.2010, 11:52:04
  12. [19] tacek01 [*]

    Miluju všechny sýry a ráda experimentuji s novými druhy. Jediné co moc nemusím je Žervé a Lučina... Poslední dva týdny "ujíždím" na klasickém chedaru :)

    superkarma: 0 09.12.2010, 11:50:53
  13. avatar
    [18] helcafilda [*]

    Jsem velký gurmán na sýry, ať už jsem kdekoliv v cizině vždycky musím ochutnat jejich sýrové speciality. Máte pravdu že pokud koupíte tvarůžky nejsou zcela zralé, já to praktikuji tak, že je nechám v zavařovačce nebo sáčku ležet tak týden při pokojové teplotě. Pak jsou perfektní, i když musím dodat že manžel občas nevydrží čekat.Sml30

    1. na komentář reaguje Quentinová z Montargis (Kentánová) — #22
    superkarma: 0 09.12.2010, 11:32:31
  14. [17] Bébéčko [*]

    Jů, úplně mi tečou sliny, miluju sýrySml59Sml67

    superkarma: 0 09.12.2010, 11:19:17
  15. avatar
    [16] Svaťulka [*]

    Miluji,hned bych si dala

    superkarma: 0 09.12.2010, 10:39:58
  16. avatar
    [15] arjev [*]

    Čím víc smrdí, tedy čím je více cítit, tím je lepší. Mohu podotknout, že Pravé olomoucké tvarůžky prodávají s prostředkem syrovým.

    superkarma: 0 09.12.2010, 10:38:13
  17. [14] orangutan [*]

    všechny sem mńamSml30

    superkarma: 0 09.12.2010, 10:36:32
  18. avatar
    [13] Introvertka [*]

    Miluju všechny sýry a nejradši mám Nivu.

    superkarma: 0 09.12.2010, 09:55:54
  19. avatar
    [12] selinka [*]

    jsme sýrová rodina Sml67 a ano, do tvarůžek se nafušovali další výrobci ä není to ono, koupit se musí fakt jen "náš" originál

    superkarma: 0 09.12.2010, 09:04:58
  20. [11] Fofo [*]

    Taky miluju sýry a když si chci udělat radost, koupím si Allte Gouda (jak máslíčko) nebo kozí sýr - to je pošušňáníčko. Tvarůžky nemusím, ale je z nich prima pomazánka nebo polévka Sml59

    superkarma: 0 09.12.2010, 08:32:25
  21. avatar
    [10] BastMetztli [*]

    Věrulinka — #5 Tvarůžky teď dělá více výrobců, také jsem narazila na jedny fakt bleee

    superkarma: 0 09.12.2010, 08:32:05
  22. avatar
    [9] BastMetztli [*]

    ááá, sýry, sbíhají se mi sliny... asi skočím do obchoduSml58

    superkarma: 0 09.12.2010, 08:30:23
  23. avatar
    [8] Tulinka [*]

    Věrulinka — #5 Já je měla naposled někdy před rokem a máš pravdu,jsou chuťově úplně jiný Sml80

    superkarma: 0 09.12.2010, 08:20:45
  24. [7] gabcahovorkova [*]

    Baštíme hodně sýry, mám ráda Lučinu, Eidam, Madeland, Ementál a spoustu dalších, akorát málo jím tavené sýry, ty už mi tak nechutnají. Sml16

    superkarma: 0 09.12.2010, 07:46:02
  25. [6] lidicka [*]

    Mám ráda skoro všechny vyjmenované sýry (a určitě některé z nich budou i na svátečním stole), kromě plísňových a tvarůžků - na těch si však pochutnává můj manžel...Sml22

    superkarma: 0 09.12.2010, 07:38:26
  26. avatar
    [5] Věrulinka [*]

    Jitulinka — #4 tvarůžky jsem měla minulý týden, to vůbec nebyly tvarůžky, takový divný chuti byly Sml15, nepochutnala jsem si Sml23

    1. na komentář reaguje Jitulinka — #8
    2. na komentář reaguje BastMetztli — #10
    superkarma: 0 09.12.2010, 07:37:45
  27. avatar
    [4] Tulinka [*]

    Sýry upřednostňuji před uzeninami Sml20 Co jsem ale dlouho neměla jsou tvarůžky.

    1. na komentář reaguje Věrulinka — #5
    superkarma: 0 09.12.2010, 07:23:30
  28. [3] anina4 [*]

    u nás nejvíc frčí sýr Lučina,ementála a Madeland

    superkarma: 0 09.12.2010, 07:03:32
  29. [2] akčak [*]

    máme rádi sýry romadur tvaružky nivu madeland  ale i ostatní pouze nekupujeme tavené sýry

    superkarma: 0 09.12.2010, 06:49:03
  30. [1] schnaxy [*]

    Ztěchto sýrů nejíme tvarůžky ani romadur.Jinak jsme sýrový.Mám ráda sýry typu ementál a lučinu,žervé.Takové mazlavé na chléb nekupujeme.Sml25Sml25Sml25

    superkarma: 0 09.12.2010, 01:46:54

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme