Vaření

Povidla bez míchání

povidla bez míchání

Lenka, kterou znáte pod její blogerskou přezdívkou Beaute, nikdy nezklame. Takže když nevím, kde sehnat recept na zaručeně dobrá povidla, zabrousím na její blog. A nemýlím se...

Povidla podle jejího budu letos vařit už podruhé. A vůbec nemám strach, že bych je připálila. Opravdu to funguje!

Suroviny

5 kg vypeckovaných švestek, nejlepší jsou ty slaďoučké, měkké
800 g cukru krystal
180 ml klasického 8% octa

A to je vše. Ještě teda velký kastrol. Je jedno jaký. Sama vařím v nerezu a ve smaltu (protože tak velký hrnec nemám, vařím ve dvou) Jen pokud máte smaltovaný, zkontrolujte, jestli není poškozený povrch.

Postup

Vypeckované švestky dáme do hrnce. Měly by dosahovat tak maximálně do 3/4 kastrolu, aby vám neutekly z kuchyně, jako v té pohádce o Křemílovi s Vochomůrkou. Švestky zasypeme cukrem a zalijeme octem. OD TÉTO CHVÍLE SE UŽ DO NICH NESMÍ DRBNOUT! Takže opovažte se je snažit zamíchat nebo ochutnávat a pak mi nadávat, že se vám to připálilo. Popravdě řečeno nevím, jak to funguje. Snad prý ten ocet udělá na povrchu hrnce nějaký film... ale nechci to tu rozebírat, prostě to FUNGUJE!

Kastrol přikryjte poklicí a nechejte stát 24 hodin (někdy nechávám i míň)

Druhý den zatopte ve sporáku (zapalte plyn... nebo zapněte plotýnku :)) a nechejte švestky pod poklicí tak hodinku prudčeji vařit. Potom poklici sundejte, snižte výkon na minimum (nebo, pro nás, co vaříme na kachláčku, odsuňte na kraj plotny) a nechte probublávat asi 5 hodin.

Mezitím máte čas na kafe se sousedkou, úklid kuchyně a umytí skleniček.

Dobrou chuť přeje elly (Taky cítíte, jak ta povidla voní až k vám?)

   
02.09.2011 - Mlsání - autor: elly

Komentáře:

  1. [23] Martina59 [*]

    Zkus parní hrnec skeppshult

    superkarma: 0 14.04.2013, 11:23:14
  2. avatar
    [22] arminka [*]

    Sml16asi by mi to nedalo a musila zamíchat Sml16

    superkarma: 0 11.03.2012, 22:18:33
  3. [21] FAXÍK [*]

    povidla jsem ještě nikdy nevařila Sml80

    superkarma: 0 02.03.2012, 19:42:20
  4. avatar
    [20] dasena [*]

    to neznám, bych se bála

    superkarma: 0 04.12.2011, 11:44:02
  5. [19] Peggy89 [*]

    domácí povidla jsem ještě nedělala příští rok vyzkouším

    superkarma: 0 27.11.2011, 13:24:16
  6. [18] marienka-m1 [*]

    Dělám jen marmelády a medíky, jen co bude příležitost, vyzkouším Sml67

    superkarma: 0 25.11.2011, 23:15:03
  7. avatar
    [17] babicka11 [*]

    recept znám ... babička ho dělala, ale fakt na plotně, tak nespálila fůru elektřiny nebo plynu .... a povidla byla báječná ...Sml22 Sml67

    superkarma: 0 24.11.2011, 22:20:19
  8. avatar
    [16] doubek [*]

    Já dělám povidla v troubě na plechu na pečícím papíru.Na 3,5 kg vyloupaných švestek dám 0,5 kg krystalu a 1 dl jablečného octa. Nechám až 24 hod. v chladnu stát. Pak přeleju na plech vyložený pečícím papírem a to i po bocích a výše než jsou boky plechu. Dám do trouby vyhřáté na 250 ° a peče  hodinu pak stlumím na 150° a peču dalších 3-4 hod. Stačily  mně 3 hod.Potom ponorným mixerem trošku projedu. Povidla houstnou pod rukama. Nandám do sklenic, zaliji lžící rumu a zavíčkuji. Během pečení povidla promíchávám, ne moc často, ale aby se horní vrstva neupekla do křupava. Nejvíc práce dá odpeckování a jinak je to pohoda.

    superkarma: 0 13.09.2011, 13:55:13
  9. [15] jureckova [*]

    delfi.na — #14 já je zase miluji Sml29 Sml30

    superkarma: 0 06.09.2011, 09:41:37
  10. avatar
    [14] delfi.na [*]

    nemám ráda povidla Sml24

    1. na komentář reaguje jureckova — #15
    superkarma: 0 05.09.2011, 14:07:51
  11. avatar
    [13] moula [*]

    elly — #8 povidla a marmelady varim v pomalem hrnci a jsou taky uzasne. Hodim tam ovoce, cukr a zapnu. Ke konci je dobre nechat odkrytou poklici, aby se vic vody vyparilo. Nic nemicham, nic se nepripali.Sml24zatimco si hrnec vari, delam si co je libo.

    superkarma: 0 04.09.2011, 03:58:20
  12. avatar
    [12] kobližka [*]

    elly — #11 Jo,věřím,že je to tvoje oblíbené,ale víš,já si myslím,že než čekat,až se mi něco uvaří 6-8 hodin a třeba si při tom dělat něco jiného,to ten čas využiju jinak.Nechci trávit u plotny víc času,než je nutné.A na specialitku si raději někam zajdu.Sml16

    superkarma: 0 02.09.2011, 19:48:18
  13. avatar
    [11] elly [*]

    ještě jednou odkaz na rijet (rillettes) - francouzskou pochoutku: http://olivovakucharka.webgarden.cz/maso/rillettes-de-connerre-rijet-d.html

    1. na komentář reaguje kobližka — #12
    superkarma: 0 02.09.2011, 11:39:58
  14. avatar
    [10] elly [*]

    kobližka — #9 já jsem rijet donedávna taky neznala Sml16 A byla to chyba :-))) http://olivovakucharka.webgarden.cz/recepty/rillettes-de-connerre-rijet-d.html

    superkarma: 0 02.09.2011, 11:38:45
  15. avatar
    [9] kobližka [*]

    elly — #8 Tak teď jsem zasmála - kachnu nejím a rijet vůbec nevím,co je Sml57....to jsem v gastronomi neználek....Sml58

    1. na komentář reaguje elly — #10
    superkarma: 0 02.09.2011, 11:35:03
  16. avatar
    [8] elly [*]

    kobližka — #5 já bych řekla, že u některých jídel se nad tím takhle přemýšlet nedá. Někdy je právě dlouhé pomalé vaření zárukou skvělého výsledku. Třeba pomalu pečená kachna nebo rijet.

    1. na komentář reaguje kobližka — #9
    2. na komentář reaguje moula — #13
    superkarma: 0 02.09.2011, 11:14:37
  17. avatar
    [7] elly [*]

    Altamora — #6 vaření povidel v kotli si pamatuju. My jsme vařívali u sousedů a bylo to super.

    superkarma: 0 02.09.2011, 11:13:44
  18. avatar
    [6] Altamora [*]

    Pravá valašská povidla se vařila v kotli mnoho hodin a nemíchala se. Maminka říkala, že se vařila bez cukru. Před použitím se odebralo potřebné množsvtví, rozvařilo s vodou a s cukrem. Jako dítě jsem je ráda mlsala neslazená.Sml16

    1. na komentář reaguje elly — #7
    superkarma: 0 02.09.2011, 11:06:19
  19. avatar
    [5] kobližka [*]

    elly — #4 Ne,vaření mě nevadí.Taky docela ráda zavařuju a dělám marmelády,ale mě přijde něco nechat bublat na plotně 6 hodin,trochu neekonomické.No,holt jsem šetřílek....

    1. na komentář reaguje elly — #8
    superkarma: 0 02.09.2011, 10:28:24
  20. avatar
    [4] elly [*]

    kobližka — #3 tak to je konkrétních lidech Sml16 Mám kamarádku, která má kopřivku už z toho, že by měla doma zapnout sporák Sml57

    1. na komentář reaguje kobližka — #5
    superkarma: 0 02.09.2011, 09:27:29
  21. avatar
    [3] kobližka [*]

    pateta — #1 Při myšlence,že bych "něco" měla na sporáku nechat probublávat 6 hodin,dostávám kopřivku Sml57

    1. na komentář reaguje elly — #4
    superkarma: 0 02.09.2011, 08:23:47
  22. avatar
    [2] Věrulinka [*]

    Sml67  peču v troubě Sml67 povidla

    superkarma: 0 02.09.2011, 08:10:12
  23. [1] pateta [*]

    Letos jsem prvně ÚSPĚŠNĚ zkusila podobný postup, jen jsem nedávala od začátku žádný cukr, vyloupané švestky jsem nejdřív umixovala a jen asi 10 minut vařila na stupeň 2 a pak asi 6 hodin na stupeň 1. Nakonec chvilku pomíchala s cukrem a nalila do sklenic.Jsou mňam.

    1. na komentář reaguje kobližka — #3
    superkarma: 0 02.09.2011, 01:13:44

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme