Vaření

Pomerančová marmeláda plná vitamínů

„Marmelády z citrusů jsou především anglosaskou doménou. Neobvyklé chutě v sobě spojují sladkost a nakyslost s mírnou hořkostí. Tu naší pomerančovou marmeládu jsme zjemnili pravou vanilkou. Hodí se na chléb, palačinky nebo ji vyzkoušejte na toustíku s plátkem kvalitního ementálu,” říká Sabina Kmecová z Nebespán café & apartments v Kašperských Horách, která radí, jak tuto delikatesu připravit.

marmeláda

Potřebujeme:

  • 6 – 8 větších pomerančů
  • krupicový cukr (cca 1,5 kg podle chuti)
  • citrusový pektin
  • lusk pravé vanilky

Postup:

Oloupejte kůru z jednoho pomeranče na velmi tenké proužky (pokud nemáte bio pomeranče, kůru předtím důkladně očistěte kartáčkem). Kůru dejte do hrnce, zalijte vodou, aby byla úplně ponořená, zasypte cca 300 g cukru a nechte povařit, dokud se tekutina z větší části neodpaří. Kandovanou kůru použijete následně do marmelády.

Oloupejte ostatní pomeranče, odstraňte případně pecky. Polovinu pomerančů rozmixujte v mixéru na jemno. Druhou polovinu nakrájejte na kostičky.

Přendejte obojí do hrnce, přidejte k dužině kandovanou kůru a přiveďte k varu. Do misky odsypte cca 150 g cukru (na smíchání s pektinem) a zbylý cukr rozmíchejte ve směsi, dokud se nerozpustí. Množství cukru je zcela na vás, jak chcete mít marmeládu sladkou. Vařte cca 20 minut, občas promíchejte a dávejte pozor, ať vám nevypění ven z hrnce.

Nyní je čas na přidání pektinu. Na 1 kg (= přibližně 1 litr) směsi je potřeba 7 g pektinu. V misce s trochou cukru smíchejte potřebné množství pektinu. Vmíchejte metličkou do mírně bublající směsi a povařte cca 5 minut. Na závěr přidejte naškrábanou vanilku. Kápněte marmeládu na malý talířek a dejte do lednice vychladnout. Neměla by po talíři stékat.

Tajný tip:

„Hotovou marmeládu vložte do čistých suchých sklenic, zašroubujte a obraťte víčkem dolů (nechte je v této poloze až do vychladnutí). Pro jistotu můžete ještě sterilovat. Nejlépe v troubě na plechu s trochou vody při teplotě devadesát stupňů zhruba třicet minut,” radí Sabina Kmecová.

Text a foto www.nebespan.cz

okurková polévka

Gurmánská kavárna: Nebespán café & apartments v Kašperských Horách, to je kavárna s francouzským šmrncem, kde ochutnáte francouzské i šumavské speciality, poctivé domácí zákusky a skvělou kávu. Hned naproti je skvěle vybavená herna, v tělocvičně probíhají kurzy terapie tancem, pilates i jógy a všem je k dispozici zahrada s atrakcemi pro děti a lehátky pro odpočinek. Můžete se zde i ubytovat v levnějších útulných bed and breakfast pokojích v podkroví nebo v komfortních apartmánech. Po celý rok tady navíc pořádají zajímavé gurmánské i kulturní akce a myslí i na rodiny s dětmi. Více informací na www.nebespan.cz.

Vyzkoušejte i další recepty:

   
27.04.2016 - Mlsání - autor: Vendula Kubalíková

Komentáře:

  1. [12] ellienka [*]

    Letos jsem ji vařila už podruhé - a je výborná. Pomerančů nakoupím cca 5 kg. Nejlépe je nakupovat cca v únoru, kdy jsou hodně sladké a šťavnaté (v březnu už prodávají více vyschlé, příp. s plísní) a není pak potřeba přidávat tolik cukru. Taky jsou v tu dobu pomeranče velmi levné - kolem 20 Kč/kg. Jen si nesmím zapomenout koupit želírující přípravky už v létě - v zimě je není snadné sehnat.

    superkarma: 0 28.04.2016, 08:34:40
  2. avatar
    [11] AmeA [*]

    Neznám díky za Tip Sml67

    superkarma: 0 27.04.2016, 22:18:10
  3. [10] Helena Svatková [*]

    Nic pro mě, je tam velké množství cukru, který již 24 let nepoužívám. Sml22

    superkarma: 0 27.04.2016, 15:12:56
  4. avatar
    [9] Mariena47 [*]

    Dcera mi vozí citrusové marmelády ze Španěl,fíková je taky dobrá.Ale jahodová je jahodováSml80

    superkarma: 0 27.04.2016, 13:36:52
  5. [8] verar [*]

    Zkusím to,zatím dělám jen džemy z jahod,ostružin a jablek,někdy i z višní,když se urodí.

    superkarma: 0 27.04.2016, 13:34:43
  6. avatar
    [7] daska59 [*]

    Pomerančový a grepový džem dělám už několik let. Sml30 Grepy jsou lepší červené.

    superkarma: 0 27.04.2016, 11:15:33
  7. [6] alenabl [*]

    super - zkusím, je fakt, že vitamínů tak moc tam nebudeSml80

    superkarma: 0 27.04.2016, 10:44:11
  8. [5] pohadka [*]

    Je dobrá. Kupuji na farmářských trzích. Občas i kombinaci pomeranč + zázvor.

    superkarma: 0 27.04.2016, 09:44:15
  9. avatar
    [4] Kadla [*]

    Super. Vyzkouším, pomerančovou jsem ještě nedělala... Sml67

    superkarma: 0 27.04.2016, 08:51:47
  10. [3] bobani [*]

    Sml67

    superkarma: 0 27.04.2016, 08:34:47
  11. [2] Andreadornova [*]

    Sml67

    superkarma: 0 27.04.2016, 07:48:29
  12. avatar
    [1] gerda [*]

    Dobré to bude, mám moc ráda citrusové marmelády. O vitamínech bych ale silně pochybovala, po tom vařeníSml30

    superkarma: 0 27.04.2016, 07:03:43

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?
Anketa pro maminky

Náš tip

Doporučujeme