Podle nejnovějších výzkumů množství lidí, kteří trpí potravinovou alergií nebo intolerancí, stále přibývá. Příčinou je prý nedostatek podnětů, s nimiž se setkává imunitní systém dítěte v prvním roce života. Tehdy se totiž tělo učí rozeznávat cizí látky od vlastních a reagovat na ně. Jaký je rozdíl mezi pojmy „potravinová alergie“ a „intolerance“?

Mějte na paměti, že potravinová alergie není to stejné jako intolerance nebo nesnášenlivost. Tyto dva termíny je třeba dobře rozeznávat a následně s nimi i podle toho „pracovat“. Tady jsou:

Potravinová alergie

alergie

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na určitou potravinu. Setká-li se tělo s původcem alergie, začne tělo produkovat protilátky zvané IgE. Potravinové alergie a reakce na různé druhy potravin se liší zejména v závažnosti. Některé mohou být až smrtelné. Těmi nejtypičtějšími příznaky jsou ale vyrážky, ekzém, otok jazyka, nevolnost, zduření sliznice jícnu, kopřivka, a dostavují se do několika málo minut od požití konkrétní potraviny. Nejčastějšími alergeny jsou ořechy, korýši, mák, jablka, jahody, vejce nebo například mléko. Z hlediska odlišení od potravinové intolerance je důležité, že potravinová alergie zahrnuje vždy imunitní systém.

Potravinová intolerance

Intolerance vzniká na podobném principu – v důsledku tvorby protilátek proti určitým potravinám. Protilátky jsou v tomto případě IgA a následně IgG. Nesnášenlivost nezahrnuje reakci imunitního systému organismu. Je způsobena nedostatkem, nebo dokonce úplnou absencí látek, jež se v organismu podílejí na zpracování potravy. Jinými slovy - tělo prostě není schopno danou složku „jídla“ strávit. Intolerance se projevuje zcela různě, ale mezi nejčastější projevy patří trávicí potíže (nadýmání, zácpa, průjem), dermatologické problémy (akné, ekzém) nebo například špatná psychika (deprese, únava, změny nálad). Také se lidé s potravinovou intolerancí často setkávají s bolestmi hlavy, výkyvy váhy, překyselením organismu a mnohým dalším.

  • Intolerance lepku (celiakie)

„Při intoleranci lepku (celiakii) vede jeho konzumace k zánětu sliznice tenkého střeva až závažnému poškození epitelových buněk střeva. Konzumace lepku při alergii vede imunitní systém k tvorbě protilátek, které napadají citlivou sliznici střeva, jež zodpovídá za vstřebávání živin z potravy. Opakovaná konzumace lepku, vede tak při intoleranci (celiakii), stejně jako i při i alergii, k zánětu střevní sliznice, v některých případech dokonce až k její atrofii (zmenšení) s následným narušením schopnosti trávení potravin. Vzniklá malabsorpce (porucha trávení a vstřebávání živin) může být spouštěčem vzniku nejen mírných trávicích potíží, ale i závažných stavů anémie a osteoporózy, extrémní únavnosti nebo depresí, může také vést k opakovaným potratům,“ vysvětluje specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková.

Lepek se nachází v pečivu, těstovinách, ale také v takových potravinách jako je kečup, salámy, salátové zálivky nebo třeba v pivě. Bezlepková dieta vyžaduje vyřadit veškeré tyto potraviny z jídelníčku a nahradit je zeleninou, luštěninami, rýží, amaranty nebo třeba pohankou. Teprve v momentě, kdy se dodržuje striktní bezlepková dieta, má střevní sliznice možnost zregenerovat se.

alergie

  • Laktózová intolerance

Margit tento problém vysvětluje následovně: „Nesnášenlivost mléka a některých jeho produktů je následkem nedostatku enzymu laktázy. Laktáza je trávicí enzym, který je nezbytný ke štěpení mléčného cukru (laktózy). Nedostatečně rozštěpená laktóza je v zažívacím traktu fermentována za vzniku nadýmání, bolestí a průjmů. Stav je možné řešit omezením konzumace mléka a mléčných výrobků anebo přednostním výběrem fermentovaných výrobků, ve kterých je laktóza už částečně natrávena a které jsou proto lépe snášeny.“

Podle výzkumů touto intolerancí trpí až každý třetí člověk! U dětí nebývá častá, ve vyšším věku jí trpí stále více lidí.

Jak zjistit, že trpíte potravinovou alergií nebo intolerancí?

  • eliminační dieta – striktní vynechání konkrétní potraviny nebo základních alergenů jako jsou vejce, mléko, lepek apod. po dobu 3 – 8 týdnů
  • imunologické testy – na kůži nebo z krve
  • biopsie tenkého střeva

Více o diagnostice a léčbě potravinových alergií a intolerancí naleznete na www.proalergiky.cz.

Reklama