Potravinová alergie jsou imunitním systémem zprostředkované projevy nadměrné citlivosti organismu na určité potraviny. Pozorujeme je častěji u dětí a kojenců než u dospělých, ale mohou vzniknout kdykoli, v jakémkoli věku. Mohou se časem zvýšit nebo naopak vymizet, a proto je nutno zjišťovat vliv složek potravy opakovaně.

 

Mezi lehčí projevy alergií patří vyrážka, kopřivka, svědění očí a kůže, kašel, kýchání, zvracení, průjem, migréna a horečka. Těžší projevy se vyznačují otoky v dýchacích cestách, dušností, záchvaty kašle, astmatickým záchvatem či anafylaktickým šokem. V těžších případech musí být podány injekčně kortikoidy (Adrenalin), u slabších projevů antihistaminika (Kalcium).

 

Příčiny alergických onemocnění:

1) pokrmy a potraviny jakéhokoli druhu

2) vdechnutí částečky pylu, plísní, bakterií, roztočů, prachu

3) styk s určitou rostlinou, květinou

4) kousnutí hmyzem

5) léky (krémy, mastičky, kapky, tablety, kapsle,...)

6) umělé hmoty (syntetická vlákna – např. spodní prádlo)

7) další podněty – kovy, sluníčko, zima, čistící a prací prostředky, ..

 

Potraviny a pokrmy způsobující alergie:

-         vepřové maso, koňské, tučné hovězí, játra, slezina

-         některé druhy sýrů – plísňové

-         sója a jiné luštěniny (i sójové mléko)

-         cibule (je těžko stravitelná)

-         některé druhy vína

-         med – zvláště luční (obsahuje různé pyly)

-         pšeničná mouka

-         vejce, pokrmy z vajec (nebo na syrové vejce ano a na tepelně upravené ne !!!)

-         některé druhy ovoce (slupky nebo některé části ovoce) – loupat je musí někdo jiný

-         brambory při loupání - styk se slupkou

-         zelenina (paprika, mrkev, i šťáva)

-         kiwi, jahody, citrusy, banány

-         mléko a mléčné výrobky – alergie na mléčnou bílkovinu

-         čokoláda

-         margarín, chléb, koření – sladká paprika, kari

-         ořechy (arašídy – aflatoxin – plíseň je v ořechu)

-         ryby, mořské plody – obsahují vyšší množství histaminu

 

Diagnóza:

 

Někdy může být velmi obtížné přesně určit vyvolávající potravinu. V anamnéze pátráme po příznacích, časovém odstupu mezi jídlem a nástupem příznaků a dále zjišťujeme, jaké jídlo a v jakém množství pacient snědl. Většinou se příznaky objevují do 48 hodin, málokdy později. Příjem více potravin během tohoto období ztěžuje identifikaci vyvolávající potraviny. Řada nemocných reaguje na syrové potraviny, ale nemá potíže po jejich tepelném zpracování. Příznaky mohou být též zaviněny přísadami v potravě a nebo jejím znečištěním.

 

Eliminační dieta:

           

Při eliminační dietě vynecháváme postupně jednotlivé podezřelé potraviny až do doby zřetelného zlepšení příznaků. Jednotlivé potraviny vyřazujeme nejlépe v týdenních intervalech a vynechané potraviny po dobu trvání testu již dále nepodáváme.

 

Potravinový provokační test:

 

Je opakem eliminační diety. Vycházíme při něm z údajů uvedených v eliminačním postupu a pozvolna zařazujeme do jídelníčku jednotlivé skupiny potravin za současné pečlivé kontroly klinických příznaků. Intervaly jednotlivých opatření řídíme podle typu alergie. Můžeme tak dietní opatření ze dne na den měnit podle okamžitých reakcí, při opožděné odpovědi je nutno dodržet odstup 2-3 dnů.

 

Máte nějakou potravinovou alergii a s jakými projevy? Například já osobně mám mnoho alergických projevů a nestačím se divit, na co vše jsem alergická. Problém mi dělá čokoláda, buráky, broskve, víno a na mnoho potravin jsem asi ještě ani nepřišla. Není to nic příjemného, když po určité potravině vypadáte jako mutant a otoky v obličeji vám splaskávají třeba 3 dny.


Více informací Julie Zákostelecká, tel. 777-32-72-23, www.it-is.cz/terapeutka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reklama