Zdraví

Potřebuješ uklidnit? Dej si bůček a máš klid!


Sedativa, barviva, růstové hormony, antibiotika, aditiva, plísně, fosfáty, emulgátory, umělé soli, dusitan sodný a tak dále. Člověk by řekl, že potraviny na naše stoly nám dodávají chemičky…

Když budeš, Pepíčku, pěkně papat kuřátka, prasátka, párečky a marmelády, vyroste z tebe velký, flegmatický, prosolený a svítící chlapík. Tak nějak to s nadsázkou můžeme říci, když se blíže seznámíme s obsahem přidaných látek do potravin, kterými se krmíme, a kterými v dobré víře ládujeme také své potomky. Je vůbec možné se vyhnout množství chemie bez toho, abychom si v chlívku chovali vlastní prase, v kurníku slepice, po večerech zavařovali marmelády, lisovali šunku, dojili kravku a plnili střívka vlastním materiálem na párky?

Podle poradce pro výživu a kontrolora potravin MVDr. Karla Linhy se úplně vyhnout chemickým přísadám prakticky dnešní člověk nemůže. Ovšem hrotit to také není nutné. Snad vám pár rad, které jsou proveditelné bez toho, abyste umřeli hlady či okusovali kořínky, přijde vhod.

Zdravý červený salámek?
Dusitany se přidávají do téměř všech masných výrobků kvůli červenému zbarvení a jako konzervační prostředek. K tomu, aby se u dítěte vážícího 10 kg objevily první příznaky otravy dusitanem sodným, může stačit, aby snědlo 25 deka salámu, párků či jiné uzeniny. Ani dietní šunka není žádnou výhrou, její složení je taky pro organismus nevhodné, obsahuje velké množství rychlorozpustných solí.
Rada lékaře: Dávejte přednost biouzeninám. Ty neobsahují dusitany ani soli nebezpečné pro náš organismus. Pokud možno se vyhněte právě těm krásně zbarveným červeným, trvanlivým salámům. Menším zlem je rovněž dětská šunka.

Ani pekárny se chemie neštítí
Emulgátory podporují zpracování těsta. Fosfáty se starají o velikost pórů a barviva dodávají pečivu image celozrnného. Mimochodem, po 72 hodinách v prima mikrotenu se stáváte pěstiteli mimořádně lahodné plísně se spolehlivými rakovinotvornými účinky (alfatoxiny).
Rada lékaře: Ideální je kupovat klasický nebalený chléb či rohlíky a housky anebo celozrnné pečivo, a toto uchovávat v lednici ne déle než 24 hodin.

Tu máš, mazánku, sladkou smetánku
Vysoké náklady na výrobu – to je nejpravděpodobnější důvod, proč byla vynalezena umělá smetana – „bělidlo do kávy". Základem této lahůdky je levný tuk z palmových jader. Přidané fosfáty nebo citráty zaručují, že se tento tuk v kávě nesrazí. Výroba kondenzovaného mléka zase spočívá v tom, že se z normálního mléka odstraní co nejvíce vody. Proto je nejdříve stabilizováno prostřednictvím fosfátů, citrátů a uhličitanů. Pak se zahřeje na vysokou teplotu a nakonec odpaří.
Rada lékaře: Nepoužívejte sušenou smetanu, raději sušené sojové mléko nebo čerstvé mléko, případně klasickou smetanu.

Zdraví, sílu, najdeš v sýru
Tavené sýry jsou očištěné sýry rozemleté v mlýnech. Přidává se k nim máslo, nízkotučné mléko, aromatické látky a soli, nejčastěji, ano, uhodli jste, fosfáty! Směs se ve varných nádobách zpracovává míchacím strojem. Fosfát během tavení zachycuje v sýru vápník, který je následně pro naše tělo již naprosto nevyužitelný.
Rada lékaře: Mnohem lepší, i když nikoli úplně bez chybky, jsou tvrdé sýry.


Margarín nechtějí ani mouchy
K výrobě se používá rafinovaný rostlinný olej. O roztíratelnost se postarají emulgátory a chemické přípravky, které zabraňují vystřikování směsi vody a tuku z pánve. Další, nikoli přírodní přísady, margarínům dovolují hnědnout a pěnit, aby vypadaly na pánvi stejně jako když se rozpouští máslo. Barvivo pak dodává umělému tuku nažloutlou barvu a antioxidanty se starají o trvanlivost. Skoro to vypadá, že margarín je vlastně umakart, jen v jiné konzistenci.
Rada lékaře: Jestli mohu doporučit, margarín bych vůbec vyřadil z jídelníčku. Obyčejné máslo napáchá mnohem méně škod. Případně kvalitní máslo pomazánkové. Na kvalitním živočišném másle se při krájení nesmí tvořit kapičky.

Marmeláda jako od babičky
Marmelády průmyslově vyráběné sice vypadají jako od babičky, ale tahle babička by byla pěkně vypečená.
Továrny musejí vyrábět po celý rok a nejen v době sklizně, a tak si meruňky, jahody a rybíz skladují do zásoby. Pěkně je proto ošetří lahodným chloridem vápenatým, který zaručuje, že v džemu cítíme i vidíme celé kousky. Případně se používá neméně zajímavá, siřičitanem ošetřená ovocná kaše. Ovocná složka je navíc nastavena želatinou, která působí jako náhražka dražší suroviny. Barviva nakonec přidají bledému ovoci působivý odstín. Díky, babi!
Rada lékaře: Je to na každé hospodyňce, ale buď bych požádal opravdovou babičku, nebo si zavařeninu zavařil.

Ať jsou větší a svítí
V roce 1988 zakázala EU podávání růstových hormonů u jatečních zvířat. Stále jsou ale tyto látky plus antibiotika podávána například drůbeži ve velkochovech. V krajním případě se může stát, že se lidský organismus stane vůči antibiotikům do jisté míry rezistentní.
Takové kuře musí vyrůst za několik týdnů z 40 g na 2,5 kg! Pokud by tato zvířata nedostávala vysoké dávky přípravků proti bolesti, nevydržela by útrapy s překotným nárůstem hmotnosti. Následkem toho mají zvířata velmi oslabený imunitní systém, pročež jsou krmena antibiotiky v rámci prevence. Když pomineme fakt, že i přes to, že tři týdny před smrtí je podávání těchto preparátů zastaveno, z masa se úplně neztrácí, o kvalitě takového drůbežího a chuťových vlastnostech můžeme směle pochybovat.
Nedávný případ svítících kostí, který proběhl médii, vysvětlují odborníci buďto pigmenty, které za příznivých podmínek produkují bakterie rodu Pseudomonas, nebo také vysokou dávkou tetracyklinových antibiotik, které kuře dostávalo.
Rada lékaře: Jediná rada zní: biokuřata. Jsou dražší, těžko se shání v menších městech, ale je to řešení. Biovejce už jsou ale k dostání v každém větším supermarketu. Drůbeží maso je nejproblematičtější a nejdiskutovanější vůbec.

Sedativa v mase poskytne vám prase
Prasnicím a zvířatům při delším transportu nebo před porážkou jsou zase podávána psychofarmaka, aby se nestresovala. Prasnice navíc dostávají vysoké dávky uklidňujících prostředků, aby po porodu nepožrala selata.
Rada lékaře: Tady je každá rada drahá. Jednoduše některým „příchutím“ se vyhnout nelze. Snad jen vlastním pašíkem v chlívku.

Mám stejný názor jako vy. To bych nemohla jíst vůbec nic! Ale některé věci pojídat přece jen nemusíme. Můžeme si na základě posbíraných informací udělat takový soukromý červený seznam a něco vyřadit, či si připlatit v zájmu menšího zla. Pokud patříte tak jako já k lidem, kteří si bez krvavého steaku neumí představit životní blaho, není třeba se ho zříkat. Jen prostě ve chvíli, kdy budu stát nad chlaďákem s vaničkou s nápisem biomaso, raději sáhnu po něm. Menší zlo jsou také biovejce a výše zmíněné rady pana doktora.

Odepřít si přece můžeme pytlíkové polévky, čínské polévky v sáčku, solené brambůrky plné barviv, umělých solí a podobných zvěrstev, namísto do pytle dát chleba do lednice, bábovku si poctivě upéct, zavařit pár kompotů a marmelád a místo turisty slupnout dětskou šunku. Nemáme v úmyslu vás tímto článkem vyděsit k smrti. Jen informovat, protože štěstí přeje připraveným..:)

Aflatoxiny – Jsou látky toxické a karcinogenní. V těle se aflatoxiny metabolizují v játrech na reaktivní látky.
Dusitany – Dusitan sodný (E 250) a dusitan draselný (E 249). Může vést ke vzniku malých množství silně karcinogenních nitrososloučenin, které vznikají hlavně za vysokých teplot. Podobná chemická reakce může nastat i v žaludku. Některé studie dávají do souvislosti vystavení plodu vlivu nitrososloučenin a následný vznik nádorů u narozených dětí.  
Fosfáty Při nadměrné konzumaci odbourávají vápník z kostí.
Emulgátory – Barviva, konzervanty, kyseliny, regulátory kyselosti, tavicí soli, kypřicí látky, náhradní sladidla, látky zvýrazňující chuť nebo aroma, zahušťovadla, želírující látky, modifikovaný škrob, stabilizátory, protispékavé látky, odpěňovače apod. Některé jsou víceméně neškodné, jiné velmi zatěžují celý organismus.
Citráty – Regulátory kyselosti. Ve větších dávkách zabraňují tělu vstřebávat vápník.
Chlorid vápenatý Používá se jako nosič a protispékavá a zpevňující látka. Setkáme se s ním v pekařských výrobcích, nealkoholických nápojích, masných výrobcích a uzeninách. Jako zpevňující látka se používá v konzervovaném ovoci a zelenině, v marmeládách a tavených sýrech. Lidé s narušenou funkcí jater či ledvin musí být opatrní a měli by se této látce raději vyhýbat.
Siřičitany - Konzervanty, které jsou účinné proti bakteriím,méně proti kvasinkám a plísním. Tyto látky mohou způsobovat alergické reakce u astmatiků a ničí vitamin B1.

 

   
13.01.2009 - Zdraví - autor: Michaela Kudláčková

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [90] shb [*]

    takže jsem dočetla až dnes, páč včera jsem byla zcela mimo provoz :o)
    Ťapina: no vidíš a já si říkala, proč babička vždycky zcela znovu obnovuje "stádečko" asi věděla proč....

    superkarma: 0 15.01.2009, 11:29:47
  2. avatar
    [89] Aktij [*]

    Uaaa, to je zas článek jak noha . A vidím, že výsledky vyšetření svítících kostí se budou zpochybňovat ještě dlouho a tvrzení o krmení drůbeže antibiotiky a hormony přežije ještě několik generací

    superkarma: 0 13.01.2009, 21:22:25
  3. avatar
    [88] kareta [*]

    Ťapina: já bych to dělala- slepici na paprice a slepičí vývar miluju

    superkarma: 0 13.01.2009, 17:44:38
  4. avatar
    [87] Ťapina [*]

    shb: Tuberu mají slepice tehdy, když se chovají stylem "chcípla jedna, doplníme mladou". Protože mykobakterie v prostředí jsou, jsou odolné a dřív nebo později se ujmou. Akorát mají dlouhou dobu růstu, takže řešením je koupit deset kuřic, za rok všechny zabít a koupit deset nových. Kdo z malochovatelů tohle dělá?

    superkarma: 0 13.01.2009, 17:18:36
  5. avatar
    [86] shb [*]

    ale jsem zvědavá co mi ťapka doporučí

    superkarma: 0 13.01.2009, 16:58:01
  6. avatar
    [85] shb [*]

    odcházím, je mi zle a už asi hodinu tu vydržuju silou vůle, takže si dočtu zítra...

    superkarma: 0 13.01.2009, 16:57:29
  7. avatar
    [84] shb [*]

    mindulinka: 81....tak to je snad slepičí přirozenost ne?

    superkarma: 0 13.01.2009, 16:56:12
  8. avatar
    [83] shb [*]

    mindulinka: nemyslím bio značku z krámu, myslím tím bio produkty, jako že jsou hnusuprostý, a z důvěryhodných zdrojů. S tou citlivostí je to u mně ještě trochu složitější, ale pravdou je (dokonce jsme se o tom dneska s kolegyní bavily), že i když něco vysadíš- ať drogy nebo dopovanou stravu- tak pak na to opravdu hůř reaguješ. V tom máš pravdu, ale přece když se těch hnusů zbavím a nekonzumuju je tak se k nim přece nevrátím

    superkarma: 0 13.01.2009, 16:51:21
  9. avatar
    [82] kareta [*]

    mindulinka: tak odtud pochází ono slavné "Jde po tom jak slepice po flusu"

    superkarma: 0 13.01.2009, 16:50:47
  10. [81] mindulinka [*]

    shb: ono stačí kupovat české výrobky. Čeští zemědělci opravdu nemají peníze, aby si mohli vyskakovat hormonama či antibiotikama. Jsou rádi, že jsou rádi.
    A mimochodem - chovali jsme slepice - a v té době jsem vajíčka nejedla, kdyby jsi věděla, co všechno ta slepice sezobne - i plivanec z huby - k tomu přijde jen domácí.

    superkarma: 0 13.01.2009, 16:49:23
  11. [80] mindulinka [*]

    shb: to je ta chyba - snažíš jíst bio - to ale neznamená, že je to zdravé. A pak když si dáš něco normálního tak se osypeš. Máš normálně schoulostivělý tělo. Kdyby jsi jedla normálně, tak se potom po rybím salátu neosypeš.

    superkarma: 0 13.01.2009, 16:47:13
  12. avatar
    [79] shb [*]

    ještě k článku- k těm sýrům bych doplnila, že právě ty tavné soli způsobují pak člověku naopak odvápnění...

    superkarma: 0 13.01.2009, 16:35:20
  13. avatar
    [78] shb [*]

    Ťapina: tak mi řekni, kde se ty bez těch hormonů prodávají, nebo třeba kdo je výrobce, pokud nemám od příbuznejch tak kupuju jihočeký kuřata- máš zkušenost? Ty mi příjdou dobrý. A co ta tubera? Jako, že když chováš doma tak mají tuberu? Doplň prosím.

    superkarma: 0 13.01.2009, 16:32:45
  14. avatar
    [77] Ťapina [*]

    No a ke zbytku příspěvku nemám co dodat, to už jsem řekla v č. 60. Jasně. Oni tam ty antibiotika sypou bokem tak, aby o nich nevěděl ani ten chovatel, co to kupuje. A zadarmo

    superkarma: 0 13.01.2009, 16:29:42
  15. avatar
    [76] Ťapina [*]

    shb: Jo, jo, pokud máš v hospodářství pořádek, tak máš zdravý slepice co i deset let nesou A přesně takoví chovatelé se pak chodí ptát, co to je, když mají slípky v kostech takový jakože boule. A hrozně se diví, když jim řeknu, že tuberkulóza a že to je přenosný na lidi

    superkarma: 0 13.01.2009, 16:27:13
  16. avatar
    [75] kareta [*]

    Manx: víš kolikrát já to těm barbarům navrhla???

    superkarma: 0 13.01.2009, 16:26:36
  17. avatar
    [74] shb [*]

    Ťapina: To tvrdíš ty, já říkám, že lepší je kuře domácí krmený obilím (ze svýho pole) atd.= produkty zase vlastní produkce, jako to bývalo dřív v každým hospodářství, a když jsi dobrý hospodář tak nic plesnivýho nemáš a nepotřebuješ zbytečný preparáty proti tomu či onomu, jako lidi, taky se neočkuju proti chřipce atd. nevím co by všechny ty velkochovy bez chemie dělaly a to je ten základní problém, je to už zcela mimo realitu a chvíli nepůjde co já vím elektřina a všechny pochcípaj ať jsou sebevíc nadopovaný proti všemu co existuje..a to že právě tento dodavatel tam nemá hormony neznamená, že je nepřidává bokem a nebo že je tam jiný nemá. Ano teď řekneš jak jsi to všechno kontrolovala a bylo to v pořádku a oni by si nedovolili tam něco dát a blabla, stejně všichni víme, že bernou mincí je trh a ten určuje cenu, a ta je nejdůležitější a té se vše podřídí...prostě s tebou souhlasit nebudu....taky jsem sem tam nějaký provoz zkoukla, taky babička dělala v drůbežárně a taky měl strýc farmu.....

    superkarma: 0 13.01.2009, 16:22:36
  18. avatar
    [72] kareta [*]

    Dante Alighieri: a u toho se ještě HODNĚ chlastá a kouří A sází a hecuje To by manžel s anamnézou raka v rodině nemohl přežít

    superkarma: 0 13.01.2009, 16:17:56
  19. avatar
    [70] Dante Alighieri [*]

    kareta: Myslím, že grilování je bezva způsob, jak přímo pojídat rakovinu.

    superkarma: 0 13.01.2009, 16:13:54
  20. avatar
    [69] kareta [*]

    Dante Alighieri: no, to u našich se od dubna do listopadu furt griluje, až jsem chytla alergii na pohled do otevřeného ohně a zásadně zatrhla snahu manžela vybudovat ohniště či krb

    superkarma: 0 13.01.2009, 16:11:51
  21. avatar
    [68] Dante Alighieri [*]

    kareta: To ne, spíš si kupuje salámy, špeky, klobásy a podobný hřebíky do rakve přímo z obchodu zalitý v igelitu. Grilujeme cca 2x ročně buřty, ty jím i já, ale myslím, že 4 buřty ročně mě ještě nezabijou.

    superkarma: 0 13.01.2009, 16:06:26
  22. avatar
    [67] Ťapina [*]

    shb: No jo, lepší jsou kuřata prolezlá parazity a krmená plesnivým obilím To z linku nejsou krmiva, to jsou minerálně vitamínové a léčebné premixy, kterýma se krmivo fakt jenom posypává. Ptám se, kde tam vidíš antibiotikum či hormon. Jeden, jediný.

    superkarma: 0 13.01.2009, 16:04:11
  23. avatar
    [66] shb [*]

    Ťapina: tak nějak nechápu co tím chtěl básník říci...
    že by snad ty antikokcidika, pojiva, aditiva, barviva, regulátory kyselosti a protimykotoxinové přípravky, které tato krmiva (z linku) obsahují někam zmizela nebo se vypařila? Nebo mi chceš tvrdit, že to ta kuřata stráví beze zbytku- myslím, že to na nich nezanechá ani stopu.... a jejich maso je košer? To jsou všechno věci, které vědci zjistí až zase s křížkem po funuse. Poznám to i na sobě, když jím kuře, jaký to má vliv na mně a na mé hormonální hladiny....ale žádný doktor - asi ani vet- nebude souhlasit a bude se držet svých tabulek a západní medicíny....prostě už to není to maso co to bývalo dřív, protože ani příroda není co bývala dřív atdatdatd...

    superkarma: 0 13.01.2009, 15:59:49
  24. avatar
    [65] kareta [*]

    Dante Alighieri: taky v létě pořád griluje?

    superkarma: 0 13.01.2009, 15:50:14

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [64] Dante Alighieri [*]

    Žábina: Já vim, že si táta (58) kope hrob...

    superkarma: 0 13.01.2009, 15:43:15
  2. avatar
    [63] vladka006 [*]

    kareta: taky jsem se podivila nad tím JEN granule.

    superkarma: 0 13.01.2009, 15:14:40
  3. avatar
    [62] Žábina [*]

    Dante Alighieri: můj tatínek taky denně musel mít uzeniny, nemohl bez nich mít večeři..umřel v necelých 68 letech na ucpanou tepnu....bylo to i "díky" způsobu stravování, který vedl...jinak by tu mohl ještě být /konzultováno s jeho lékařkou/

    superkarma: 0 13.01.2009, 15:10:46
  4. [61] Leidy [*]

    zajímavej článek všechno má své pro a proti

    superkarma: 0 13.01.2009, 15:09:17
  5. avatar
    [60] Ťapina [*]

    Zajímavý, nikdo, kdo se kolem hospodářských zvířat pohybuje nebo pohyboval, žádný sypání antibiotik neviděl. Ale ti, co to znají od stolu, o tom vědí všichni

    shb: Složení krmných směsí pro tu kterou kategorii kuřat jsem znala i nazpaměť, ale už to nepotřebuju, tak jsem si to dovolila zapomenout. Antibiotika ani hormony tam nebyly Co se sype kuřátkům na zobání, lze se dočíst třeba tady: http://www.mikrop.cz/UserFiles/File/drubez_2005.pdf

    superkarma: 0 13.01.2009, 15:07:42
  6. avatar
    [59] kareta [*]

    Dante Alighieri: granule se vyrábí ze zbytků všeho Aby se to nekazilo. Ale já jim házím vše, co nesežere pes a my. Ony by asi i toho čokla sežraly, kdyby jich bylo dost

    superkarma: 0 13.01.2009, 15:05:59
  7. avatar
    [58] Dante Alighieri [*]

    shb: Měli jen granule.

    superkarma: 0 13.01.2009, 15:01:04
  8. avatar
    [57] shb [*]

    Dante Alighieri, ale zeptej se babičky čím je krmila...nebo co byla ta sypká věc co jim sypala na zobání...

    superkarma: 0 13.01.2009, 14:58:38
  9. avatar
    [56] Dante Alighieri [*]

    Tak to bych měla bejt už dávno mrtvá! Jím margaríny (máslo vůbec ne), marmelády s velkými kousky ovoce (mňam), táta zas jí denně uzeniny. S těma kuřatama se mi to nezdá. Babička donedávna pracovala v drůběžárně, starala se o to sama (šéf se tam akorát jezdil dívat) a nic takovýho tam nebylo. A vychovávala největší kuřata široko daleko.

    superkarma: 0 13.01.2009, 14:46:10
  10. avatar
    [55] shb [*]

    kareta: to vypadá dobře ale myslím, že všechno moudro mý babičky- v tomto směru, jsem již pojmula, a stavím na tom, a dokonce se mi časem spousta jejích receptů a triků ověřila po té stránce chemické či vědní, protože ti lidé to vědění si nesou už dávno a mají ty svá moudra ověřená věky, a proto fungují tak dobře a v souladu s přírodou (stejně jako tzv. primitivní národy). Mou babičku považuji za nejlepšího člověka na světě a děkuji, že jsem měla tu příležitost u ní částečně vyrůstat, tedy i vařit...
    Solei:

    superkarma: 0 13.01.2009, 14:35:23
  11. avatar
    [54] Solei [*]

    shb: o moravském uzeném píšu protože to je jednolitý sval a né cosi namletého s příměsí sojové mouky. Když jde o salámy, párky a podobné... platí pravidlo, že to co je levnější než 150 kč/kg to vedle masa ani neleželo.

    superkarma: 0 13.01.2009, 13:54:32
  12. avatar
    [53] kareta [*]

    shb: pokud nejíš zrní a luštěniny, to je docela laciné. Zkus si přečíst http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://www.poznani-knihy.cz/knihy/17478.jpg&imgrefurl=http://www.poznani-knihy.cz/detail.php%3Fid%3D17478%26autor%3DMom%25C4%258Dilov%25C3%25A1%2520Pavla%26titul%3DMom%25C4%258Dilov%25C3%25A1%2520Pavla%26co%3D1%26kat%3D4&usg=__3IU87Xc22zo5HwionoCvdGO6f68=&h=300&w=214&sz=36&hl=cs&start=2&tbnid=KKUCrFuWdggGlM:&tbnh=116&tbnw=83&prev=/images%3Fq%3DZdrav%25C3%25A1%2Bkuchyn%25C4%259B%2Bna%25C5%25A1ich%2Bbabi%25C4%258Dek%26hl%3Dcs%26rlz%3D1C1CHMQ_csCZ305CZ306%26sa%3DGsml33>.

    superkarma: 0 13.01.2009, 13:51:38
  13. avatar
    [52] shb [*]

    oprava: rybí salát ne salám
    Solei: když už tak šunka od kosti, ale už tím, že je to šunka tak ta tý soli má taky dost, ale aspoň už ne ostatních sraček...párky už jsem neměla tak 7 let a ostatní uzeniny vidím tak z vlaku, paštiky to je tzv. extrahnus, i když ty teda zase konzumuju, protože když třeba nemám moc peněz tak z tý jedný namažu 6 chlebů a večeře je hotová, ale to říkám pořád, že zdravý životní styl a nedostatek peněz prostě k sobě nejde

    superkarma: 0 13.01.2009, 13:45:21
  14. avatar
    [51] shb [*]

    ještě, že jsem to vystudovala a vím kde co je, proto jsem hubená jak lunt, v krámě se mi občas zvedne kufr, jím a kupuju pouze základní potraviny, ze kterých vařím a kupuju pokud možno ze známých zdrojů nebo bio- jako od mámy a tak, a případně radši nežeru vůbec...pak mám milion chutí a dám si pěkně jedovatej rybí salám mňam a tak se osypu, že na něj zase na půl roku ráda zapomenu....

    superkarma: 0 13.01.2009, 13:39:40
  15. avatar
    [50] kareta [*]

    ToraToraTora: dochází dříví, měl by pár hodin denně sekat špalky

    superkarma: 0 13.01.2009, 13:36:33
  16. avatar
    [49] ToraToraTora [*]

    kareta: ...asi se menžel nudí. Musíš mu zkrátit řetěz, aby dosáhl jen do dřezu a na žehličku

    superkarma: 0 13.01.2009, 13:33:14
  17. avatar
    [48] Solei [*]

    Eva_Fl: americké potravinářské normy jsou výrazně volnější než normy v EU, nehledě na to, že umožňují používat spoustu látek v Evropě zakázaných. Navíc EU převzala mnoho českých norem protože byly přísnější a propracovanější než jejich. Takže není důvod nadávat na české potraviny. V čechách bio smysl nemá, má v americe a v evropských zemích, které nejsou členy EU. Samotné bio je jenom reklamní tah a pokud koupíš kvalitní potraviny tak chutí nerozlišíš jestli je bio nebo z konvenční produkce.
    Velkým problémem je informovanost lidí - kupují dětskou šunku protože si myslí, že je snad zdravější, ale vůbec netuším co je k tomu vede protože v mnoha testech to co se prodává jako dětská šunka vychází hůř než ta klasická. A raději připlatím za šunku od kosti nebo moravské uzené než abych kupovala cosi co se jmenuje dětská šunka nebo pizza šunka.
    A nevím jak americké pečivo, ale v tom českém konzervaty moc nejsou (pokud to není nějaký sladký koláč zatavený do celofánu co koupím v plusu), bylo by to totiž neskutečně drahé. Víc konzervantů je v různých müsli a cornflakes a "cereálních kuličkách" - extrudovaný hnus.
    PS: mám pekárnu a chleba si peču vlastní.

    superkarma: 0 13.01.2009, 13:31:57
  18. avatar
    [47] kareta [*]

    A já kupuju základní potraviny, minimum polotovarů- instantních, jinak díkybohu za knedle a mraženou zeleninu , a složení potravin v krámech nezkoumám, neb by mě z toho šlahlo . Strašně mi vadí uvádění záručních dob- manžel, jakmile udělá čistku a najde třeba den prošlou šlehačku na bábovku, tak je hysterický

    superkarma: 0 13.01.2009, 13:04:02
  19. avatar
    [46] Kelly [*]

    K těm kuřatům ... nevíte náhodou, kam se poděly ty doporučované kuřata s váhou cca 1200g? Naposledy jsem vybírala mezi váhou 1600-1800g a nižší ani omylem. Nabyla jsem dojmu, že jsou všude asi kuřata pštrosí, jinak to nechápu

    superkarma: 0 13.01.2009, 13:02:07
  20. avatar
    [45] Mylady [*]

    Já jím od všeho - přiměřeně. Souhlasím se Sirikit. Někdy je něco zdravé a za chvíli je to zas nezdravé. Kdo se v tom má vyznat.

    superkarma: 0 13.01.2009, 12:59:38
  21. avatar
    [44] Eva_CZ [*]

    Solei: silene presoleny, neda se vubec zrat mistni sunka, pro tu jezdim do Publixu, kde mivaji polskou. Ta je krapet jedlejsi, ale moc casto ji nemivame. Tak vyzrany ( obezni a tucny ) kurata jsem v zivote nevidela, mistni pecivo se jist neda vubec, 40 druhu blbejch sladkejch chlebu ( nebo jak to nazvat ), vsecko nechutne preslazeny a tucny a hnusny.
    Jedina klika je spousta ovoce a zeleniny, celorocne vsechno a levny. Druha klika je je ceskopolskoruskej obchod a jeden nemeckej v blizkosti. Mame ,,ceskej" chleba.

    superkarma: 0 13.01.2009, 12:18:15
  22. avatar
    [43] ToraToraTora [*]

    Kdo se cpe bůčkem a uzeninami po tomhle své návyky nezahodí a kdo přemýšlí, co vezme do pusy, tak se směje

    superkarma: 0 13.01.2009, 12:18:07
  23. avatar
    [42] Eliza [*]

    Ťapina:
    jdu si dát ten bůček k obědu ať se alepoń trochu zklidním po tomhle článku

    superkarma: 0 13.01.2009, 12:17:21
  24. avatar
    [41] Ťapina [*]

    A beztak ta celá fáma vznikla tak, že se někdo přežral bůčkem a chtělo se mu spát

    superkarma: 0 13.01.2009, 12:04:32
  25. avatar
    [40] Solei [*]

    Eva_Fl: US žrádlo je fakt hrůza, jejich normy a ceny aditiv jim umožňují udělat z jídla kus přesoleného nebo přeslazeného plastu.
    Československá produkce asi nebyla nic moc, ale zemědělec po pádu struktury neměl prachy takže to co se tu vyrábí posledních skoro dvacet let má k bio blíže než leccos co má oficiální bionálepku. Bio se prostě vyplatí v americe v čechách moc ne. Nehledě nato, že ta loď která to bio musí do Evropy z Austrálie dovezt pustí do moře docela dost rtuti. A ten kamion taky není moc eko.

    superkarma: 0 13.01.2009, 11:57:42
  26. avatar
    [39] Solei [*]

    Panu doktorovi vzkazuji ať si ty populistické kecy strční někam a Míše vzkazuji, že to sice trochu nepřesně, ale moc pěkně zjednodušila. Jen tak dál.

    superkarma: 0 13.01.2009, 11:52:18
  27. avatar
    [38] Ťapina [*]

    Eva_Fl: Oni si tenkrát komunisti nedělali moc hlavu s tím, co se do toho dává, ale zase tolik těch příměsí neexistovalo

    superkarma: 0 13.01.2009, 11:44:46
  28. avatar
    [37] Eva_CZ [*]

    ten muj povzdech byl o ceskoslovenskych potravinach versus bio. Jen tak pro upresneni.
    Anino, ten tvuj blabol uz nehodlam vubec komentovat. Coze to pridavaji do hamburgeru?
    Mozna by sis mela dat pauzu, ztrapnujes se vsude...

    Jo, ceskoslovensky byly asi lepsi, nez to POTOM. A US zradlo je hnus.

    superkarma: 0 13.01.2009, 11:43:59
  29. avatar
    [36] Ťapina [*]

    Sirikit: Třeba o kompotech si nemyslím nic dobrého, ať jsou kupované, nebo domácí. Ovoce samo o sobě není zdravé, co si budem nalhávat, kromě jakéhosi toho obsahu vitaminů má už jehom hromadu cukru s vysokým glykemickým indexem, a ve formě kompotu to snad už nemá ani ty vitaminy.

    superkarma: 0 13.01.2009, 11:42:22
  30. avatar
    [34] Sirikit [*]

    Už za totáče a vlastně i teď se stává pravidlem, že nejvíce zdravé je to, čeho ve skladech přebývá (obchod se toho musí přece nějak zbavit, že? ). Když chemička chrlí jednu krabičku margarínu za druhou, tak je najednou úúúúplně nejzdravější Rama či Perla nebo jiná značka margarínu. Když v chladírnách zbývá hora másla z neprodaných vánočních zásob, tak je najednou zdravější to máslo. Tak bych mohla pokračovat - jednou jsou zdravá vajíčka, pak zase nejsou (protože holt slepičky přestaly nést), jednou je zdravější vepřové (neboť ho jaksi přebývá) a pak zase kuřecí.... no lze si dosadit libovolné. Faktem ale je, že před, dejme tomu padesáti lety, nebylo tolik škodlivých přísad v potravinách - špekáčky byly masové bez sóji, taktéž párky a salámy, sýry byly z mléka a ne z rostlinného humusu, ovocné sirupy byly opravdu z ovoce. Mohla bych pokračovat. Člověk něco jíst musí a tak si už dávno nedělám iluze. Marmelády mám z vlastní produkce, kompoty i zeleninu z vlastní zahrádky taktéž. Polévky pytlíkačky ani čínské nekupuju, stejně tak čipsy, colu nebo cokoliv z fast foodu.

    superkarma: 0 13.01.2009, 11:36:53

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?
Anketa pro maminky

Náš tip

Doporučujeme