Domácnost

Potěšení nejen s vařečkou


Vaříte podle kuchařky, nebo máte odhad, jak tradiční nebo naopak exotický pokrm vykouzlit?

Experimentujete, nebo jídelníček obměňujete jen výjimečně a vždy se setkáte s odmítavým přístupem rodiny k nějaké novince odkoukané z nespočtu kuchařských televizních relací?

 

Přinášíme vám pár rad od čtenářek Žen-in, které by mohly alespoň trochu zavát „svěží vánek“ do vaší kuchyně.

 

Bábovko, z formy ven! Bábovku dostanete z formy snadněji, když ji necháte vychladnout v troubě. Trochu se srazí, a pak se z formy vyklopí skoro sama.

 

Pikantní kuřecí pečínka Pečené kuře bude ještě pikantnější, když jej potřete kouskem bylinkového másla.

Studená voda na kuřecí vývar Chcete uvařit opravdu vynikající kuřecí nebo hovězí vývar? Připravte si maso na polévku, zeleninu a koření, zalijte studenou vodou a pomalu ohřívejte. Když dáte maso do studené vody, „otevře se“ a uvolní šťávu. Maso vložené do vařící vody šťávu nepustí.

 

„Rychlý“ dort z palačinek Na tuto sladkou pochoutku se spotřebuje hodně palačinek, které zjemníte podle své chuti kakaovým práškem a skořicí, strouhanou pomerančovou kůrou, likérem anebo mandlovými lupínky. Studené palačinky pak spojte do korpusu různě ochuceným vanilkovým krémem.

 

Co se starou buchtou Starší buchtu nebo třený koláč, který už trochu vyschl, není třeba hned zahazovat či drobit ptáčkům. Nakrájejte je na menší kousky, trochu potřete mlékem a krátce zapečte v pečicí formě. Moučník bude jako čerstvý.

Větrníky hned rozkrojte Upečené větrníky ještě horké ihned rozstřihněte nůžkami. Pára z nich rychle unikne a pečivo zůstane hezky křupavé.

 

Šťavnatý steak Pokud při obracení masa na pánvi používáte vidličku, můžete jí opékaný plátek „poranit“. Ze steaku pak vyteče šťáva a maso bude suché a tuhé. K obracení proto raději používejte jednu nebo dvě obracečky.

 

Osvěžující náplň do dortu Čerstvé ovoce – nejlépe maliny, ostružiny či rybíz – rozmačkejte, můžete i propasírovat. Do hmoty pak zamíchejte namočenou želatinu a do tuha vyšlehaný šlehačkový sníh.

 

Klobáska s vůní prázdnin Pečené klobásy získají neodolatelnou středomořskou příchuť, když při jejich přípravě na pánev přidáte trochu šalvěje, rozmarýnu a oregana.

 

Jogurtový koktejl Jogurtový nápoj si snadno vyrobíte sami doma. Ponorným mixérem vyšlehejte přírodní jogurt s mlékem, kompotem nebo sezónním ovocem s trochou cukru. Kdo chce ušetřit kalorie, může místo mléka použít minerálku.

 

Jablkový“ urychlovač Tvrdé kiwi vložte do sáčku spolu s jedním jablkem. Asi za dva dny dozraje a změkne a snadno půjde vydlabat lžičkou.

 

Hruškové křížaly Oloupané hrušky zbavte jádřinců a nakrájejte je na tenké plátky. Pokapejte je oslazenou citrónovou šťávou a rozložte je na rošt s pečicím papírem. Rošt vložte do trouby vyhřáte na 80 ºC a s pootevřenými dvířky sušte dvě až tři hodiny.

 

Jak správně připravit garnáty Garnáty na zádech podélně rozřízněte ostrým nožem a úplně odstraňte krunýř. Potom opatrně vyjměte střevo.

 

Banánové mlsání Z půl litru mléka uvařte banánový puding. Přidejte tři lžíce másla a půlku měkkého tvarohu. Vzniklou hmotu nalijte do připravených misek, do kterých jste položily piškoty a nakrájená kolečka banánu.

 

Kulatý nebo hranatý koláč? 

Jestliže svůj oblíbený koláč pečete častěji v kruhové formě
a z nějakého důvodu byste jej zase ráda upekla na plechu, platí zjednodušený vzorec na přepočet množství:

 

Pro koláč na plechu potřebujete dvojnásobné množství surovin než pro kulatou formu o průměru 28 cm. A naopak – pro „plechový“ koláč, který chcete upéct v kulaté formě, použijte polovinu surovin.

 

Posílejte nám své rady a tipy a čtěte také Vychytávky od sporáku

   
13.11.2008 - Dům a byt - autor: Marie Šrámková

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [31] mysak [*]

    Jsem asi jediná, kdo pod pojmem pikantní chápe pálivý. Slaný je přece slaný, ne pikantní, to by mě teda nenapadlo

    superkarma: 0 14.11.2008, 00:03:20

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] Petunie [*]

    Kelly: stasha:

    superkarma: 0 13.11.2008, 17:19:49
  2. [29] r1911 [*]

    Kivi si většinou oloupu nožem a nakrájím na kousky do malé misky - lžičkou ho jím jen mimo domov. K tomu kulatému x hranatému koláči zapomněli uvést, že mají na mysli velký plech. Doma dost často peču na malém plechu.

    superkarma: 0 13.11.2008, 15:26:36
  3. avatar
    [28] stasha [*]

    Petunie: To jsem ráda, že tu nejsem zvrhlík sama

    superkarma: 0 13.11.2008, 15:18:49
  4. avatar
    [27] floo [*]

    Mafinka: I kdyby, tady se to používá pro výraznou chuť, tak proč by nemohlo být kuře ještě pikantnější, když se potře bylinkovým máslem (evidentně už pikantní bylo, když se tím má jeho pikantnost ještě zvýraznit).
    Ale to je šumák, nebudeme slovíčkařit. Ať každý jí co mu chutná, ne,

    superkarma: 0 13.11.2008, 14:32:48
  5. avatar
    [26] Kelly [*]

    Petunie: myšlenka matkou činu ...

    superkarma: 0 13.11.2008, 14:22:48
  6. avatar
    [25] Petunie [*]

    Já po přečtení názvu článku pomyslela na úplně jiné pikantnosti .

    superkarma: 0 13.11.2008, 14:16:27
  7. [24] Mafinka [*]

    floo: ale Mlho, to jsem přece psala, že u nás se to používá pro všechno možný, ale původního jazykového význam je pro pálivé věci...

    Meander: no, mě je to fuk, ale pokud si fakt myslíš, že třeba ve španělsku si řekneš o picante a přinesou ti něco slanýho, tak přeju hodně štěstí

    superkarma: 0 13.11.2008, 14:10:17
  8. avatar
    [23] floo [*]

    Mafinka: Pikantní znamená něco, co má výraznou chuť, ale nemusí to být zrovna pálivé nebo ostré.

    superkarma: 0 13.11.2008, 13:43:56
  9. avatar
    [22] Meander [*]

    Mafinka: Říká kdo?

    superkarma: 0 13.11.2008, 13:28:49
  10. [21] Mafinka [*]

    Juana: je to tak. U nás se to jako obvykle zkomolilo a začalo používat i pro jiné typy chutí, ale původní označení vychází ze slov picar, picante u španělštiny, což znamená pálit, ostrý, pálivý a z francouzského piquer, což znamená totéž. A v těchto zemích ten výraz rozhodně není synonymen pro slanou, kyselou nebo kořeněnou chuť, ale opravdu pro ostré a pálivé.

    superkarma: 0 13.11.2008, 13:02:40
  11. avatar
    [20] floo [*]

    On fakt někdo dělá vývar tak, že dá maso do horké vody? .

    superkarma: 0 13.11.2008, 12:51:33
  12. avatar
    [19] Meander [*]

    gerda: Pikantní může být třeba i výrazně slaný. Což je asi nejhorší druh pikantnosti, co znám

    superkarma: 0 13.11.2008, 12:51:20
  13. avatar
    [18] Kelly [*]

    ToraToraTora: když jsem ještě jídávala kiwi, tak jsem slupku krásně nožem stáhla. Muselo být ale hezky uzrálé. O vydlabávání lžící slyším prvně.
    Dnes to ale neřeším. Kiwi se nesmím ani dotknout. Je to alergen jak

    superkarma: 0 13.11.2008, 12:42:05
  14. avatar
    [17] gerda [*]

    Meander: však jo, pikantní může být i ostře kyselý a ani to nemusí pálit.

    superkarma: 0 13.11.2008, 11:23:11
  15. avatar
    [16] Meander [*]

    Juana: Pikantní je kořeněný, chuti výrazné. Pálivý je pálivý. Často si to pletou i majitelé restaurací a to je pak radost dělat pro ně jídelní lístek

    superkarma: 0 13.11.2008, 11:04:10
  16. [15] mindulinka [*]

    Lindaa: taky ho škrabu a chlupatici nepapám

    superkarma: 0 13.11.2008, 10:55:16
  17. [14] Lindaa [*]

    ToraToraTora: ne, me to pripomíná zelenou chlupatou housenku . Ale jako ozdobu na ovocný dort jsem kiwi nejdrív vzala skrabkou na brambory a pak krájela na látky.

    superkarma: 0 13.11.2008, 10:49:21
  18. avatar
    [13] Solei [*]

    ToraToraTora: fakt nikdo - ona se nejí ani u pomeranče

    superkarma: 0 13.11.2008, 10:13:42
  19. avatar
    [12] ToraToraTora [*]

    Proč všichni dlabou kivi lžíčkou, to fakt, kromě mě, nikdo nejí tu chlupatou šlupku?

    superkarma: 0 13.11.2008, 10:11:50
  20. [11] hajcena [*]

    Bábovku vymazávám máslem (polotuhým,ne rozpuštěným), vysypávám strouhankou a nikdy se mi nestalo, že by nešla ven. Vyklápím hned po vytažení z trouby

    superkarma: 0 13.11.2008, 09:48:47
  21. [10] Anime Otaku [*]

    Já mám na bábovku rozvírací formu, ještě se mi nestalo, že bych z ní něco nedostala JInak taky všechno dělám ne podle váhy, ale na lžice a hrnky

    superkarma: 0 13.11.2008, 09:46:23
  22. [9] mindulinka [*]

    Lindaa: taky mám skleněnou formu, ale vymazávám jí máslem a nemám problém jí vyklopit. A hned ještě horkou nacukrovat - hezky se to spojí.
    Všechno co peču - peču od oka - i vánoční cukroví. Váhu doma nepotřebuji.

    superkarma: 0 13.11.2008, 09:11:08
  23. avatar
    [8] Juana [*]

    Náhodou ty garnáti vypadají dobře.
    Akorát nechápu, proč má být kuře pikantní, když se potře bylinkovým máslem. Pikantí je přece pálivý. Aspoň je to původní význam slova, pamatuju si to z jedné zajímavé kuchařky, kde vysvětlovali různé zažité omyly. Je to z franzouzského výrazu pro kopí (něco jako pique nebo tak nějak to bylo). On i gurmán není v původním významu "gurmán", ale žrout jídla. To, čemu říkáme gurmán, je ve skutečnosti gourmet.

    superkarma: 0 13.11.2008, 08:59:54
  24. [7] Lindaa [*]

    evelyn: mojí sklenený bábovce by se to asi moc nelíbilo

    superkarma: 0 13.11.2008, 08:25:21
  25. avatar
    [6] Kelly [*]

    tyrkys: a teď si představ, že já na to dokonce dostala chuť

    superkarma: 0 13.11.2008, 08:24:39
  26. avatar
    [5] mysak [*]

    evelyn: já přes ní dávám namočenou utěrku

    superkarma: 0 13.11.2008, 07:44:55
  27. avatar
    [4] evelyn [*]

    babovku po vytahnuti z trouby, soupnu do studene vody v drezu a vyklopi se jedna basen

    superkarma: 0 13.11.2008, 07:27:11
  28. avatar
    [3] mysak [*]

    Meander: no tak to se s tebou nepočítá, to je pro ty, co mají plech přes celou troubu

    superkarma: 0 13.11.2008, 00:57:13
  29. avatar
    [2] Meander [*]

    Mám malej plech

    superkarma: 0 13.11.2008, 00:53:45
  30. avatar
    [1] tyrkys [*]

    To na obrázku vypadá jak sumýš . Ale ještě víc jak hovno.

    superkarma: 0 13.11.2008, 00:23:33

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme