Vaření

Poslední dávka receptů

Toto je dnes předposlední novinka a tedy poslední čtenářská. Už nás čeká jen vyhlášení, ale to bych předbíhal. V této novince si můžete přečíst příspěvky hned od šesti čtenářek. Recepty i historky...

Čtenářka Virmnl: Recepty

Zdravím, teprv teď nám po dvou dnech spravili internet, tak receptíky zkusím překopírovat z našeho miniwebíčku, pomalu píšu, nestíhalabych,snad se to povede enka 1

FRIKO Z DRAHOTĚŠICKA

friko

.....

3-4 brambory/4 kuličky pepře/5 kuliček nového koření/1 hřebíček/špetka tymiánu/malá cibule/hrstka sušených hub/2 vejce/sůl/5 lžic polohrubé mouky/250ml smetany ke šlehání/3 bobkové listy/3-4 lžíce octa/ingredience na 2litrový hrnec

.....

Hrnec naplníme do tří čtvrtin vodou,osolíme a dáme vařit na kostičky nakrájené brambory,houby,bobkový list a celou cibulku. Pepř, nové koření, tymián a hřebíček dáme do čajítka (nebo zabalíme do plátýnka)a přidáme.Ve smetaně si rozmícháme mouku.Po uvaření brambor vyjmeme cibulku a koření, vlijeme smetanu s moukou, mírně vaříme a promícháváme do zhoustnutí.Nakonec vmícháme vajíčka a odstavíme z ohně. Dochutíme octem, případně dosolíme.Podáváme se slanými vdolky.

SLANÉ VDOLKY

vdolky

.....

1/2kg polohrubé mouky/10dkg tuku(Iva, Omega)/250ml vlažného mléka/lžička soli/lžička cukru/1vejce/40g droždí/sůl, mák

.....

Z trochy mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Tuk si můžem trochu rozpustit v mléce a smícháme s moukou, vajíčkem, solí a kváskem. Vypracováváme těsto, které je hotové když „pšouká" a nelepí se na stěny mísy,posypem moukou, přikryjem a necháme na teplém místě asi hodinu kynout. Lžící si odkrajujeme těsto, tvoříme malé bochánky, které pokládáme na vymaštěný plech a necháme ještě aspoň čtvrt hodiny kynout. V mističce si smícháme stejný díl máku a soli (asi rovnou lžíci). Každý vdolek pohladíme mokrou rukou a posypeme. Pečeme v předehřáté troubě na 200st. něco přes 20minut do zlatohněda.

TÁTOVA DOBROTA

dbrota

.....

3ks kuřecích čtvrtek/asi 120ml oleje/třetina sáčku mražené zeleniny(hrášek,mrkev,kukuřice)/lžička soli/cca 70g másla/5 lžic sójové omáčky (dle chuti)

.....

Maso ze čtvrtek nakrájíme na nudličky,osmahnem na rozpáleném oleji a dusíme do poloměkka. Přidáme polorozmraženou zeleninu, osolíme a dodusíme. V závěru dodáme sójovku s máslem, po jehož rozpuštění podáváme s těstovinami. Uvařenými.

Virml

Čtenářka Eliza: Jak to chodí u nás...

Doufám že už nebudu s křížkem po funuse, respektive s receptem po večeři :-)

Dalo by se říct, že moje recepty jsou všechny rychlé. Vařím sice ráda, ale vzhledem k zákonu o zachování energie se mi nechce investovat do přípravy večeře víc energie, než kolik mi dodá. Takže pomyslnou laťku drží torteliny z pytliku s domácím pestem. Stačí uvařit dle návodu, zamíchat několik lžiček, postrouhnout zbytkem sýra a je žaludek nasycen stejně jakou chuťové pohárky. Chléb ve vajíčku už tu byl, takže jen poznámka že to je geniální jídlo na zpracování zbytků. Dělala bych ráda zapečené dobroty, podle filozofie vrzni na to sýr, ale bohužel s mojí plynovou troubou je to souboj na dlouhé minuty než se jí vůbec uráčí pracovat. Na to s večerní únavou nemívám energii. Obecně pro mě recept diskvalifikuje zdlouhavé čištění zeleniny, hňácání těsta s následným odležením, využití víc nádobí než je prkénko, nůž, vařečka a hrnec. Takové recepty si schovávám na období klidu a pohody. Navíc mojí kreativnost pravidelně testuje tchýně záplavou surovin, které bych nikdy nekoupila a které mi ona nechává v lednici se sladkým úsměvem - jen si to vezměte, mi si nakoupíme čerstvé. Takže opékám drolící se obstarožní chleba, utápím v omáčkách levné sýry a zapékám zbytky levných salámů, sekaných a klobás, které mi moje vychování dovoluje vyhodit až když se dobývají z obalů ven. Když mám konečně zpracováno, můžu si dovolit rychlou pochoutku ve vlastním stylu. Předkrm - avokádo s citronem, solí a pepřem. Hlavní chod - opečené vepřové plátky (kotleta, minutky) doplněné cibulkou opečenou na výpeku z masa a trošce másla, zahuštěná brusinkovou marmeládou, česnek, pepř (trik je maso nesolit, opéct z obou stran a odložit stranou a lehce osolit dodatečně nebo vůbec, cibuli krájím na klínky, do pánve přidám plátek másla, opeču cibuli a přidám lžíci zavařeniny, dochutím česnekem, solí a pepřem a navrším na maso). Přílohou budiž čerstvé pečivo a jako dezert zmrzlina. Pak už jen sprcha a postel a tam už to nemusí být rychlovka ;-)

Eliza

Čtenářka Licokovi: Fazolky se sýrem

  • 1 konzervu Fazolky v tomate /ty mam doma vzdycky/
  • 3ks steril. Kyselych okurek
  • 1ks cibule
  • 10dkg syr Eidam /nebo jakykoli tvrdy/
  • 20dkg Majolky s feferonkou /prodavaji hotove/
  • 3 lžice Kecupu

Dle chuti sul, pepr event. i mekky salam. Vse na kosticky a promichat tem hladovejsim - příloha rohlík, chleba.Hotovo za 15minut.

Lickovi

Čtenářka Elioza: Důsledky Velikonoc

Důsledky Velikonoc bývají rozličné podle zvyklostí toho kterého regionu; zatím se udržují tradice pomlázkové, včetně faktu, že velikonoční koledníci obohatí domácnost zvýšeným počtem vajíček natvrdo v barevných skořápkách. Jestliže tedy mužský útočný oddíl způsobil nárazový přebytek vařených vajíček natvrdo, neváhejme a učiňme je hlavním chodem:

Nachystejme si cca půl litru vývaru z kostky, ať v ústraní chladne a dejme vařit oloupané brambory. V kastrolu z trochy tuku (původní je máslo, stačí i olej) a dvou lžic mouky umíchejme mírně nažloutlou zásmažku, zalijme vodou, vývarem a odvařme, poté vmíchejme dvě lžíce plnotučné hořčice. Osolme, upravme kyselost trochou cukru, okořeňme (kromě špetky pepře je možno uvažovat i o drobně sekaných kaparech, ale naprosto nejsou nezbytné). "Špičku" obstará trocha pálivé papriky nebo chilli. Vejce podélně rozkrojená, zbavená skořápek, můžeme rozdělit i na čtvrtky. Pokud jsme je nenahřáli ve skořápce v kastrolku s vodou, nahřejí se od omáčky až na talíři. K tomu brambory ani rýže neurazí.

Popsané množství stačí na 6 vajíček, ne-li na víc a máme dík pondělku alespoň večeři - a ne zrovna slabou. Ale bez obav, hořčice pomáhá trávení a kdo je zvláště silné nátury, ať si do hotové omáčky vmíchá trochu křenu, nejlépe čerstvého. Nebude zklamán.

Tento recept na rychlou velikonoční večeři se dá dnes už prakticky využít po celý rok, vzhledem k dostupným cenám vajec a jejich univerzálnímu použití, doporučuji tuto večeři vyzkoušet a alespoň okrajově si teď během "usmrkaného" podzimu vzpomenout na jarní kvítí, vlahý vzduch a teplé sluneční paprsky...

Dobrou chuť přeje,
Elioza

Čtenářka Lenka.ha: Halušky se šunkou a smetanou

Tak já dělávám občas jednoduchou a sytou večeři a to :
Halušky ( hladká mouka, špetka soli, voda , vejce ) a pak na woku rozpustím kousek másla, orestuji na něm porek nakrájený na kolečka, a šunku nakrájenou na kostky, nebo nudličky, pak do toho vysypu halušky a zaleju smetanou. Po cca 5 minutách vaření vypnu. Je to hodně dobré jídlo a máme ho rádi celá rodina. Ta smetana ve woku zhoustne a udělá omáčku, není potřeba žádné koření ani sůl..

Lenka.ha

Čtenářka Anai: Jak řeším rychlou večeři?

Původně jsem chtěla vložit některý ze svých receptů, ale pak mě napadlo napsat, jakým stylem vlastně řeším potřebu rychlé večeře:

Moc ráda a doufám, že i dobře vařím, je to jeden z mých koníčků. Namátkou jsem otevřela některé dnešní tipy a téměř nic z toho pro mě: vařím téměř výhradně minutky a ještě k tomu jelikož jde o večeře, musí být pro mě pouze bílkovinovo-zeleninové, jen výjmečně si k rybě dám vařené brambory - kdybych jedla jinak, byla bych jak koule. Na cenu jídel se příliš nedívám, i když samozřejmě akční slevy třeba chlazených ryb, které miluju a mohla bych jíst vlastně výhradně, mě „berou" taky. Večeře mi nesmí zabrat víc, než půl hodinky, takže házím na pánev, nebo na gril drůbeží maso (výjmečně panenku či svíčkovou), pro partnera dám do trouby hranolky nebo krokety a k tomu vždy udusím nebo ugriluju zeleninu + vyrobím zeleninový salát. Když jde o rybu, tu dělám až 2x týdně - vařím brambory. Za tuk dle Itala v kuchyni jen „maličko extra virgin"... Lze vyrobit za chviličku ale i variaci minutkového jídla pro milovníky omáček, třeba švestková omáčka z povidel, nebo ze zakysané smetany či jogurtu (alá indické kuřecí kari). Kořením téměř výhradně čerstvými bylinkami. Když mám času víc, udělám špízy, které miluju a složitější jídla dělám samozřejmě o víkendech - to se potom inspiruju i ženou-in (třeba nepřekonatelné jsou ananasovo-banánové špízy) a nad kcal trošku přimhouřím oči. Dost často vyrábím v létě jen velké zeleninové saláty (třeba originál Salát Ceasar, nebo tuňákový, nebo si prostě vymýšlím), nebo zapečenou zeleninu (květák, brokolici, atp.) se sýrem. A jednou v roce, obvykle ne na Vánoce, protože ty u nás nejsou proto, abychom se přejídali, vyrobím parádní svíčkovou, nebo kachnu se zelím, abych partnerovi udělala radost..... ovšem to už je o jiném, než rychlém vaření, protože vše dělám opravdu klasicky, bez levných náhražek, které nesnáším.... Dříve, když jsem ještě tolik nebojovala s kily a partner se více hýbal, jsem takhle vařívala podstatně častěji....

Anai

Pozn. red.: Text neprošel jazykovou korekturou.

Téma dne: Vaše rychlovky k večeři

Téma dne již skončilo, za krátko se dozvíte, kdo obdrží dárek: krásnou soupravu čajů PICKWICK 9 chutí čaje.

   
29.09.2010 - Vaření - autor: Jakub D. Kočí

Komentáře:

  1. [12] brnky [*]

    Super inspirace, nejvíce se mi líbí vdolky

    superkarma: 0 21.03.2013, 01:33:12
  2. avatar
    [11] saruz [*]

    líbí se mi ty slané vdolky Sml22

    superkarma: 0 21.11.2012, 11:42:59
  3. avatar
    [10] hubajda [*]

    enka1 — #7 no aj to se da zkazit

    superkarma: 0 16.11.2012, 01:24:49
  4. avatar
    [9] enka1 [*]

    Tina5 — #8 Sml22taky nedosahuju matčiných a babiččiných kvalit

    superkarma: 0 29.09.2010, 20:07:44
  5. avatar
    [8] Tina5 [*]

    enka1 — #7 Mám pečku, tedy dvě, ale nikdy nebudou tak dobré jako od babičky. Jako nikdy už asi neochutnám tak dobré vanilkové rohlíčky jako od babičky..

    1. na komentář reaguje enka1 — #9
    superkarma: 0 29.09.2010, 17:50:08
  6. avatar
    [7] enka1 [*]

    Tina5 — #3 Sml16Když se dělá těsto v domácí pekárně, není co zkazit

    1. na komentář reaguje Tina5 — #8
    2. na komentář reaguje hubajda — #10
    superkarma: 0 29.09.2010, 17:13:23
  7. [6] LusyZ [*]

    můj receptík jsem také nenašlaSml80

    superkarma: 0 29.09.2010, 16:40:50
  8. avatar
    [5] Tulinka [*]

    Eliana — #4 Už tam je Sml16

    superkarma: 0 29.09.2010, 16:39:58
  9. avatar
    [4] Eliana [*]

    Jitulinka — #2 Sml79 tak nám ho sem písni, nápadů není nikdy dost!

    1. na komentář reaguje Jitulinka — #5
    superkarma: 0 29.09.2010, 16:38:55
  10. avatar
    [3] Tina5 [*]

    Jéé, takové vdolky dělávala moje babičky a já ač peču hodně, tak se mi nikdy tak dobré jako od babičky nepovedly.. pěkné fotky a super inspiraceSml67

    1. na komentář reaguje enka1 — #7
    superkarma: 0 29.09.2010, 16:35:44
  11. avatar
    [2] Tulinka [*]

    Jitulinka — #1 Sml79

    1. na komentář reaguje Eliana — #4
    superkarma: 0 29.09.2010, 16:31:52
  12. avatar
    [1] Tulinka [*]

    Jakube kde je můj recept.Psal si,že výjde před 16h. Sml80

    1. na komentář reaguje Jitulinka — #2
    superkarma: 0 29.09.2010, 16:28:19

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme