Vaření

Poslední adventní neděle - čas na nepečené cukroví a zdobení

perníčky

Poslední víkend před Štědrým dnem. Máte napečeno? Je pravděpodobné, že už ano. Čeká vás teď ta nejkrásnější práce. Zdobení, plnění krémem, polévání čokoládou a výroba rychlovek na poslední chvíli. Připravit si můžete také nepečené cukroví. Inspirujte se v našem dnešním článku.

Já se letos chystám vyzkoušet medovníkové koule. Medovník u nás milujeme totiž úplně všichni. A recept na tyto zajímavé kuličky teď zkouší snad úplně všichni. Musím tedy i já. Kromě toho se pustím do koulí z čokolády a kokosu. Ty má zase rád můj tatínek.

Medovníkové koule

Těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 2 čl jedlé sody
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 4 lžíce medu
  • 200 g moučkového cukru

Krém

  • 1 karamelové kondenzované mléka
  • 1 máslo

Z těsta uděláte beztvaré placky a upečete na 180 stupňů asi 10 minut a necháte zchladnout. Mezitím si uděláte krém z 1 másla (trochu změklého) a 1 karamelového kondenzovaného mléka.

Zchladlé těsto rozdrtíte na jemné drobečky. Doporučuji placky nalámat a rozmixovat v mixéru, usnadní vám to práci. Trochu drobečků si odložíte stranou na obalení kuliček.

Teď si v míse smícháme krém a drobky z placek a vypracujeme z nich hmotu, kterou dáme na 2 hodiny odpočinout do lednice. To proto, aby se nám potom kuličky lépe tvarovaly.

Po dvou hodinách vyndáme těsto z lednice a už jen vytvarujeme kuličky, které obalujeme v drobečcích.

Autor receptu Tamara Varmužová

rychlé vánoční cukroví

Naše čtenářka Jana mě zase inspirovala na svém facebookovém vaření.

Čokohrudky s kukuřičnými lupínky

  • 200 g čokolády hořké, mléčné nebo bílé - záleží jen na vaší chuti
  • 100 g 100% tuku (Omega) nebo másla
  • 200 g kukuřičných lupínků
  • papírové košíčky

Čokoládu nalámeme na menší kousky, přidáme tuk nebo máslo a rozpustíme ve vodní lázni. 
Do tekuté čokolády přidáme mírně rozdrcené kukuřičné lupínky a důkladně promícháme. Poté už jen dáváme malou lžičkou směs do papírových košíčků a necháme ztuhnout.

Po přečtení receptu na Včelí úly, které každoročně po stovkách kusů vyrábí moje kolegyně Kristina, jsem připsala na seznam i ty. Protože klasické ořechové úlky ráda nemám a tyhle mě vyloženě lákají. Jen si musím koupit formičku na úly.

Co máte o posledním adventním víkendu v plánu vy? Už máte napečeno? Nazdobeno? Naplněno?

Krásné Vánoce přeje Elly.

   
18.12.2015 - Mlsání - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [7] SNÍŽEK [*]

    mám napečeno,slepeno a ozdobeno,takže splněno Sml22

    superkarma: 0 20.12.2015, 17:33:05
  2. avatar
    [6] gerda [*]

    A není jednodušší koupit perník na strouhání?Sml80 Ono je to určitě dobré, ale strašně vydatné, nezůstala bych u jedné kouličky, snědla bych jich talířek a běda mi....a další - já vím, že bez stoprocentního tuku se některé cukroví opravdu neobejde, ale od doby, co vím, jaký je palmový tuk svinstvo, se radši obejdu bez těch druhů, do kterých se dává (Iva, Omega a tak)...je mi líto, že nám tak palmovým tukem zahnojili dosud normální potraviny.

    superkarma: 0 20.12.2015, 07:39:30
  3. avatar
    [5] SNÍŽEK [*]

    ty čokohrudky zkusím Sml16

    superkarma: 0 18.12.2015, 19:30:19
  4. [4] bobani [*]

    túdle !Sml32

    superkarma: 1 18.12.2015, 13:38:00
  5. [3] Nikar [*]

    Jo jo, cely fcb je plný medovníkových koulíSml22, ale ještě jsem je nekoušela.

    superkarma: 0 18.12.2015, 11:26:16
  6. avatar
    [2] Eliana [*]

    minulý týden jsem dělala marlenkové řezy, ale už jsou dávno pryčSml24

    superkarma: 0 18.12.2015, 09:39:38
  7. [1] kantor10 [*]

    medovník je moc sladkýSml15

    superkarma: 0 18.12.2015, 08:28:43

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme