Vaření

Pomazánka z pečeného lilku s vlašskými ořechy

Máte ráda zajímavé pomazánky a vyhledáváte lehké zeleninové chutě? Pokud ano, pomazánka z lilku vás určitě nadchne.

f

Pomazánka z pečeného lilku s vlašskými ořechy

Počet porcí: 6

Ingredience:

  • 60 g Flora s máslem
  • 1 střední lilek (cca 400 g)
  • ¾ hrnku mletých vlašských ořechů
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • ¼ lžičky mletého nového koření
  • ½ lžičky mletého římského kmínu
  • 2 lžíce olivového oleje (lze vynechat)
  • citronová šťáva (dle chuti)
  • čerstvě mletý pepř (dle chuti)
  • sůl (dle chuti)
  • alobal
  • sladká paprika a čerstvý koriandr na ozdobu

Postup:

Troubu předehřejeme na 200 °C. Kůži lilku na několika místech propíchneme vidličkou, zastříkneme olejem a zabalíme do alobalu. Pečeme asi 45–60 minut nebo dokud není dužina zcela měkká. Upečený lilek necháme mírně zchladnout, potom jej nařízneme po celé délce a lžící vydlabeme dužinu, kterou v cedníku zbavíme přebytečné tekutiny. Ořechy v kuchyňském robotu rozemeleme najemno. Postupně k nim přidáváme všechny další ingredience: Flora s máslem, lilek, strouhaný zázvor, prolisovaný česnek a koření. Ochutnáme a případně ještě ochutíme jemně solí a pepřem. Podle chuti přidáme pár kapek citronové šťávy. Pro zjemnění a odlehčení pomazánky můžeme za stálého běhu kuchyňského robotu přidat pár kapek olivového oleje. Pomazánku přemístíme do misky a po krajích jemně posypeme mletou sladkou paprikou. Nakonec už jen dozdobíme lístky čerstvého koriandru. Pomazánka se bude skvěle snoubit s pečivem typu pita.

 TIP: Pokud máte rádi kouřové a lehce zauzené aroma a chcete, aby byla pomazánka chuťově ještě výraznější, opečte lilek přímo nad ohněm. Lilek na několika místech propíchněte ostrou vidličkou a potřete olivovým olejem. Pevně jej zabalte do silnějšího alobalu a dejte nad plynový hořák přímo nad oheň. Každých 5 minut lilek otočte a opékejte tak dlouho, dokud není zcela měkký.

 www.flora.cz 

   
11.08.2016 - Vaření - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [5] Andreadornova [*]

    Sml67

    superkarma: 0 11.08.2016, 15:57:12
  2. avatar
    [4] paníliška [*]

    gerda — #1 To je zajímavý tip, já si pořád říkám, proč tu rubriku vaření nevedeš Ty. Sml58

    Já z lilku dělám i pomazánku, ale na tu se lilek jen opeče na pánvi, to stačí. Jmenuje se kaviár chudých, receptů je na netu fůra a je moc dobrá.

    superkarma: 0 11.08.2016, 11:22:54
  3. avatar
    [3] gerda [*]

    bobani — #2Rádo se staloSml16

    superkarma: 0 11.08.2016, 10:34:15
  4. [2] bobani [*]

    gerda — #1 to mě zaujalo , dík za tip !

    1. na komentář reaguje gerda — #3
    superkarma: 0 11.08.2016, 09:27:08
  5. avatar
    [1] gerda [*]

    Z cyklu Vaříme před výplatouSml52 .... 3/4 hrnku ořechů, no to si radši udělám ořechový dort. Ale jinak mám lilek strašně moc ráda, zrovna mám doma dva, taky z něj něco vymyslím. Nejsnazší je: lilek podélně rozpůlit. Posolit, nechat hodinku potit. Utřít papírovou utěrkou. Pak nadělat podélné zářezy (na rovné straně - ne té se slupkou), jeden vedle druhého. Vycpat česnekem a špalíčky dobrého tvrdého sýra. Dáme péct, rovnou stranou nahoru. Do remosky se vejde jeden rozpůlený lilek, větší množství je líp péct v troubě. Peče se to tak hodinku do měkka. To je všecko.

    1. na komentář reaguje bobani — #2
    2. na komentář reaguje paníliška — #4
    superkarma: 0 11.08.2016, 06:19:44

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme