Zdraví

Potravinová „éčka“: možná příčina střevních zánětů

Zmrzlina, sladkosti, majonéza nebo margarín. Všechny tyto výrobky obsahují přídatné látky neboli potravinová aditiva. Náš zažívací systém s nimi přichází do kontaktu prakticky každý den. O to více tak šokuje lékařský objev, který potravinová aditiva spojuje s rozvojem nespecifických střevních zánětů.

Potravinová „éčka“

Potravinová aditiva jsou užívána pro zlepšení chuti, struktury, trvanlivosti či nutričních vlastností potravin. Mezi širokou veřejností jsou v povědomí spíše jako takzvaná „éčka“. Písmeno E získávají látky, které jsou schválené pro použití v evropských potravinách. Potravinová aditiva jsou v určité míře obsažena prakticky v každé potravině. Přídatné látky většinou nepředstavují pro zdravý lidský organismus žádnou hrozbu. Vědci ale zřejmě odhalili souvislost mezi potravinovými „éčky“ a rozvojem nespecifických střevních zánětů.

střevaZaměřeno na emulgátory

Výzkumníci se zaměřili na skupinu emulgátorů, konkrétně na polysorbát 80 a karboxymetylcelulózu. Jedná se o látky, které zlepšují vnitřní i povrchové vlastnosti výrobků a zvyšují jejich trvanlivost. V experimentech byly podávány myším, u nichž změnily skladbu střevních bakterií a vyvolaly příznaky podobné střevním zánětům. Kromě toho však jejich podávání nepříznivě ovlivnilo také hladinu krevního cukru a způsobilo rozvoj obezity a metabolického syndromu. Pravidelné podávání emulgátorů totiž změnilo „chování“ střevních bakterií. Ty začaly odstraňovat přirozenou ochranu střeva v podobě slizničního hlenu, což podnítilo rozvoj zánětlivého procesu.

Honba za příčinou

Vědci se domnívají, že podobným způsobem mohou vznikat nespecifické střevní záněty i u lidí. Prudký vzestup výskytu Crohnovy choroby a ulcerózní kolitidy zaznamenáváme v polovině 20. století. Zhruba ve stejném období se začaly v potravinářství masivně využívat emulgátory. Tato skutečnost hraje vědcům do karet. Výsledek výzkumu byl však výrazným překvapením i pro samotné vědce. Zdá se, že pouto mezi emulgátory a rozvojem střevních zánětů je opravdu velmi silné. V současnosti je tak potřeba prozkoumat účinky dalších potravinových aditiv na lidský organismus. Na druhou stranu není třeba propadat panice. K rozvoji nemoci jsou zapotřebí i genetické vlohy. Ne každý je tak v ohrožení. Pokud by se ale negativní působení emulgátorů potvrdilo, mohli bychom náchylné jedince před rozvojem chronických střevních zánětů chránit.

Zdroj: U lékaře

   
09.03.2016 - Zdraví - autor: U lékaře

Komentáře:

  1. [5] Kamikk [*]

    Taky jsem na sebe teďka kašlal a jedl, co mi přišlo pod nos L Paní v lékárně mi řekla, ať si dám celkový detox a poradila mi Silymarin. Má antioxidační účinky, podporuje trávení, očistu těla a chrání před znečištěním. Už ho beru třetí měsíc a musím říct, superSml16

    superkarma: 0 06.04.2016, 11:10:16
  2. [4] bobani [*]

    ale proč někdo připustí , aby éčka v potravinách byla ?

    superkarma: 1 09.03.2016, 13:17:15
  3. [3] Bébina [*]

    A přitom stačí jen málo. Jíst jen to, co se může rychle zkazit nebo zplesnivět. Kupvat základní potraviny, z kterých se jídlo vaří, ne polotovary. Vsadím se, že v ovoci, zelenině, obilovinách, luštěninách nebo i vlastnoručně upečené buchtě z mouky, cukru, vajec atd. nic takového není.

    superkarma: 0 09.03.2016, 13:02:32
  4. [2] dadma [*]

    Otrávíme se sami a ještě za to zaplatíme.

    superkarma: 1 09.03.2016, 11:12:33
  5. [1] bobulebob [*]

    samé jedy Sml80

    superkarma: 1 09.03.2016, 10:09:19

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme