cekanka

„Mami počkej! Ještě čekanku...“ volá na mě moje dítko v obchodě. Paní, která stojí vedle mě, se diví. A na co že to máme? Vždyť TO vypadá, že TO není k jídlu. A já se jen usmívám, paní poučím a těším se na skvělou večeři.

Mé první setkání s čekankou proběhlo podle scénáře Šárky Škachové. Její recept vás naučí čekanku milovat!

Další experimenty s touto výbornou zeleninou přišly velice rychle. Zachutnala nám třeba v salátech, ve kterých chutná skvěle doplněná třeba různými listovými saláty, vařenými vejci či konzervovaným tuňákem. Přidáte-li do salátu nahrubo nastrouhaná jablka a zakápneme třeba olivovým olejem, získáte pochoutku, která je přímo nabušená vitaminy.

Při tepelné úpravě máme rádi jednoduché a rychlé zapékání.

4 čekankové puky
1 vepřová panenka
sůl a pepř
sladká mletá paprika
trochu smetany
4 stroužky česneku

Vepřovou panenku nakrájíme na plátky, které osolíme, opepříme a posypeme paprikou. Do pánve dáme trošku oleje a plátky panenky zprudka opečeme, aby se zatáhly. I s výpekem přelejeme do pekáčku a přidáme plátky česneku.
Čekankové puky očistíme, obereme od povadlých listů a překrojíme na poloviny. Poklademe jimi plátky masa, podlijeme trochou vody a trochou smetany, přiklopíme a dáme do trouby předehřáté na 250 °C zapéct.
Pečeme asi 20 minut. Potom můžeme ještě oddělat víko pekáče a pět minut dopéct.

Kdo chce, může posypat sýrem, ale není to nutné.

Podáváme, s čím máme rádi. My si k tomuto jídlu rádi upečeme domácí chléb.

Dobrou chuť přeje elly.

Reklama