Diskuze

Používáte bujony

Používáte pomocníky v kuchyni? Bujony, polévky z pytlíku, hotové jíšky a tak? 

Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat, jestli používáte doma v kuchyni bujony a jiné pomocníky při dochucování a pro urychlení přípravy jídla?

Já se přiznám, že s nimi vařím. Ne pořád, ale občas mám opravdu problém jídlo dochutit, tak si pomůžu bujonem a když někdy nestíhám, tak klidně vezmu pytlíkovou polívku a doladím ji domácími surovinami. 

Z okolí mám občas pocit, že mě za to trochu odsuzuje, že netrávím hodiny patláním domácího vývaru a jeho zamražováním a vyvařováním obecně.

Jak to máte vy?

30.06.2014 - O jídle a vaření - autor: lucinka.bartosova

Nutná registrace

Pro přispívání do diskuzí je nutná registrace.

Příspěvky:

  1. [27] zuzuko [*]

    nikola007 — #26přesně to vidím jako ty. Vůbec to není o tom, jestli umím nebo neumím vývar uvařit. Je to o čase a taky okamžité pohotovosti. Pokud chci uvařit hovězí vývar na nedělní oběd, vařím pomalu kus masa se zeleninou..... ale pokud vařím např. česnečku, tam frknu Bohatý bujon Knorr hovězí a je to. Takže používám obojí.

    superkarma: 0 24.07.2015, 07:18:34
  2. [26] nikola007 [*]

    Nemyslím si, že by to bylo úplně o tom, zda člověk umí nebo neumí pořádně vařit. Ano, přiznávám, že mi jídlo s bujonem chutná více než s dom. vývarem, ale já osobně spíše upřednostňuji tu pomoc v pohotovosti využití bujonu. Když se náhodou večer po cestě z práce rozhodnu, že si chci uvařit polévku, kuskus nebo cokoliv jiného, kde potřebuji vývar/bujon, tak se jen stavím v obchodě, koupím si svůj oblíbený bujon od Knorru a doma mám jídlo raz dva hotové. Nestane se mi, že bych přišla domů a zjistila, že v mrazáku už nemám uskladněný domácí vývar, takže smůla, ale jídlo, na které jsem měla velkou chuť, si udělat nemohu. V tom právě vidím tu velkou výhodu bujonů Sml16 a tak myslím, že to i zakladatelka myslela s tím hodinovým patláním vývaru, když ho zrovna nemáš zamražený, tak si to určité jídlo uvaříš bohužel nejdříve až druhý den po dovaření vývaru.

    1. na komentář reaguje zuzuko — #27
    superkarma: 0 29.06.2015, 16:19:48
  3. avatar
    [25] ZvedavaKarolina [*]

    Přiznávám, že byla doba kdy jsem je používala a ještě mi to i chutnalo.

    Nicméně časem jsem se vařit naučila a bujóny už díky tomu nepotřebuji.

    Poměrně mě zaráží ta věta o hodinách patlání domácího vývaru, protože tohle opravdu neznám. Dám velký hrnec s dostatkem vody na plotnu, do něj dám vše co chci, zapnu na nízký výkon, aby se vývar pomalu táhl a jdu od něj.

    Nechávám táhnout podle toho jak chci silný, od 6 hodin po dva dny. Samotná práce s vývarem mi zabere jen pár minut a mám uvařen poctivý vývar z dobrých surovin.

    superkarma: 0 27.06.2015, 21:17:44
  4. [24] kika224 [*]

    Napište svůj článek k tomuto tématu na wreet.cz a pomožte nebo inspirujte tak ostatní.

    superkarma: 0 08.05.2015, 17:34:21
  5. [23] zuzuko [*]

    valentýnaoutfit — #20i já jsem zkoušela silný vývar a pak zamrazit, jo pokud by bylo víc času, tak třeba bych dělala častěji, ale v současné době jsou pro mně nejschůdnější gelové bujony Knorr, bohatě šťávy na masa Knorr, jejich jíšku taky chválím, jak světlou, tak tmavou - a kdo jste ještě nezkoušel jejich krémové polévky, teď budou v Albertu v akci, je to superrychlá večeře, když si k tomu dáte pečivo - opravdu zasytí.

    superkarma: 0 13.04.2015, 12:05:43
  6. [22] alenabl [*]

    valentýnaoutfit — #20 taky když mám čas, uvařím si na plotně vývar pomalu tažený, hodně silný a dám si zamrazit. ale musím do větších kelímků, takovou koncentraci jako je třeba v gelových bujonech Knorr, které používám velmi často, to neudělám.

    superkarma: 0 13.04.2015, 07:37:58
  7. [21] Kamila74 [*]

    valentýnaoutfit — #20 a jaký občas použiješ? I od Knorru? Ty jejich gelové opravdu nemají chybu.

    Zamražovat jsem samozřejmě také už zkoušela, ale teď dávám spíše přednost kupovaným bujónům Sml16

    superkarma: 0 18.03.2015, 16:21:13
  8. [20] valentýnaoutfit [*]

    Přiznám se, že já také, chci se zeptat zda někdo už vyzkoušel pomalu tažený vývar, a pak zamrazit do kapsliček ?? :)

    1. na komentář reaguje Kamila74 — #21
    2. na komentář reaguje alenabl — #22
    3. na komentář reaguje zuzuko — #23
    superkarma: 0 18.03.2015, 10:13:44
  9. [19] angelinaanilegna [*]

    souhlas, taky používámSml67

    superkarma: 0 05.02.2015, 11:29:25
  10. [18] OlinaBublina [*]

    já si pomáhám bujony hodně často, vaří se s nimi fajn. Zkoušela jsem nedavno i jíšku od knorru a byla jsem s ní hodně spokojenáSml16 po hrudkách ani stopa

    superkarma: 0 26.12.2014, 18:21:27
  11. [17] milada11 [*]

    hanabyd — #16přesně tyto mám i já. včera jsme dostali do zásoby od bratra jako dárek plný koš různého koření.

    superkarma: 0 25.12.2014, 10:34:07
  12. [16] hanabyd [*]

    já mám tyto bujóny od ramdam http://www.ramdam.cz/eshop/index.php?main_page=index&cPath=1&zenid=jg1e5jj7r8iulrhme230qcvak4 a jsou vynikající, nedám na ně dopustit.

    1. na komentář reaguje milada11 — #17
    superkarma: 0 20.12.2014, 14:36:57
  13. [15] zuzuko [*]

    i já používám bujony - v poslední době vlastně jen bujony Knorr, protože se mi zdají nejlepší svou chutí, navíc jsou bez konzervačních látek a přidaného glutamátu. a jak tu už zmiňujete jíšku KNORR, tak ta nemá chybu, ta se jim povedla, je to úžasný pomocník do kuchyněSml67

    superkarma: 0 18.12.2014, 11:12:46
  14. [14] Kamila74 [*]

    Také doma používám často bujony a rozhodně se za to nestydím. Není to nic tak špatného, jak spousta lidí tvrdí... aniž by o tom ale něco věděla. Vařím také hlavně s bujony od Knorru. Mám s nimi moc dobré zkušenosti a doma jídlo s nimi chutná. Jíšku si také kupuji. Nemá smysl dělat domácí, je to ztráta času a na chuti to není poznat.

    Pro jehel: zkus třeba jíšky od Knorru, já je zkusila po tom, co jsem měla dobré zkušenosti s temi jejich bujony.

    superkarma: 0 08.12.2014, 11:44:25
  15. [13] panca [*]

    tu mám také, přesně jak říkáš, nemusíme se zdržovat její přípravnu. Při tom mě napadlo jak si zjednodušit obalování, mám bylinkovou strouhanku, je velmi dobrá a vhodná i na grilování či smažení "na sucho". alenabl — #12

    superkarma: 0 07.12.2014, 10:38:56
  16. [12] alenabl [*]

    Bujony používám, oblíbila jsem si Bohaté bujony Knorr, ať už hovězí, zeleninový, nebo kuřecí. Používám je jednak do polévek a i na podlévání dušeného nebo pečeného masa místo vývaru. Zahušťuji už jedině sypkou jíškou Knorr podle toho, co vařím, buď světlou nebo tmavou, nemusím se ještě zdržovat s jíškou na plotně.Sml67

    1. na komentář reaguje panca — #13
    superkarma: 0 05.12.2014, 10:00:36
  17. [11] hanabyd [*]

    to vyzkouším i já, mám sypký bujón, žádné kostky či želé. Alespoň bych ušetřila na vegete :)

    superkarma: 0 25.11.2014, 09:36:56
  18. [10] milada11 [*]

    ten je hodne dobrým, mám od nich doma i hovězí i zeleninový. Ten dokonce používám i místo vegety či podravky jako dochucovadlo. Nejen vysloveně jako bujón. Když z bujónu chci rychlý vývar například na dochucení omáčky tak mám měrku 1 lžicka na 1 litr vody.

    superkarma: 0 22.11.2014, 10:20:07
  19. [9] panca [*]

    vývar vaříme každý víkend, někdy je chuť úžasná jindy taková nijaká, ale to už je minulostí. Dostala jsem od kamarádky směs koření na kuřecí vývar (nebavilo ji poslouchat jak se stěžuji, že se mi nepovedl: D) vývar raz dva hotový a chuť výborná. lžíce bujónu je na litr vody, jinak koupený v eshopu co vzpomíná hanabyd.

    superkarma: 0 14.11.2014, 14:22:40
  20. avatar
    [8] podzimka82 [*]

    Záleží, jak kdy. A podle toho, z čeho vývar je. Např. z uzených žeber už dochucovat nepotřebuje, chut je dost výrazná. Snažím se, když už jí dělám, dělat polévku poctivě, ale občas to prostě dochutit chce. Takže něco jako lžička Kuchárka nebo Podravky tam občas padne Sml80 a nezdá se mi to jako něco extra špatného. Do mrňouska jsem vždy cpala jen rozmixovanou zeleninovou polévku, ale později jsem mu taky začala dávat něco na dochucení. Měla jsem myslím nějaký BioBujón, ale nakolik byl už lepší nebo horší oproti NeBio to opravdu nevím Sml30

    superkarma: 0 31.10.2014, 08:23:58
  21. [7] helča123 [*]

    Já bujony také používám a jsem s nimi spokojená.. přesně jak říkáte, mívám problém s dochucováním. Vždy tam dám koření hodně nebo moc málo, jídlo je mdlé a o ničem. .A polívku z pytlíku si taky občas dám.. a rozhodně se nestydím:D (nejčastěji jen přidám vejce a trochu másla) Sml16 taky mám nejradši ty od Knorru, mám vyzkoušeno, že mi chutnají nejvíc a líbí se mi i tím, co obsahují i neobsahují.

    superkarma: 0 30.10.2014, 17:48:10
  22. [6] Pavlik1 [*]

    používání bujónu mi přijde automatické, ať už na dochucení samotného vývaru nebo u některých receptech si právě díky bujónu udělat rychlí vývar na podlití nebo na dochucení. Mám doma i tuhé i tekuté, zkouším které jsou lepší.

    superkarma: 0 22.10.2014, 16:42:40
  23. [5] hanabyd [*]

    Ahojte, bujóny používám, také různé dochucovadla a koření, mám na to skvělý eshop ve kterém všechno nakupuji. Vaření chutné, rychlé, koření čerstvé, voňavé, vidět že je to kvalita a ne nějaký šmejd. Široká nabídka na výběr, přesvědčte se sami http://ramdam.cz/sortiment.htm :)

    superkarma: 0 10.10.2014, 13:36:33
  24. [4] magdalen32 [*]

    Já používám práškový bujon takovýhle http://prodej-koreni.cz/dochucovadla/271-hovezi-bujon.html

    a vůbec se za to nestydím..někdy prostě člověk nemá čas, aby vyvařovalSml80

    superkarma: 0 17.07.2014, 12:45:48
  25. [3] nikola007 [*]

    Zdravím!

    Já teda bujony používám a nepřijde mi to nijak divné. Dokonce mi chutnají! Třeba ten gelový kuřecí od Knorru nemá chybu a je mnohem lepší než jakékoliv moje domácí pokusy. 

    Polévky z pytlíku si s sebou balím běžně na dovolenou a když někdy nestíhám s přípravou oběda, nemám problém po nějaké také sáhnout.

    superkarma: 0 17.07.2014, 10:38:25
  26. [2] jehel [*]

    Dobrý den,

    já bujony používám, je to velmi chutné.

    Polívky z pytlíku mi moc chutnají, ale jen ty co se jen zalejí horkou vodou.

    Naopak jíšky nesnáším, tu jsem koupila jednou a nikdy se mi nepodařilo pokrm zahustit.

    superkarma: 0 16.07.2014, 13:14:52
  27. [1] mis-ha [*]

    Tak co se týče pytlíkových polívek, ty nepoužívám, ale souhlasím s tím, že se mi někdy nepodaří dochutit jídlo. Použiji tedy bujón, ale to se stane málokdy. 

    Snažím se vařit bez dochucovadel a oblíbila jsem si španělskou kuchyni a často objednávám na http://www.bmcbrno.cz/spanelske-delikatesy různé speciality. 

    superkarma: 0 15.07.2014, 00:28:08

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Rubrika: Vaření

Novinky

Dnešní vydání

Doporučujeme

Nově založené

Nejprohlíženější

Nejdiskutovanější

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme