Vaření

Potěšení s čekankou

cekanka

„Mami počkej! Ještě čekanku...“ volá na mě moje dítko v obchodě. Paní, která stojí vedle mě, se diví. A na co že to máme? Vždyť TO vypadá, že TO není k jídlu. A já se jen usmívám, paní poučím a těším se na skvělou večeři.

Mé první setkání s čekankou proběhlo podle scénáře Šárky Škachové. Její recept vás naučí čekanku milovat!

Další experimenty s touto výbornou zeleninou přišly velice rychle. Zachutnala nám třeba v salátech, ve kterých chutná skvěle doplněná třeba různými listovými saláty, vařenými vejci či konzervovaným tuňákem. Přidáte-li do salátu nahrubo nastrouhaná jablka a zakápneme třeba olivovým olejem, získáte pochoutku, která je přímo nabušená vitaminy.

Při tepelné úpravě máme rádi jednoduché a rychlé zapékání.

4 čekankové puky
1 vepřová panenka
sůl a pepř
sladká mletá paprika
trochu smetany
4 stroužky česneku

Vepřovou panenku nakrájíme na plátky, které osolíme, opepříme a posypeme paprikou. Do pánve dáme trošku oleje a plátky panenky zprudka opečeme, aby se zatáhly. I s výpekem přelejeme do pekáčku a přidáme plátky česneku.
Čekankové puky očistíme, obereme od povadlých listů a překrojíme na poloviny. Poklademe jimi plátky masa, podlijeme trochou vody a trochou smetany, přiklopíme a dáme do trouby předehřáté na 250 °C zapéct.
Pečeme asi 20 minut. Potom můžeme ještě oddělat víko pekáče a pět minut dopéct.

Kdo chce, může posypat sýrem, ale není to nutné.

Podáváme, s čím máme rádi. My si k tomuto jídlu rádi upečeme domácí chléb.

Dobrou chuť přeje elly.

   
30.03.2011 - Zelenina - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [7] hubajda [*]

    saruz — #6 ani ja je neznam

    superkarma: 0 16.11.2012, 22:44:32
  2. avatar
    [6] saruz [*]

    Zapečenou čekanku s panenkou vůbec neznám, ten recept vypadá dobře. Sml22

    1. na komentář reaguje hubajda — #7
    superkarma: 0 16.11.2012, 07:57:05
  3. avatar
    [5] elly [*]

    opportunity — #4 tohle bohužel neví ani spousta prodejců. A čekanka tak pěkně chřadne na světle Sml80

    superkarma: 0 06.04.2011, 18:46:32
  4. [4] opportunity [*]

    bles — #2 bles, čekanka potřebuje tmu, proto je v regálu přikrytá černým papírem nebo folií. Kupuj jen NEzelenou - světlou, žlutobílou.

    1. na komentář reaguje elly — #5
    superkarma: 0 03.04.2011, 13:44:25
  5. [3] opportunity [*]

    Čekankový salát děláme už přes 30 let (ano, čekanka se prodávala i za socialismu, ale jenom v sezóně - ne skleníkové výpěstky proti přírodě). Na první pohled šílená kombinace s banánem, jablkem a červenou cibulí se zálivnou z pomerančové šťávy. Mňamka.

    superkarma: 0 03.04.2011, 13:42:49
  6. [2] bles [*]

    ČEKANKU jsem nikde u nás nenašla, ale recept mě hodně nadchl, tak budu muset kouknout někde v globusu nebo tescu. Jinak salátky dělám hodně - zakapuji olivovým olejem, balsamicem nebo svým oblíbeným francouzským dresinkem od Hellmannsu.

    1. na komentář reaguje opportunity — #4
    superkarma: 0 31.03.2011, 19:13:19
  7. [1] Fofo [*]

    Je dobrá, když se jednotlivé puky obalí ve slanince nebo šunce a upečou do měkka - s bramborem dobrůtka. Jen je potřeba jí skladovat v temnu - puky pak mají tendenci hořknout Sml22 Jinak je zdravá a jak píše elly, salátek je z ní jedna báseň Sml59Jen se jí nebát

    superkarma: 0 30.03.2011, 14:21:19

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme