Domácnost

Pošušňáníčko pro čokoholiky

Čokoláda je sladkostí, na kterou můžeme získat i závislost.

Není divu. Při pohledu na tabulkovou tmavou čokoládu se sbíhají sliny i největšímu odpůrci sladkostí.

Čokoláda ve formě horkého nápoje, který pohladí naše nervy a zahřeje duši, se také hodí pro každou příležitost. 

Přečtěte si tedy, jak se tato pochoutka z kakaových bobů vyrábí, jakou má tradici a jak nám přese všechna varování lékařů může být prospěšná.

Češi milují čokoládu více než jakékoliv jiné cukrovinky

Oproti roku 1990 jí dnes snědí téměř dvojnásobek. Stále častěji dávají přednost hořké před mléčnou. Hořká čokoláda obsahuje více kakaa a podle odborníků je kvalitnější. Právě kvalitní černá čokoláda s vysokým obsahem kakaa si podmaňuje stále víc ctitelů.

Po letech nadvlády mléčné čokolády se do obliby postupně dostávají hořké tabulky, které obsahují alespoň padesát procent kakaa.

 

Čokoláda jako lék

Řada průzkumů ukázala, že tmavá pochoutka, tedy přesněji kakao v ní obsažené, je skutečný všelék. Dietoložka Taťána Staňková pro časopis TÝDEN potvrzuje, že kakao má posilující a povzbuzující účinky, což ostatně věděli už staří Mayové a Aztékové.

Čokoláda navíc účinkuje proti stresu a zlepšuje náladu. Tento názor podporují výsledky studie publikované v časopise Nature: podle ní čokoláda může mít stejně uvolňující účinky jako marihuana.

 

Zřejmě nejčastěji je čokoláda jako lék spojována s léčbou sexuálních dysfunkcí. Za afrodisiakum ji považovali už staří Indiáni i svůdník Casanova a výzkumy z posledních let jim dávají za pravdu. Ženy, které mají rády čokoládu, dosahují častěji orgasmu, tvrdí nedávná italská studie.

 

Čokoholici

Ne všechny průzkumy ale vyzdvihují pozitivní účinky čokolády. Zejména psychologové poukazují na to, že do jejich ordinací stále častěji přicházejí takzvaní čokoholici, lidé závislí na čokoládě. „V těchto případech nejde o závislost fyzickou, ale pouze psychickou. Čokoláda je v tomto ohledu podobná jako káva nebo lehké drogy,“ uvádí dále Taťána Staňková.

 

Kolik za čokoládu utratíme?

Každý rok utratí průměrný Čech za čokoládu kolem čtyř set korun. To ovšem není nic proti Britům, kteří coby největší čokoládoví marnotratníci vydají ročně sedminásobek.

 

Jak se dělá čokoláda?

Sklizené kakaové boby se i s dužninou vyjmou z plodů a nechají se několik dní fermentovat. Dužnina přitom kvasí a kyselina octová, která vzniká, oddělí dužninu od bobů. Během fermentace také mizí hořkotrpká chuť bobů. Po fermentaci se boby suší na slunci, čímž  ztratí přibližně polovinu váhy. Usušené boby se balí do pytlů a putují do továrny, kde se rozdrtí, upraží, namelou a rozhnětou v kakaovou hmotu, která se následně rozdělí na kakaové máslo a kakaový prášek: základní hmotu pro výrobu čokolády jako takové. Stačí je smíchat s cukrem či dalšími přísadami, vše dostatečně dlouho konšovat (rozemlít a rozetřít), pak už jen vytvarovat do žádoucí podoby, zchladit a zabalit.

 

Jaké jsou druhy čokolády?

Dělit čokoládu pouze na bílou, mléčnou a hořkou by byl velký omyl.

Jenom hořká má podle Chantal Coadyové, autorky knihy Čokoláda, vlastní stupnici; na jejím vrcholku stojí čokolády s obsahem kakaa vyšším než 85 procent, označována „brut“. Méně ostrou chuť nabízejí čokolády z kategorie „extra amer“, v nichž se obsah kakaové složky pohybuje mezi 75 a 85 procenty. Fajnšmekři si užijí i čokolády typu „amer“, kde podíl kakaa překračuje padesátiprocentní hranici.

Hořkosladké, polosladké a sladké čokolády, které se pohybují pod touto hranicí, již nejsou tak kvalitní.

 

 

 

Zdroj: Petra Pospěchová, TÝDEN 6/2005

   
01.03.2005 - Dům a byt - autor: Jindřiška Kleknerová

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [65] marta-b [*]

    hmmm, tak teďka bych si kousek čokolády dala, úplně jste mě navnadily ... ale jsem v práci a na obědě už jsem byla, takže asi až navečer doma ...

    superkarma: 0 02.03.2005, 14:24:33
  2. avatar
    [64] Mici [*]

    eulalia: to je průměr - to je něco jako průměrný plat, taky ho 70% lidí vůbec nedosahuje My taky ty 4 stovky na osobu určitě pročokoládujeme. A asi i něco navíc

    superkarma: 0 02.03.2005, 00:12:10
  3. avatar
    [59] Avilka [*]

    Tak som sa pohrabala vo svojej zbierke - zbieram obaly z čokolád.
    Bola to v minulosti Aero Luft-schokolade ( u nás sa volala letecká čokoláda) mliečna. Výrobca Van Houten. A bola dostať v Tuzexe a na deň baníkov aj v našom malom mestečku.
    A tú som dnes na trhu teda nevidela.
    Z roku 2002 mám obal Sommina Air Luftschokolade , výrobca VAn Netten.

    superkarma: 0 01.03.2005, 22:38:23
  4. [58] ikor [*]

    Ach jo, čokoláda. Teď mi zeťák dal "ránu" pod pás. Přivezl mi z Belgie různé druhy a také různé pralinky. Jsou "božské". Dala jsem je manželovi a mám je na příděl. Taková jsem a stydím se za to.

    superkarma: 0 01.03.2005, 22:06:43
  5. [57] Pavla_b [*]

    Juana, Ivana:Pamatuju si, že bublinková se jmenovala Aero akromě bublinek mi moc nechutnala...

    superkarma: 0 01.03.2005, 15:24:38

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [56] marcellina* [*]

    patrim mezi fajnsmekry , mam rada jenom horkou - nejlepe s mandlemi

    superkarma: 0 01.03.2005, 15:19:29
  2. avatar
    [53] Juana [*]

    Ivana.: Bublinky jsem si koupila, ale vzpomínka z mého dětství je jiná, tohle mi tak nechutnalo. Jenže moje dětství je už dávno fuč.
    Teď zrovna žeru oříškovou Milku. Samozřejmě zblajznu celou.

    superkarma: 0 01.03.2005, 14:57:49
  3. [52] Pavla_b [*]

    Čokoládu můžu ve veeelikém množství, ovšem pouze hořkou a nejlíp kolem 70% kakaaa, to je potom

    superkarma: 0 01.03.2005, 14:56:03
  4. avatar
    [51] Channah [*]

    Ach jo, já jsem na čokoládu a kakao obecně alergická, i když je mám děsně ráda. Ale nesmím Navíc, kakao je prakticky všude - v každé sušence, nedávno mi s ním dokonce posypali v restauraci horké mailiny

    superkarma: 0 01.03.2005, 14:07:33
  5. avatar
    [48] koza roza [*]

    Tak tomu říkám trest,číst o takových dobrotách a nedat si...To tedy ne,jdu něco vyštrachat.Jinak

    superkarma: 0 01.03.2005, 13:36:05
  6. avatar
    [47] Pentlička [*]

    Já jsem zkažená civilizací - tu hořkou nemůžu ani vidět - fuj!!
    Zato mléčná čokoládka, třeba Milka - mňami mňam !!!!

    superkarma: 0 01.03.2005, 12:44:21
  7. avatar
    [46] gerda [*]

    moje největší vášeň je chalva v čokoládě. Jenomže tu mají pouze v prodejně zdravé výživy, kterou mám dost z ruky, takže hřeším jenom občas. Jinak můžu jakoukoliv hořkou čokoládu o pařížském krému nemluvíc.

    superkarma: 0 01.03.2005, 12:43:08
  8. avatar
    [45] Markýza [*]

    Klarais: bohužel

    superkarma: 0 01.03.2005, 12:40:07
  9. avatar
    [44] Ivana. [*]

    taky je vynikající, ale je to kalorická bomba: Na másle orestovaný banán politý čokoládkou a pošlehačkovaný.

    superkarma: 0 01.03.2005, 12:21:10
  10. avatar
    [43] Luciš [*]

    ledová čokoláda, nugát, belgické pralinky - plody moře

    superkarma: 0 01.03.2005, 11:50:09
  11. avatar
    [40] gerda [*]

    Nunče: tak si rozpusť kousíček másla a do toho zamíchej kakao a trošku cukru. Není z toho sice tabulka čokolády, ale východisko z nouze je to víc než dobré:)

    superkarma: 0 01.03.2005, 11:25:41
  12. avatar
    [39] Avilka [*]

    Tak to ja za kofilu aj život dám!!!!
    Inak som čítala, že čokoláda /kakao/ obsahuje látku, ktorá je tuším v Extáze. Vyvoláva pocit šťastia a radosti. Ale matička príroda to zariadila tak, že keby ste sa chceli nadrogovať čokoládou, tak jak jednou dávkou extáze, tak by ste museli tej kvalitnej zjesť 11 kg. A to žiadne telo nezvládne.

    superkarma: 0 01.03.2005, 10:55:22
  13. avatar
    [36] Trinii [*]

    Dřív jsem jedla čokoládu strašně moc a ráda... Ale tak poslední rok už ani nemám chuť... když tak jedině se sýrem nebo banánem a brambůrkama ať jsou chutě pomíchané...ale horkou si doma dělám ráda místo kafe.

    superkarma: 0 01.03.2005, 10:35:32
  14. avatar
    [35] Ivana. [*]

    Dnes si koupím bublinky jak dávaj v reklamě. Vždycky mi to kupovala babka když jsem byla malá tak jsem zvědavá jestli je to furt takový dobrý

    superkarma: 0 01.03.2005, 10:31:42
  15. avatar
    [34] lucis [*]

    Nedávno jsem vyzkoušela hořkou modré z nebe s mandlema. Mňam , ta je!

    superkarma: 0 01.03.2005, 10:27:35
  16. avatar
    [33] Ivana. [*]

    Zkuste si udělat pařížskou šlehačku z čokolády na vaření to je lahůdka. To bych vždycky vydřela mísu

    superkarma: 0 01.03.2005, 10:25:53
  17. avatar
    [32] Lilinka [*]

    ja ted ulitavam na cokolade na vareni.Zamilovala jsem si ji,asi proto,ze je nejlevnejsiiii

    superkarma: 0 01.03.2005, 10:16:36
  18. avatar
    [31] Nunče [*]

    Takový téma a já doma zrovna žádnou nemám.SAKRA. Ani teď nemůžu do obchodu, protože mi spí dítko.Radči jsem to neměla ani číst

    superkarma: 0 01.03.2005, 10:12:29
  19. [30] Jana 01 [*]

    Taky miluju čokoládu, ale mám problém s tím, že mně 3 dílky nestačí - když ji načnu, tak ji s prostě musím sníst celou. Nejlépe ještě cestou z obchodu...

    superkarma: 0 01.03.2005, 09:46:39
  20. avatar
    [29] LinaX [*]

    Mě taky stačí ty 3-4 kostičky, ale pravidelně alespoň 1x denně

    superkarma: 0 01.03.2005, 09:39:17
  21. [26] janina01 [*]

    Tak si tu tak sedím a už baštím mléčnou čokoládu, mňam to já můžu , pomáhá na nervy a je jako

    superkarma: 0 01.03.2005, 09:35:58
  22. avatar
    [23] Markýza [*]

    sunny kiss: jsem se to tři roky učila a pět dělala, tak bych si to snad mohla pamatovat.

    superkarma: 0 01.03.2005, 09:24:48
  23. avatar
    [20] pohodarka [*]

    Ferdicka: ale klidne i studentskou pecet kazdymu podle libosti, cokolada tam je tak vo co go

    superkarma: 0 01.03.2005, 09:07:51
  24. [19] leonab [*]

    považuji za sprosté to tady zveřejňovat, protože si hned musím nějakou dát!

    superkarma: 0 01.03.2005, 09:05:08
  25. avatar
    [10] zelvicka [*]

    Taky jsem dostala na čokoladu chuť
    a nejlepší je studentská pečeť

    superkarma: 0 01.03.2005, 08:22:08
  26. avatar
    [9] Hannah01 [*]

    70% Lindt = slint

    superkarma: 0 01.03.2005, 08:12:58
  27. avatar
    [6] Markýza [*]

    Jidřiško dobrý jen - boby se praží celé, pak se rozdrtí a umelou na kakaovou hnotu - to je základ pro výrobu čokolády, část hmoty se použije na výrobu odlisováním kakaového másla a kakaového prášku - kakaa. Podle zbytkového obsahu kakaového másla se dělí typy kakaa - nejvyšší obsah má kakao holandského typu.
    Kakaové máslo se potom používá k výrobě čokolády, čím míň umělého tuku a víc kakaového másla, tím je čokoláda jemnější a kvalitnější.
    Konšování je až záběrečná práce při výrobě čokolády, tam se přidává i kakaové máslo a lecitin, probíhá za neustálého míchání 8 - 12 hodin ve vyhřívaných konších. Před tím se musí připravená směs zjemnit rozetřením z mazlavé hmoty na prážek na válcovacím zařízení - pětiválce, mezi jednotlivými válci se zvyšují tlaky a tím se z hmoty utvoří znotu přášek, který právě vb koších dostane závěrečnou podobu čokolády.
    Na různé výrobky se dělají různě "husté" čokolády - na máčení je pootřeba "řidší" čokoláda než na formování.
    Nugát se vyrábí stejným způsobem - suroviny se rozdrtí, smáchají, rozjemní na válcovce a v zásobnících se doplní tuk na požadovanou hustotu. Nejlepší je lískooříškový - mňam.

    superkarma: 0 01.03.2005, 07:32:23
  28. avatar
    [3] Linde [*]

    Mici:tak to mám stejné.I Studentská pečeť souhlasí!Můj chlap čokoládu nemusí, ale když ji ve špajzce najde, tak mi z pečetě vyloupe oříšky a želé a nechá mi tam jenom drť čokolády a hrozinek Nesnáším to!Tak raději hned po koupení čokolády ji musím sníst, ať ji ušetřím toho ponížení . A druhý den ani nejdu k váze ....

    superkarma: 0 01.03.2005, 06:36:52
  29. avatar
    [2] Mici [*]

    Manžel nemůže pochopit, proč se celý den nalívám neslazenou stolní vodou a večer u telky zblajznu jednu Studentskou pečeť. Čokoládku, tu já můžu

    superkarma: 0 01.03.2005, 00:29:01
  30. avatar
    [1] Adi [*]

    Jmenuji se Adi a jsem čokoholička. Se svojí závislostí na čokoládě se netajím a klidně sním na posezení celou tabulku čokolády

    superkarma: 0 01.03.2005, 00:15:19

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme