Domácnost

Portské víno Sandeman… jaké je?


Jakmile se v kalendáři objeví únor, žijeme myšlenkami na lásku. Bude den sv. Valentýna.
Kdo to byl sv. Valentýn? Za starého Říma to byl kněz, který neuposlechl zákazu císaře Claudia (zakázal oddávání, aby se mužům snáze odcházelo z domova do válek) a tajně zamilované oddával. U nás se masově slaví svátek po roce 1989. Pokud patříte mezi fanynky sv. Valentýna a už přemýšlíte, jak jej se svým milým oslavit, následující řádky jsou právě pro vás.

Portská vína Sandeman! Vynikající požitek! Toto si řekne určitě každý z nás… Proto jsou naším horkým tipem na dárek pro zamilované. Při každém doušku ucítíte krásné teplo, které rozehřeje vaše smysly. Jak lahodné je toto víno!

Každé víno má svůj příběh. Historie portského patří bezesporu k nejpozoruhodnějším vinařským příběhům vůbec. Za všechno může válka a vynalézavost nadšených konzumentů vína.

 

Jak to tedy bylo? Portské víno se na severu Portugalska začalo vyrábět koncem 17. století. V roce 1678 vyhlásila Británie válku Francii a zablokovala francouzské přístavy. V důsledku toho vznikl na ostrovech okamžitý nedostatek vína, až dosud dováženého převážně z Francie. Britští obchodníci se okamžitě zaměřili na dovoz z Portugalska, které bylo již tradičním obchodním partnerem. Víno, pěstované v horní části řeky Douro, přiváželi Angličané na lodích do Porta a odtud do Británie. Portugalské víno však tehdy ještě nedosahovalo příliš vysoké kvality a cestou po moři se kazilo. Aby obchodníci víno pro převoz lépe stabilizovali, začali přidávat do sudů brandy a první portské bylo na světě. V této tradici probíhá výroba portského dodnes. Kombinací kvalitního vína a další důležité složky – brandy (čirý vinný destilát o obsahu alkoholu cca 77 %), vzniká lahodné portské víno.

 

Když byla v roce 1790 v Londýně založena malá firma obchodující s portugalskými víny z oblasti Porto - Jerez , nikdo netušil, že se právě zrodil vinařský pojem. Portská Sandeman brzy získala takové renomé, že se stala ozdobou královských a šlechtických tabulí.

 

Portské víno je neodmyslitelně spjato s portugalským městem Porto, podle něhož si nese své světoznámé jméno. Porto, kolébka portského vína, se rozkládá při ústí řeky Douro, která zde končí svou dlouhou cestu do Atlantského oceánu. Vynikající klimatické podmínky těch  nejlepších vinic, dlouholetá vinařská tradice, zrání v dubových sudech a přepečlivá péče špičkových odborníků, to vše přispívá k jedinečné barvě, chuti a nezaměnitelnému charakteru výrobků Sandeman. I když půda vypadá nevábně, je pro výsledný efekt to pravé. Vyprahlá „nekvalitní“ půda skrývající pod tlustou vrstvou prachu zem tvrdou jak kámen je ideálním podložím pro původní portugalské odrůdy, z nichž se portské dělá.

 

Jaká portská vína Sandeman vám chceme určitě doporučit?

White Port – Sandeman’s Originál. Jemné portské bílé víno se vyrábí z bílých hroznů, jehož základní odrůdy představuje Malvasia Fina a Codega. Portské bílé se podává zejména jako aperitiv.

 

Ruby – Toto syté portské červené víno je vínem plným a bohatým na plody. Sandeman’s Originál Rich Ruby dosahuje svého zvláštního sytého aroma a jemného dozrávání díky zařazení do výběru starších vín z velké a různorodé zásoby firmy.

 

Tawny – Sandeman’s Imperial  Aged Tawny Port představuje výběr vín, která zrají v malých dubových sudech a která následkem toho rychleji ztrácejí barvu. Tato archivní portská vína jsou vína nejvyšší kvality, zrající mnoho let. V průběhu zrání  se vytváří vysoká koncentrace aroma a jantarová barva, od níž je odvozen název tohoto druhu vína – tawny – žlutohnědý.

 

 

Značku Sandeman spolu se svým Donem, siluetou důstojného pijáka portského, poznají všichni na celém světě.

 

Korunujte svůj den vynikající kvalitou portského Sandeman.

 

Užijte si krásné chvíle ve dvou na svatého Valentýna, dejte si portské Sandeman’s! Chcete jej vyhrát a užít si jej právě na Valentýna?
Zúčastněte se naší Valentýnské soutěže.

 

   
06.02.2006 - Dům a byt - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [14] patronella [*]

    Kalorické nekalorické... chutná strašně dobře. Některé se tou chutí podobá i kagoru, který pijí pravoslavné.

    Manžel si občas otevře láhev 40letého portského (http://www.portuguesa.cz/portske-vino/port-wine-white-very-old.html), ale to pije zásadně vsedě ve velkém křesle a občas něco u toho kreslí. Já jsem s nim dala jednu sklenku - velmi neobvykle, netradiční, ale mě to docela duclo po hlavě :)))

    superkarma: 0 07.04.2017, 11:34:29
  2. [13] janoušek [*]

    portské víno......mňam mňam

    superkarma: 0 06.08.2006, 12:11:25
  3. [8] sahleb [*]

    vyborne do omacek pod maso...to je moje droga, a je to bez kalorii

    superkarma: 0 06.02.2006, 16:55:55
  4. avatar
    [7] Meander [*]

    Vivian: Portské miluju, i s těmi kaloriemi

    superkarma: 0 06.02.2006, 14:33:31
  5. avatar
    [6] Vivian [*]

    portské milujeme
    jen kdyby nebylo tak kalorický

    superkarma: 0 06.02.2006, 13:22:25
  6. avatar
    [3] Májík [*]

    na otázku z nadpisu Vám odpovím,až ho vyhraju

    superkarma: 0 06.02.2006, 08:37:09
  7. avatar
    [2] Aka [*]

    Ňam tohle chci vyhrát

    superkarma: 0 06.02.2006, 08:21:28
  8. avatar
    [1] Dux [*]

    první

    superkarma: 0 06.02.2006, 02:52:54

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme