.

Požadujete nejlepší suroviny? Vypěstujte si je sami, radí hvězda britské gastronomie – masožravý zahradník z River Cottage

Bulvár

Požadujete nejlepší suroviny? Vypěstujte si je sami, radí hvězda britské gastronomie – masožravý zahradník z River Cottage

Třetím do party slavných britských kuchařů vedle Jamieho Olivera a Gordona Ramsayho není nikdo jiný než Hugh Fearnley-Whittingstal. Svými nekompromisními požadavky na kvalitu jídla propagovanými televizními pořady a kuchařkami proslavil chalupu a farmu River Cottage téměř po celém západním světě. Oproti svým dvěma britským kolegům jdena cestě za dokonalým jídlem a jeho přípravou ještě o kus dál. Představuje divákům život na farmě, odkud ty nejlepší suroviny pocházejí.

RC

Poznej to, co jíš!

To je název stále více populárnějšího životního stylu, který široce přesahuje svět spjatý se supermarkety přehlcených éček, náhražek, PET lahví a tuny konzerv. Tento životní styl vyznává i Hugh. Jako milovník pokrmů organického původu se nebojí ušpinit od hlíny a vzít do rukou zahradnické náčiní, aby dopřál zelenině a bylinkám pro svoji kuchyni to nejlepší. Totéž nasazení platí i při chovu hospodářských zvířat, z nichž neváhá v pravou chvíli připravit výborný oběd či večeři.

Z již napsaného vás tedy zřejmě nepřekvapí Hughova kritika geneticky modifikovaných potravin a jeho boj proti chování kuřat v uzavřených klecích. „Modifikované potraviny jsou zlem, které tvoří lidé sami proti sobě. Pravým smyslem takovýchto potravin je vyšší a rychlejší zisk výrobců, nikoliv kvalita a spokojenost zákazníka,“ říká slavný kuchař. V rámci boje proti „výrobcům“ kuřecího masa ze zvířat chovaných v klecích inicioval úspěšnou celonárodní kampaň propagující chov kuřat ve volném výběhu.

Hugh ovšem není aktivní jen v boji proti modifikovaným a nekvalitním surovinám, stejným zápalem se věnuje i edukaci široké veřejnosti. Skrze své kuchařky a televizní pořady, jakým je například pořad Na chalupě – já se svou zeleninou (aktuálně vysílá stanice Spektrum Home), inspiruje všechny kolem sebe, aby nemarnili čas planým nadáváním na supermarkety, ale místo toho hledali příležitosti k co největší potravinové soběstačnosti. Jeho nápad na komunitní pěstování zeleniny na malých pozemcích se stal doslova hitem. Ve Velké Británii se tomuto trendu věnuje téměř 70 tisíc lidí a počet těchto mikrofarmářů stále roste. Ve svém životě normálně pracují jako každý jiný člověk, ovšem ve svém volnu se věnují chovu zvířat a pěstování ovoce a zeleniny. Ať už se přikláníte k jakémukoliv názoru, Hugh vás svými neotřelými a moderními recepty přesvědčí, že jídla z vaší zahrádky budou vždy skvěle chutnat. Ona pomyslná láska procházející žaludkem nemusí být jen vůči někomu druhému, ale také vůči sobě.

Na chalupě – já se svou zeleninou

Vyhlášený britský kuchař Hugh Fearnley-Whittingstal se na chvíli vrátí z kuchyně k matce přírodě. Dělá to nejen proto, že zelenina vypěstovaná organincky doma, na vlastním pozemku, je vždycky lepší než polotovary z obchodu, ale také proto, že určité práce - například pečení chleba - a jakékoli jídlo uvařené opravdu s láskou působí na celé společenství stmelujícími účinky. Základní princip je jednoduchý - při vaření nesmí nic (a nikdo) přijít nazmar. A tím jsou myšleni i lidé, které máš kolem sebe...

Pořad Jurské bojiště můžete sledovat od 20. května od 20:00 a na stanici Spektrum Home.

spektrum

   
14.05.2013 - Společnost - autor: (red)

Komentáře:

  1. avatar
    [13] Pimpa D [*]

    Milovník pokrmů organického původu? Sml52 Ony jsou nějaké pokrmy původu anorganického?Sml52

    superkarma: 0 14.05.2013, 21:45:55
  2. avatar
    [12] arminka [*]

    zreju balkon a sázím ... Sml80

    superkarma: 0 14.05.2013, 20:49:02
  3. [11] sisinapipi [*]

    vlastní zahrádka se vyplatí

    superkarma: 0 14.05.2013, 19:46:48
  4. [10] Evuš [*]

    Na zahrádce si taky pěstuji zeleninku, je fakt, že přímo utržená chutná nejlépe, ale je to dřina, než něco vyroste.

    superkarma: 0 14.05.2013, 17:34:32
  5. [9] magic11 [*]

    na chalupě mám pidi záhonek, takže jen papriky, vedle cuketu, rajčata v pytlích a na kompostu dýně. Doma na balkoně rajčata a cuketu, víc se mi nevejde. Jen je problém se zaléváním, když jsme na chatě - jak s těmi doma ve výhni balkonu a naopak.

    superkarma: 0 14.05.2013, 17:11:31
  6. avatar
    [8] lenig [*]

    nemůžeme Sml23,nemáme stanici SH Sml23

    superkarma: 0 14.05.2013, 16:55:25
  7. [7] holčice [*]

    Já pomáhám na poli kamarádce a dostávám čerstvou zeleninu Sml16

    superkarma: 0 14.05.2013, 15:48:25
  8. [6] lidicka [*]

    Ne každý může mít zahrádku. My naštěstí máme v pronájmu v zahradkářské kolonii. Pěstujeme hlavně zeleninu a brambory, máme tam několik ovocných stromků a 3 keříky růží.Potíž je v tom, že tam nemůžeme mít skleník či foliovník,je to nestřežené a z úrody by sme tím pádem nic neměli - rozkradli by nám to. Nikdo ze zahradkářů tam skleník nemá.Sml22

    superkarma: 0 14.05.2013, 15:29:58
  9. avatar
    [5] daska59 [*]

    U nás roste jen to co je nad zemí - třeba mrkev to je katastrofa, o tu se už nesnažím. Takže rajské, okurky, papriky... to se dá. A samozřejmě bylinky.

    superkarma: 0 14.05.2013, 15:24:22
  10. [4] fiserovam [*]

    Vlastní zahrádka ano, ale pro potěšení a jako koníček.

    superkarma: 0 14.05.2013, 15:09:16
  11. avatar
    [3] Jindriska8 [*]

    Už na tom pracuju,včera byly vlastní ředkvičky.Sml16

    superkarma: 0 14.05.2013, 15:06:03
  12. avatar
    [2] marde [*]

    Není nad vlastní zeleninuSml16

    superkarma: 0 14.05.2013, 14:31:28
  13. [1] zzandaa [*]

    Ještě tak mít tu zahrádku...

    superkarma: 0 14.05.2013, 14:09:36

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme