Zdraví

Potravinové alergie

 

Potravinová alergie jsou imunitním systémem zprostředkované projevy nadměrné citlivosti organismu na určité potraviny. Pozorujeme je častěji u dětí a kojenců než u dospělých, ale mohou vzniknout kdykoli, v jakémkoli věku. Mohou se časem zvýšit nebo naopak vymizet, a proto je nutno zjišťovat vliv složek potravy opakovaně.

 

Mezi lehčí projevy alergií patří vyrážka, kopřivka, svědění očí a kůže, kašel, kýchání, zvracení, průjem, migréna a horečka. Těžší projevy se vyznačují otoky v dýchacích cestách, dušností, záchvaty kašle, astmatickým záchvatem či anafylaktickým šokem. V těžších případech musí být podány injekčně kortikoidy (Adrenalin), u slabších projevů antihistaminika (Kalcium).

 

Příčiny alergických onemocnění:

1) pokrmy a potraviny jakéhokoli druhu

2) vdechnutí částečky pylu, plísní, bakterií, roztočů, prachu

3) styk s určitou rostlinou, květinou

4) kousnutí hmyzem

5) léky (krémy, mastičky, kapky, tablety, kapsle,...)

6) umělé hmoty (syntetická vlákna – např. spodní prádlo)

7) další podněty – kovy, sluníčko, zima, čistící a prací prostředky, ..

 

Potraviny a pokrmy způsobující alergie:

-         vepřové maso, koňské, tučné hovězí, játra, slezina

-         některé druhy sýrů – plísňové

-         sója a jiné luštěniny (i sójové mléko)

-         cibule (je těžko stravitelná)

-         některé druhy vína

-         med – zvláště luční (obsahuje různé pyly)

-         pšeničná mouka

-         vejce, pokrmy z vajec (nebo na syrové vejce ano a na tepelně upravené ne !!!)

-         některé druhy ovoce (slupky nebo některé části ovoce) – loupat je musí někdo jiný

-         brambory při loupání - styk se slupkou

-         zelenina (paprika, mrkev, i šťáva)

-         kiwi, jahody, citrusy, banány

-         mléko a mléčné výrobky – alergie na mléčnou bílkovinu

-         čokoláda

-         margarín, chléb, koření – sladká paprika, kari

-         ořechy (arašídy – aflatoxin – plíseň je v ořechu)

-         ryby, mořské plody – obsahují vyšší množství histaminu

 

Diagnóza:

 

Někdy může být velmi obtížné přesně určit vyvolávající potravinu. V anamnéze pátráme po příznacích, časovém odstupu mezi jídlem a nástupem příznaků a dále zjišťujeme, jaké jídlo a v jakém množství pacient snědl. Většinou se příznaky objevují do 48 hodin, málokdy později. Příjem více potravin během tohoto období ztěžuje identifikaci vyvolávající potraviny. Řada nemocných reaguje na syrové potraviny, ale nemá potíže po jejich tepelném zpracování. Příznaky mohou být též zaviněny přísadami v potravě a nebo jejím znečištěním.

 

Eliminační dieta:

           

Při eliminační dietě vynecháváme postupně jednotlivé podezřelé potraviny až do doby zřetelného zlepšení příznaků. Jednotlivé potraviny vyřazujeme nejlépe v týdenních intervalech a vynechané potraviny po dobu trvání testu již dále nepodáváme.

 

Potravinový provokační test:

 

Je opakem eliminační diety. Vycházíme při něm z údajů uvedených v eliminačním postupu a pozvolna zařazujeme do jídelníčku jednotlivé skupiny potravin za současné pečlivé kontroly klinických příznaků. Intervaly jednotlivých opatření řídíme podle typu alergie. Můžeme tak dietní opatření ze dne na den měnit podle okamžitých reakcí, při opožděné odpovědi je nutno dodržet odstup 2-3 dnů.

 

Máte nějakou potravinovou alergii a s jakými projevy? Například já osobně mám mnoho alergických projevů a nestačím se divit, na co vše jsem alergická. Problém mi dělá čokoláda, buráky, broskve, víno a na mnoho potravin jsem asi ještě ani nepřišla. Není to nic příjemného, když po určité potravině vypadáte jako mutant a otoky v obličeji vám splaskávají třeba 3 dny.


Více informací Julie Zákostelecká, tel. 777-32-72-23, www.it-is.cz/terapeutka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
25.10.2006 - Zdraví - autor: Markéta Breníková

Komentáře:

  1. avatar
    [29] mikule [*]

    alergii naštěstí nemáme

    superkarma: 0 16.12.2006, 12:39:41
  2. avatar
    [26] večerníček 17 [*]

    nevím jestli je to alergie, ale když sním kupovaný sladký pečivo nebo sušenky s náplní, nejhorší jsou Tatranky, Diska, tak mě silně druhej den, někdy už ten samej, začne bolet hlava. Jenže když jdu k doktorovi, jeden mi řekne, že to jsou nervy, druhej alergická reakce na nějakou složku, co do toho dávaj a třetí, že málo piju. Nemáte to někdo taky?

    superkarma: 0 29.10.2006, 12:47:57
  3. avatar
    [25] Vivian [*]

    Fifinka: L a F (udělala z aflatoxinu alfatoxin)
    Web autorky jsem si neprohlížela, takže její erudici nehodnotím... Reaguju jen na ty rozbouřené reakce kvůli té záměně písmenek.

    superkarma: 0 26.10.2006, 21:14:08
  4. avatar
    [23] Fifinka [*]

    Vivian: jinak ted jsem mrkla na web autorky a moc nesouhlasim s timhle: Pro zjištění, na kterou potravinu jste právě vy alergičtí, je nutno zavést tzv. vylučovací dietu.
    To je sice pekne, ale jsou pacienti, kteri v zivote danou potravinu nekonzumovali a presto na ni alergicti jsou. Napr. plne kojene deti alergicke na BKM, ze. Dulezite jsou alergotesty, ktere toto ukazou. A alergotesty nezminuje autorka ani zde v tomto clanku, nebo jsem je pouze prehledla?

    superkarma: 0 25.10.2006, 21:00:01
  5. avatar
    [22] Fifinka [*]

    Vivian: o ktery pismenka jde?

    superkarma: 0 25.10.2006, 20:54:21
  6. avatar
    [21] Kuře [*]

    Já mám potíže po mentolu a eukalyptu. K mé velké smůle je třeba většina žvýkaček s mentolem. A když přijdu někam, kde měli zapálenou aromalampičku, tak se můžu ukýchat. Zvlášť na úřadech je to lahůdka. Škoda, že úředníky nenapadne, že ten jejich čmoudík může "klientovi" vyvolat i astmatický záchvat.

    superkarma: 0 25.10.2006, 20:16:47
  7. avatar
    [20] Vivian [*]

    Dickie: no nevím, ale kvůli záměně dvou písmenek hned zpochybňovat úroveň článku mi přijde trošku hysterické...

    superkarma: 0 25.10.2006, 17:58:54
  8. avatar
    [19] Vivian [*]

    sigi: vápník se řadí mezi antihistaminika. Přesný mechanismus vlivu na alergickou reakci sice není dosud známý, ale na základě výsledku některých studií se předpokládá, že pravděpodobně nějak blokuje uvolňování histaminu...

    superkarma: 0 25.10.2006, 17:57:55
  9. avatar
    [18] Dickie [*]

    Já nevím, že vás úroveň tohohle článku nějak překvapuje, když v minulém článku táž autorka zařadila celiakii mezi potravinové intolerance

    superkarma: 0 25.10.2006, 16:24:49
  10. avatar
    [17] Fifinka [*]

    Jak pise elfos v reakci cislo 15. Pokud mate nekdo zajem si o tom povidat vic, poslete vzkaz

    superkarma: 0 25.10.2006, 14:12:29
  11. avatar
    [16] elfos [*]

    A ještě čtu ledabyle - omlouvám se. :-)


    superkarma: 0 25.10.2006, 13:03:20
  12. avatar
    [15] femme [*]

    já mám alergii na kočky a ty bych mohla tak akorát eliminovat tím, že je dám do útulku, jak mi radila doktorka

    superkarma: 0 25.10.2006, 12:55:21
  13. avatar
    [14] Kelly [*]

    Kiwi, jablka, třešně ... čerstvé, tepelně neupravené ovoce vůbec, vyjma jahod ... celer, patizon, lískový oříšek, sycené minerálky, pyl, antibiotika, ...
    Ale maso a ... to můůůůžu
    Ale dá se naučit s tím žít. Mám kámošku, která nemá alergii na potraviny, ale nějaké gastronomické potíže, na které bere hodně léků, kdy jí někdy z jinak běžného a neškodného jídla bývá špatně. Prostě ji "nesedne". Tady se to pak špatně vychytává

    superkarma: 0 25.10.2006, 11:05:04
  14. avatar
    [13] Eliza [*]

    správně, aflatoxin se jmenuje podle plísně Aspergillus flavus protože byl jako její produkt poprvé popsán. Pokud si dobře pamatuju, tak se to stalo po hromadné otravě krocanů poté, co jim nasypali k žrádlu plesnivé arašídy. Chudinky krocani hromadně pochcípali.
    Od té doby se to sleduje a lze stanovit obsah ve velké škále potravin. Problém je v tom že se u nás kontrolují jen některé dodávky z dovozu. Takže když výrobce ořechy opere od plísní, tak se to pozná právě jenom v laboratoři. Pak se právě může projevit alergie. Ale nebojte se, aby vás (nealergiky) afalatoxiny zabily, museli by jste se živit jen ořechy.

    superkarma: 0 25.10.2006, 10:51:20
  15. avatar
    [12] Ťapina [*]

    elfos: Právě že to s alfou nemá vůbec nic společného, A F L A T O X I N . Taky mě to vytáčí, protože když se dostane mezi lidi takový paskvil, tak se zaryje velice hluboko do povědomí a těžko se dostává pryč

    superkarma: 0 25.10.2006, 10:39:17
  16. avatar
    [11] elfos [*]

    Sigi, mě tedy alfatoxin/alfa toxin nechává docela klidnou. Jsou mnohem horší věci na světě ;-) .. tímhle se nenech tak vytáčet.

    Jinak, pro ty, kteří mají problém s alergií (svou, nebo svých blízkých) a potřebují si o tom promluvit, poradit se, získat nějaké informace apod., by tu mělo být auditko (soukromé). Vede ho Fifinka (která má s alergiemi hodně zkušeností a je skvělá), takže kdyžtak jí pošlete vzkazík..


    superkarma: 0 25.10.2006, 10:36:08
  17. avatar
    [10] Kayty [*]

    Já nesmím čokoládu (jaké štěstí ) a občas mléko (záleží na značce). Doma to máme s čokoládou rozdělené. I když všichni ví, že ji nesmím, tak bonboniéry nosí. Takže bonbony jí přítel a na mě zbyde ta flaška nebo jiný dárek.

    superkarma: 0 25.10.2006, 10:20:49
  18. avatar
    [9] Ťapina [*]

    Beruška1: Kde jsi vzala, že se alergenní potraviny nemají jíst?

    superkarma: 0 25.10.2006, 09:50:45
  19. avatar
    [8] Beruška1 [*]

    Můj má alergii na syrová jablka a lískové oříšky.
    Dle výčtu alergických potravin bych řekla, že bychom asi mohli zemřít hlady, neb jíst se de facto nedá skoro nic.

    superkarma: 0 25.10.2006, 09:47:45
  20. avatar
    [7] Kadla [*]

    Mám bohužel alergii na víno, a to jak na červené, tak na bílé, tak na sekt i na Portské. Ach jo... Stačí si loknout a za chvíli mi teče z očí, kýchám, smrkám a báb hlabu jako meloun...

    superkarma: 0 25.10.2006, 09:30:29
  21. avatar
    [6] Eliza [*]

    Připojuji se k sigi, to si z nás děláte legraci?
    Takové základní chyby by autorce rozhodně na škole neprošly. Článek mě dost vytočil, takže mi nezbývá si povzdechnout, že dnes už může rady o výživě udílet opravdu každý. Doporučila bych reddakci spolupracovat na odborných (nebo se tak tvářících) článcích s opravdovými odborníky. I když chápu, že reklama je reklama.

    superkarma: 0 25.10.2006, 09:29:04
  22. avatar
    [5] sigi [*]

    Milá paní pisatelko, já budu mít asi alergii z Vašeho článku!
    Nevím, proč za antihistaminikum považujete calcium a v ořechu není alfa toxin, ale aflatoxin!!!

    superkarma: 0 25.10.2006, 09:14:32
  23. avatar
    [4] jaku [*]

    Jojo, syrové ovoce komplet - můžu už jen banány a hrozno ( a to už nemůžu ani vidět), syrovou zeleninu, brambory loupu v loupačce a krájejí je dcery. O oříškách ani nemluvím. Zase budu vzteklá při pečení cukroví. V kapse budu mít prednison a dithiaden

    superkarma: 0 25.10.2006, 09:06:52
  24. avatar
    [3] nagy [*]

    V sobotu se o mě pokoušel anafylaktický šok, asi mi udělali topinku na arašidovém oleji, či co.

    superkarma: 0 25.10.2006, 08:49:11
  25. [2] Vlád [*]

    S potravinovou alergií se důvěrně znám - nemůžu některé většinu z výše uvedených věcí, bojím se kdekoliv něco sníst, protože ty následky jsou opravdu děsné. Takže často riskuji a dithiaden mám v každé kabelce jako 1. pomoc. Ach jo

    superkarma: 0 25.10.2006, 08:44:17

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme