O obsahu tělu prospěšných látek v mořských řasách není pochyb. Mnoho výrobců různých potravinových doplňků ji ale také doporučuje jako prostředek určený k hubnutí. Zjišťovali jsme, zda je řasa pro hubnutí prospěšná, či zda na něj nemá vliv.

seagrass

Největšími konzumenty mořských řas jsou bezesporu Japonci. Podle dostupných informací připadá na průměrného Japonce 0,5 gramů mořské řasy denně. A koukněte se na ně, jak jsou zdraví a čilí. Například jejich pracovní nasazení je pověstné...

Mnoho výrobců potravinových doplňků dodává na náš trh mořskou řasu jako prostředek napomáhající hubnutí. Tvrdí například: „Mořské řasy navozují pocit sytosti a tím pomáhají snižovat příjem kalorií,“ nebo například „minerály a enzymy obsažené v řasách napomáhají tělu při rozpouštění tuku a hlenu vznikajících nadměrnou spotřebou kyselinotvorných potravin jako je maso, cukr, mléko, mléčné a moučné výrobky.“ Ale jak je to možné? Je to vůbec pravda a o jaké enzymy, tedy látky pomocné různým procesům, se vlastně konkrétně jedná? Zjišťovali jsme více...

Co obsahují mořské řasy?

Záleží samozřejmě také na druhu řas (stejně jako bychom pátrali po látkách v různých druzích jablek). Následující výčet tedy není zdaleka úplný a všeplatný...

  • proteiny
  • uhlovodany
  • vitamíny A, B2, B12 a C
  • vápník
  • zinek
  • hořčík
  • železo
  • jód
  • chróm
  • sodík

„Žádný uměle vyrobený průmyslový preparát neposkytuje takové příznivé složení vitálních látek, jako řasy vyrostlé v mořské vodě,“ chválí je známý publicista a lékař Josef Jonáš, který tvrdí, že mořské řasy předcházejí rakovině, vysoké hladině cholesterolu, virovým onemocněním a osteoporóze, a dodává: „Rostou z velké části divoce a jsou loveny z čistých mořských vod. Jen v Japonsku se kultivují pro export a značný vlastní konzum. Mořská zelenina se nedá pěstovat jako ta pozemská a na rozdíl od ní neuchovává žádné škodlivé látky, neboť ve špinavých a znečištěných vodách nepřežije.“

Doktor Jonáš dále uvádí, že mořské řasy jsou významně účinné při detoxikaci organismu: „Vážou v těle radioaktivní částice a jedy z životního prostředí. Algináty na základě své zvláštní struktury mohou vázat radioaktivní stroncium 90 ve střevě, a zbavovat se tak nečistot. Jíme-li mořskou zeleninu pravidelně, může to také vést k odbourání radioaktivních částic již vestavěných v kostech, které jsou zodpovědné za zmenšenou produkci bílých a červených krvinek i za propuknutí rakoviny kostí a leukémie.“

A jak je to tedy s tím hubnutím?

Pokud jde o konkrétní enzymy, které mořská zelenina obsahuje a napomáhají hubnutí, je pátrání po nich prací vskutku Sisyfovskou. To naše bylo zatím opravdu takřka marné. Josef Jonáš ovšem podotýká, že „existují určité případy, kdy můžeme lidem s obezitou významným způsobem detoxikací pomoci.“

Dalším střípkem do hubnoucí skládačky je například cukr manitol, obsažený v mořské řase kelp, který má mírně projímavé účinky. Konkrétních slibovaných enzymů jsme se však zatím nedopátrali. V naší snaze však vytrváme a již brzy si budete moci přečíst článek, ve kterém se na tento problém zeptáme dietologa.

Kam dál?

Reklama