Vaření

Poradna: Jak vybrat správnou dýni?

Dnešním dnem začíná oficiálně podzim, období mnoha barev, ale také zkracujících se dní, plískanic a chladného počasí. Každý z nás by proto měl myslet na dostatečný přísun vitamínů a minerálních látek. Jejich ideálním sezónním a hlavně přírodním zdrojem jsou dýně. V obchodech Tesco jich naleznete hned několik, od odrůd přímo zrozených pro tepelné zpracování po ty dekorativní, navíc od českých dodavatelů. Hokaido, muškátová, máslová, špagetová nebo florfuits – nevíte, kterou a na co vybrat? Hokaido nejčastěji na polévku, máslovou jako přílohu k masům, grilovanou nebo na marmelády či kompoty, muškátovou například do číny, špagetovou třeba místo nudlí do polévek a florfruit jako přílohu k pečením a dušeným masům. Ještě jste je nevyzkoušeli? Nevadí, sezóna dýní právě začíná.

487

Jaké druhy dýní známe?

Dýně dělíme podle užití do dvou skupin – na zeleninové a okrasné. Plody obou druhů dýní jsou tvarově i barevně velmi rozmanité. Jasně oranžové zabarvení dužniny je častější u zeleninových druhů a vzniká díky luteinu. Klasické gigantické dýně dorůstají až osmimetrové délky, ale zeleninová lahůdka dýně Hokaido měří jen 10–30 cm. Pochází z Japonska, ale své místo našla už i na našich zahradách. Nejen zastánce zdravého životního stylu potěší, že dýně jsou velmi bohaté na vitamíny a minerály a doporučují se při redukčních i jiných dietách.

Jsou všechny druhy dýní jedlé?        

Zeleninové dýně jsou jedlé, okrasné se konzumovat nedoporučují.

Které dýně se nejčastěji objevují na našich zahradách nebo v obchodech?

V našich podmínkách je nejčastěji pěstovaným druhem dýně obecná. Její vyzrálé plody dosahují hmotnosti až několika desítek kilogramů. Vhodná je k vaření i kompotování. Dýně hokaido je nejžádanějším druhem pro kuchyňskou úpravu. Na oblibě získává také sladká máslová dýně, jež má typicky hruškovitý tvar a dokáže nahradit jako příloha například brambory. Za jednu z nejchutnějších je považována špagetová dýně, která má tu zvláštnost, že se po tepelném zpracování rozpadá na jemná vlákna, které vypadají právě jako špagety. Doporučit ale mohu také aromatickou muškátovou dýni. A nesmíme zapomínat ani okrasné a maxi dýně, které jsou zvláště oblíbené pro výrobu podzimních dekorací.

Jak a podle čeho vybrat tu správnou dýni?

Pokud si na této podzimní zelenině chcete skutečně pochutnat, vybírejte pečlivě. Lepší jsou dýně těžké, které obsahují více dužiny. Příliš lehká dýně může být vyschlá nebo plná semínek. Zralost dýně lze rozpoznat podle malých suchých prasklin, které se tvoří na stonku, a také podle tvrdosti slupky, jež je oproti nezralým plodům spíše matná.

Jak dýně nejlépe uchovávat a skladovat?

Podzimní zásoby dýní lze uchovat několika způsoby. Při sklepním skladování postupujte podobně jako například s jablky – vyhýbejte se nezralým, nahnilým, vlhkým nebo jinak znehodnoceným kusům. Pokud chcete mít dýně v průběhu roku k dispozici bez dalších příprav rovnou ke konzumaci, doporučuji je zpracovat, zavařit a uchovávat ve formě oblíbených kompotů nebo pyré. Dobrou alternativou je ale také zamražení, které nevyžaduje předchozí tepelnou úpravu. Z čerstvého plodu stačí vydlabat semínka, rozkrájet ho na měsíčky, vložit do igelitových sáčků a následně do mrazáku.

Dají se doma zpracovat také dýňová semínka?

Dýňová semínka doporučuji nevyhazovat. Stačí je propláchnout vodou a nechat usušit, nejlépe na plechu vyloženém pečícím papírem v troubě. Takto zpracovaná semínka se dají konzumovat bez dalších úprav. Jsou výborná například do salátů nebo na posypání pečiva.

Více na www.tescocr.cz 

   
25.09.2015 - Vaření - autor: Komerční článek

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme