„Marmelády z citrusů jsou především anglosaskou doménou. Neobvyklé chutě v sobě spojují sladkost a nakyslost s mírnou hořkostí. Tu naší pomerančovou marmeládu jsme zjemnili pravou vanilkou. Hodí se na chléb, palačinky nebo ji vyzkoušejte na toustíku s plátkem kvalitního ementálu,” říká Sabina Kmecová z Nebespán café & apartments v Kašperských Horách, která radí, jak tuto delikatesu připravit.

marmeláda

Potřebujeme:

  • 6 – 8 větších pomerančů
  • krupicový cukr (cca 1,5 kg podle chuti)
  • citrusový pektin
  • lusk pravé vanilky

Postup:

Oloupejte kůru z jednoho pomeranče na velmi tenké proužky (pokud nemáte bio pomeranče, kůru předtím důkladně očistěte kartáčkem). Kůru dejte do hrnce, zalijte vodou, aby byla úplně ponořená, zasypte cca 300 g cukru a nechte povařit, dokud se tekutina z větší části neodpaří. Kandovanou kůru použijete následně do marmelády.

Oloupejte ostatní pomeranče, odstraňte případně pecky. Polovinu pomerančů rozmixujte v mixéru na jemno. Druhou polovinu nakrájejte na kostičky.

Přendejte obojí do hrnce, přidejte k dužině kandovanou kůru a přiveďte k varu. Do misky odsypte cca 150 g cukru (na smíchání s pektinem) a zbylý cukr rozmíchejte ve směsi, dokud se nerozpustí. Množství cukru je zcela na vás, jak chcete mít marmeládu sladkou. Vařte cca 20 minut, občas promíchejte a dávejte pozor, ať vám nevypění ven z hrnce.

Nyní je čas na přidání pektinu. Na 1 kg (= přibližně 1 litr) směsi je potřeba 7 g pektinu. V misce s trochou cukru smíchejte potřebné množství pektinu. Vmíchejte metličkou do mírně bublající směsi a povařte cca 5 minut. Na závěr přidejte naškrábanou vanilku. Kápněte marmeládu na malý talířek a dejte do lednice vychladnout. Neměla by po talíři stékat.

Tajný tip:

„Hotovou marmeládu vložte do čistých suchých sklenic, zašroubujte a obraťte víčkem dolů (nechte je v této poloze až do vychladnutí). Pro jistotu můžete ještě sterilovat. Nejlépe v troubě na plechu s trochou vody při teplotě devadesát stupňů zhruba třicet minut,” radí Sabina Kmecová.

Text a foto www.nebespan.cz

okurková polévka

Gurmánská kavárna: Nebespán café & apartments v Kašperských Horách, to je kavárna s francouzským šmrncem, kde ochutnáte francouzské i šumavské speciality, poctivé domácí zákusky a skvělou kávu. Hned naproti je skvěle vybavená herna, v tělocvičně probíhají kurzy terapie tancem, pilates i jógy a všem je k dispozici zahrada s atrakcemi pro děti a lehátky pro odpočinek. Můžete se zde i ubytovat v levnějších útulných bed and breakfast pokojích v podkroví nebo v komfortních apartmánech. Po celý rok tady navíc pořádají zajímavé gurmánské i kulturní akce a myslí i na rodiny s dětmi. Více informací na www.nebespan.cz.

Vyzkoušejte i další recepty:

Reklama