Vaření

Pomocník papiňák

Když se řekne papiňák, vzpomenu si na to, jak se u nás dříve vařila hovězí polévka nebo maso k rajské omáčce. Jednou se u nás na hrnec v akci nějak zapomnělo a potenciální oběd byl rozmetán po celé kuchyňské lince, včetně čerstvě vymalovaných zdí.

Nevýhodou dřívějších tlakových hrnců neboli "papiňáků" byl především jednoduchý mechanismus s pouhou jednou pojistkou. Proto nebyly nehody s papiňákem žádnou vzácností.

Jak to funguje?
Tlakový hrnec vynalezl v roce 1679 francouzský vědec Denis Papin (podle něj také jeho lidový název). První tlakový hrnec měl těsně přiléhající poklici, díky které mohl uvnitř hrnce vzniknout vysoký tlak. Tak bylo možné vařit vodu v hrnci při vyšší teplotě než je 100 °C, jak je tomu v normálním hrnci.

Dnešní trh nabízí více druhů tlakových hrnců od mnoha výrobců. Jsou ale určité podmínky, které by měl nabízený tlakový hrnec splňovat, především proto, aby manipulace s ním neohrozila vaše zdraví.
Tlakové hrnce jsou vybaveny několika pojistkami, pojistkou proti otevření pod tlakem, bezpečnostní těsnění, tepelná pojistka...atd.

Kvalitní tlakový hrnec je vyrobený z ušlechtilé nerezavějící oceli vysoké kvality. Samozřejmostí je sendvičové dno, které bývá i trojvrstvé. Předejdete tak připalování pokrmu, který za dobu varu nemůžete promíchat.

Může se stát, že některý z výrobků není vhodný pro všechny typy varných desek. Sledujte proto pečlivě návod k použití a informace na krabici výrobku.

Některé tlakové hrnce mají výhodnou možnost zvolit si ze dvou rozdílných tlaků. Jeden se používá při vaření zeleniny nebo ovoce, kdy chceme zachovat vitaminy, ten druhý pro vaření masa.

Při vaření určitě oceníte i hrnce, které mají speciální systém uzavírání nádoby, který zvládnete jednou rukou.
Výhodným pomocníkem je také elektronický časovač.

Proč používat tlakový hrnec?
Potraviny jsou v něm mnohem dříve připraveny než klasickým způsobem. To přináší úsporu energie i času.

Potraviny mají mnohem lepší chuť než vařené klasickým způsobem.         

Cena
Cena závisí na objemu hrnce, na kvalitě materiálu či na značce výrobku. Pohybuje se od 1 000 Kč až třeba do 5 000 Kč.                 

               
   
12.08.2005 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. [40] Martina59 [*]

    Já už jedině parní hrnec

    superkarma: 0 14.04.2013, 11:24:15
  2. [39] jithule [*]

    mám

    superkarma: 0 24.12.2012, 23:29:37
  3. avatar
    [38] ivory [*]

    Anouk — #24 taky jsem si to myslela, ale tetičce bouchnul

    superkarma: 0 14.11.2012, 13:28:26
  4. avatar
    [37] hubajda [*]

    Jeremi — #32 tak to se da ja tak varim papinaku se bojim

    superkarma: 0 08.11.2012, 00:08:44
  5. avatar
    [33] Meander [*]

    Beaute: Když já polévku nevařím Blue: Skoč do zdi...

    superkarma: 0 15.08.2005, 10:37:03
  6. avatar
    [32] Jeremi [*]

    Taková hovězí polévka nebo hovězí gulášek se bez papiňáku snad ani uvařit nedají.

    1. na komentář reaguje hubajda — #37
    superkarma: 0 14.08.2005, 22:02:06
  7. avatar
    [31] PERSEFONA [*]

    Dostala jsem takovou papiňákovou sadu, je tam jeden 5ti l hrnec, jeden 3l hrnec a k tomu jedna tlaková a jedna normální poklice asi za 2.000,-. Dělám v něm celkem často, nedovedu si představit guláš nebo vbývar bez něj. Jen jednou mi z toho utekl hrách, ale to proto, že jsem byla netrpělivá a chtěla se kouknout předčasně /vařila jsem v něm prvně/.

    superkarma: 0 14.08.2005, 22:00:48
  8. avatar
    [30] Babetka [*]

    Suzanne:Já už ani jinak brambory vařit neumím,a když se přidá trošku mletého kmínu,nemá to konkurenci.A rýže z papiňáku se může jíst samotná.

    superkarma: 0 14.08.2005, 19:26:06
  9. avatar
    [29] Suzanne [*]

    V papiňáku se báječně vaří brambory - střední kousky 11min. od začátku syčení.

    superkarma: 0 14.08.2005, 14:07:56
  10. avatar
    [28] Deafina [*]

    Ty staré maďarské papiňáky jsou hliníkové. V poslední době se v tom vařit nedoporučuje. V prodeji jsou teď samé nerezové, možná i nějaké smaltované.

    superkarma: 0 13.08.2005, 19:18:41
  11. avatar
    [26] Tanzi [*]

    Momentálně jsem bez papiňáku ..loni jsem si ho konečně rozhodnula koupit a 3x v vaření v pohodě, bohužel napočtvrté už se nepodařilo ho natlakovat..kde byla chyba nevím ..šunt to nebyl (stál přes dva tisíce)..takže jsem ho vrátila a od té doby zase nemám nic. Při mé skleroze nechtějte znát značku, nevím..ale vypadal podobně jako ten v článku s jednou rukojetí. Čím to mohlo být????????

    superkarma: 0 13.08.2005, 11:33:55
  12. avatar
    [24] Anouk [*]

    ... pardon, melo tam byt, ze VYBUCHNOUT snad ani nemuze ...

    1. na komentář reaguje ivory — #38
    superkarma: 0 12.08.2005, 18:50:51
  13. avatar
    [23] Anouk [*]

    Take si myslim, ze KVALITNI papinak (coz ten za 500 asi nebude ) pri spravne manipulaci (ta vec ma navod ) snad ani nemuze ... Navic zelenina je z nej zdravejsi, jelikoz pri zahrivaci fazi z hrnce unikne znacne mnozstvi kysliku, ktery nici vitaminy .

    superkarma: 0 12.08.2005, 18:50:13
  14. avatar
    [21] Beaute [*]

    Meander: Také jsem sdílela tvůj názor. Jako malá jsem byla svědkem toho jak mamce bouchl v kuchyni, tak jsem si vypěstovala fobii. Ale teĎ bydlíme sami a máme Tzn že častěji vařím. A už mě v poslední době vážně štve, jak tu 2 hodiny paří polívka. Takže asi tlakáč koupím. Sunny: Díky za článek

    superkarma: 0 12.08.2005, 15:40:28
  15. avatar
    [20] Odemětobě [*]

    Doma jsme používali papiňák propašovaný z NDR,já jsem pár let měla maďarský,ale asi 10 let se bez něho obejdu.To je stroj,před kterým mám respekt a raději se mu vyhnu.

    superkarma: 0 12.08.2005, 14:28:56
  16. avatar
    [19] Meander [*]

    I kdyby byl ze zlata, je to pekelný stroj a usiluje mi o život!

    superkarma: 0 12.08.2005, 13:49:47
  17. avatar
    [18] medved [*]

    papinak vari rychle, ale vzhledem k tomu, ze maso jime velmi zridka a kdyz uz tak bile nebo ryby, tak je u nas v provozu spis vyjimecne...a ma jedu zasadni nevyhodu...diky skosenym stenam ho neni mycka schopna dobre umyt, takze ho pak dycky jeste premyvam

    superkarma: 0 12.08.2005, 12:49:26
  18. avatar
    [16] Evča [*]

    Meander: 2x zatáhnu a je po estékáčku

    superkarma: 0 12.08.2005, 12:08:01
  19. [15] esunad [*]

    já a ďábelský vynález pana Papina se moc nemilujem,jídlo z nej mi nechutná,ale uznávám že je to vynikající pomocník pro někoho kdo má málo času

    superkarma: 0 12.08.2005, 11:59:02
  20. avatar
    [14] Clerenc [*]

    bez papinaku ani ranu

    superkarma: 0 12.08.2005, 11:54:06
  21. avatar
    [13] kytička [*]

    co jsme videla explodovat papinuv hrnec a nasledne opareni polivkou, tak takovy "kram" do bytu nechci...

    superkarma: 0 12.08.2005, 11:20:40
  22. avatar
    [12] Meander [*]

    Evča: Cože? Takové nástroje ve své blízkosti nesnesu. Kontrolovat pojistku a odfukovač... To je jak STK

    superkarma: 0 12.08.2005, 11:03:43
  23. avatar
    [11] Evča [*]

    Meander: Možná to bude tím, že jsi nezkontrolovala pojistku a odfukovač, je to v návodu, že před každým vařením máš nadzvednout pojistku a ventil, zda nejsou zanesené, ucpané a tím nepohyblivé

    superkarma: 0 12.08.2005, 10:12:29
  24. avatar
    [10] Meander [*]

    Papiňák mi vybuchnul 2x. Třetí šanci mu rozhodně dávat nebudu. Ten ďábelský vynález mi nesmí přes práh.

    superkarma: 0 12.08.2005, 10:08:27
  25. avatar
    [9] zrza [*]

    Kolem slyším na papiňák samou chválu, ale kamošce vybouchl tak, že měla v odsávači důlek a linku zespod zničenou. Trochu se toho bojím, máte některá i jiné zkušenosti, v čem byla chyba?

    superkarma: 0 12.08.2005, 10:00:25
  26. avatar
    [6] Pajinka [*]

    Papiňák je , jediný problém mám s hrachem, pokaždé mi stříká i s parou voda, přitom tam mám tak 1/3 objemu. Naštěstí hrách vařím jen na Vánoce. Jinak takový gulášek, fazolky, polívky - jinak než v tlakáči už

    superkarma: 0 12.08.2005, 08:31:28
  27. avatar
    [4] sunnynka [*]

    trdlo:

    superkarma: 0 12.08.2005, 08:01:01
  28. avatar
    [3] trdlo [*]

    Papinak je . Akorat jednou sem prendavala papinak do drezu se studenou vodou, jak radila kucharka. Pritom sem nechtene srazila to zavazicko a polivka strikala az ke stropu. Teda skoro az ke stropu, presneji receno primo pod sukni carodejnici, co visela nad drezem a ta se tocila jako camrda a bylo to desne srandovni.

    superkarma: 0 12.08.2005, 05:37:02
  29. avatar
    [2] murena [*]

    Také používám papiňák v kuchyni,neumím si představit,že bych ho neměla ....

    superkarma: 0 12.08.2005, 04:54:29
  30. avatar
    [1] Mici [*]

    U nás se za mého dětství vařila v "tlakáči" pouze hovězí polévka, pak jsem našim koupila nový tlakáč a naučili se v něm vařit kde co. Taky se hrnec snažím co nejvíce využívat, ale vždycky ráda uvítám tipy ostatních.

    superkarma: 0 12.08.2005, 01:47:06

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?
Anketa pro maminky

Náš tip

Doporučujeme